Platform: PS4, PC, XboxOne
Publisher: Deep Silver
Developer: Deep Silver Dambuster Studios
Κυκλοφορία: 17/05/2016

Πριν από περίπου 4 χρόνια ξεκίνησε η παραγωγή ενός νέου παιχνιδιού στη σειρά Homefront. Κατά την παραγωγή η ομάδα η οποία δούλευε πάνω στο παιχνίδι αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, ωστόσο κατάφερε μετά από 4 χρόνια να μας φέρει το Homefront: The Revolution. Το παιχνίδι μας έφεραν η Deep Silver και η Dampbuster Studios. Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, αυτή τη φορά μιλάμε για ένα open world FPS.

Το Homefront: The Revolution λαμβάνει μέρος σε ένα εναλλακτικό σύμπαν από ότι το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς, κατά το έτος 2029. Η ιστορία αφορά και πάλι μια Αμερική κατακτημένη από Κορεάτες, ωστόσο αυτή τη φορά ο πρωταγωνιστής μας είναι ο Ethan Brady, ο οποίος με τη βοήθεια άλλων επαναστατών, επιδιώκει να ελευθερώσει την Αμερική από τους Κορεάτες.

Homefront®: The Revolution_20160525193713

Όσον αφορά τώρα το gameplay, είναι αρκετά ενδιαφέρον, σου δίνει αρκετά πράγματα να ασχοληθείς, μπορείς να παίξεις με διάφορα loadouts, να κάνεις customize το όπλο σου όπως θες, να κάνεις craft διάφορα αντικείμενα που βοηθάν στην πορεία του παιχνιδιού και υπάρχει ποικιλία για όλα τα γούστα όσον αφορά τον εξοπλισμό.  Ωστόσο μερικές φορές τα controls είναι αρκετά περίπλοκα χωρίς λόγο και η αλλαγή όπλων κατά τη διάρκεια της μάχης μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα, ενώ το shooting είναι αρκετά αργό.  Δε δίνεται μεγάλη βάση στο stealth, στο οποίο φαίνεται πως θα έπρεπε να βασίζεσαι, πεθαίνεις αρκετά εύκολα, πολλές φορές σε σημείο που καταντά εκνευριστικό και γελοίο.

Υπάρχουν επίσης πολλά glitches, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το παιχνίδι παγώνει για μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά που αναλαμβάνεις ή τελειώνεις μια αποστολή, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στη μάχη. Παρατήρησα πολλές φορές το framerate να πέφτει σε εκνευριστικό σημείο, ενώ σε κάποια σημεία ακόμα και τα loading screen κρατούν περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Σε ένα σημείο μάλιστα μετά από κάποιο cutscene βρέθηκα σε μια γωνία, από την οποία δε μπορούσα να φύγω γιατί υπήρχαν μπροστά μου τρία άτομα που δε με άφηναν να περάσω, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να κάνω restart το παιχνίδι. Ενώ τα checkpoints εν ώρα αποστολής είναι επίσης ρώσικη ρουλέτα καθώς αφού πεθάνεις μπορεί να εμφανιστείς ανάμεσα σε εχθρούς.

Homefront®: The Revolution_20160522034645

Το παιχνίδι λαμβάνει μέρος στη Φιλαδέλφεια και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πηγαίνουμε σε οχτώ μέρη. Η κάθε περιοχή έχει τα strike points, τα οποία μπορείς να “κατακτήσεις”, ώστε να αποκτήσεις περισσότερα outposts και να αυξήσεις την επιρροή της αντίστασης στην περιοχή. Αποκτώντας strike points και σαμποτάροντας τους Κορεάτες ανεβάζεις το Hearts and Minds και έτσι μπορείς να επηρεάσεις το λαό αρκετά ώστε να αντιδράσει, κάτι που πολλές φορές είναι αναγκαίο προκειμένου να προχωρήσεις την ιστορία. Κάποια strike points είναι εύκολο να τα βρεις, ενώ κάποια άλλα δίνουν μια δυσκολία, η οποία σε κάποια σημεία είναι υπερβολική και ανούσια. Το μοτίβο του Hearts and Minds είναι από τη μία ενδιαφέρον για τους completionists, ωστόσο το γεγονός πως σε αρκετά chapters είσαι αναγκασμένος να το επαναλάβεις, είναι αρκετά κουραστικό.

Homefront®: The Revolution_20160521180413

Μέσα σε αυτή την επανάληψη, κάποιες ανούσιες αποστολές και αρκετό κυνηγητό, χάνεται το νόημα της μιας αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία, στην οποία το παιχνίδι θα μπορούσε να βασιστεί περισσότερο. Τελειώνοντας παρατηρείς πως θα ήθελες να δοθεί περισσότερη βάση στην ιστορία, να καλυφθούν περισσότερα κενά καθώς και να μάθεις περισσότερα για χαρακτήρες οι οποίοι ενώ θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη παρουσία και να δοθούν περισσότερα στοιχεία για το παρελθόν τους, έμειναν στα βασικά και πέρασαν (σχεδόν) απαρατήρητοι, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν απέτυχε αρκετές φορές να συγκινήσει.

Το soundtrack του παιχνιδιού είναι πολύ καλό και ταιριάζει στο όλο θέμα της κατοχής και επανάστασης, ενώ τονίζει τη μουντότητα και δράση κάθε σκηνής, ωστόσο ο ήχος σαν σύνολο εμφανίζει μερικά προβλήματα καθώς κάποιες φορές οι διάλογοι χανόντουσαν μέσα στη μουσική. Τα σκηνικά είναι αρκετά προσεγμένα, ταιριάζουν επίσης στο θέμα και απεικονίζουν με επιτυχία μια κατεστραμμένη Αμερική που βρίσκεται υπό κατοχή. Ωστόσο τα γραφικά δεν είναι όπως θα τα περιμέναμε, υπάρχει χώρος για βελτίωση και θα προτιμούσα να δω κάτι πιο προσεγμένο, η παραγωγή του παιχνιδιού ξεκίνησε από την εποχή του PS3 και τα γραφικά φαίνεται να έμειναν εκεί.

Homefront®: The Revolution_20160524153351

 Ένα καλό κομμάτι του παιχνιδιού πάντως φαίνεται να είναι το multiplayer, το οποίο όμως δεν είχα την ευκαιρία να απολαύσω όσο θα ήθελα καθώς η αναμονή ήταν μεγάλη και δε φαίνεται να υπάρχει ακόμα μεγάλη κοινότητα. Ίσως απλά να ήμουν εγώ άτυχος και να έμπαινα σε ώρες που δεν υπήρχε κίνηση, ίσως με τον καιρό να ξεκινήσουν να εμφανίζονται περισσότεροι παίκτες. Το μειονέκτημα όμως είναι πως δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις επιλογές που σου δίνονται όσον αφορά το multiplayer.

Γενικότερα το Homefront: The Revolution είχε τις προσδοκίες να βγει πολύ καλό, ωστόσο παρέμεινε μέτριο. Αρχικά είναι βαρετό και εκεί που η ιστορία ξεκινά να γίνεται ενδιαφέρουσα και να σε τραβά περισσότερο ξεκινάς να πιστεύεις πως ίσως να μην είναι τόσο κακό, αλλά έρχονται τα glitches, οι επαναλαμβανόμενες αποστολές και ο εύκολος θάνατος για να σε διαψεύσουν και να σε απωθήσουν. Η ουσία του shooter και της επανάστασης σαν σύνολο χάνεται σε αυτή την επανάληψη και σε κάποιες ανούσιες αποστολές, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν.