Το firmware update 4.50 για το PS4 έγινε διαθέσιμο και μαζί του φέρνει μια μεγάλη προσθήκη στις κονσόλες μας, που πολλοί ανάμεσα μας ζητούσαμε για χρόνια. Πλέον, θα μπορούμε να κάνουμε χρήση εξωτερικού σκληρού δίσκου ώστε να εγκαθιστούμε εκεί εφαρμογές και παιχνίδια, γλυτώνοντας έτσι χώρο από τον εσωτερικό σκληρό του PS4 και όχι μόνο.

Η διαδικασία είναι εύκολη, αλλά επειδή υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες, ας τα δούμε όλα αναλυτικά παρακάτω.

Ποιες απαιτήσεις πρέπει να προσέξω πριν αγοράσω εξωτερικό σκληρό δίσκο;

  • Να είναι USB 3.0 και άνω.
  • Minimum 250Gb ελεύθερο χώρο (το minimum για εξωτερικό σκληρό είναι τα 250Gb μεν αλλά θα πρέπει να είναι “πραγματικά” 250Gb ελεύθερου χώρου, όπως ξέρουμε πάντα υπάρχουν διαφορές μεταξύ των διαφημιζομένων χωρητικοτήτων και των πραγματικών, οπότε προτείνω από 320GB και πάνω εξωτερικό σκληρό. Μπορείτε να τσεκάρετε εδώ για να δείτε διαφορές μεταξύ αναγραφόμενων και πραγματικών χωρητικοτήτων).
  • Maximum 8Tb
  • Να μην είναι συνδεδεμένος μέσω USB hub.
  • Επίσης, η Sony δεν εγγυάται ότι όλοι οι εξωτερικοί σκληροί θα δουλέψουν στο PS4, παρόλα αυτά δεν νομίζω να υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την πλειοψηφία των εξωτερικών σκληρών του εμπορίου, θα δείξει στην πορεία.

Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω ως εξωτερικό σκληρό δίσκο;

Ως εξωτερικό σκληρό δίσκο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε USB στικάκια, SSDs, SSHD και τους κλασσικούς HDD, αρκεί να εκπληρώνονται οι παραπάνω προϋποθέσεις. Κάθε περίπτωση φυσικά έχει τα θετικά/αρνητικά της όπως κόστος ανά Gb, ταχύτητα κτλ αλλά καλύτερα να πάτε με τους κλασσικούς HDD που είναι οι φθηνότεροι ώστε να προτιμήσουμε περισσότερα Gb παρά ελάχιστο κέρδος στην ταχύτητα.

Έχω έναν εξωτερικό σκληρό που χρησιμοποιώ για backup στο PC, να βάλω αυτόν στο PS4;

Προσοχή! Ο εξωτερικός σκληρός που θα χρησιμοποιήσετε για το PS4 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για το PS4 και για τίποτα άλλο ταυτόχρονα. Ακόμα και αν κάνετε partitions σε PC, το PS4 δεν θα τα αναγνωρίσει και θα κάνει format σε όλο το σκληρό, σβήνοντας εννοείται τα πάντα.

Θα μπορώ τα πάρω τον εξωτερικό σκληρό δίσκο με τα παιχνίδια μου που έχω μέσα και να πάω να παίξουμε στο PS4 του φίλου μου;

Ναι μπορείς! Θα πρέπει να προσέξεις δύο πράγματα όμως, 1ον να κάνεις οπωσδήποτε ασφαλή κατάργηση όταν τον αφαιρείς από το δικό σου PS4 (βλέπε παρακάτω) και 2ον να κάνεις login με τον λογαριασμό σου στο PS4 του φίλου σου. Φυσικά μιλάμε για digital κατεβασμένα παιχνίδια και όχι απλό install από bluray disc, εκεί απαιτείται και το δισκάκι. Τον συνδέεις με κλειστό το PS4 του φίλου σου, το ανοίγεις και πας Settings>Devices>USB Storage Devices και επιλέγεις «Use This Extended Storage«.

Επίσης, δεν μπορείτε να συνδέσετε σε άλλο PS4 τον εξωτερικό σκληρό σας αν υπάρχει το ίδιο παιχνίδι τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό του PS4 που πάτε να συνδέσετε τον εξωτερικό δίσκο σας. Αναγκαστικά θα πρέπει να το σβήσετε από τον εξωτερικό ή εσωτερικό.

Οδηγός – Setup εξωτερικού σκληρού δίσκου στο PS4

Συνδέουμε τον εξωτερικό σκληρό δίσκο μέσω USB με το PS4 μας κλειστό. Ανοίγουμε το PS4 και από το μενού Settings στο PS4 πάμε Devices και μετά USB Storage Devices.

20170309233833

Λογικά, θα σας εμφανίσει τον δίσκο που μόλις συνδέσατε,επιλέξτε τον και στην επόμενη οθόνη πατήστε «Format as Extended Storage» και προχωρήστε. Προσοχή, με αυτό το βήμα γίνεται format ο εξωτερικός δίσκος και ότι είχατε πριν μέσα θα σβηστεί!

20170309233817

Ο δίσκος σας είναι έτοιμος προς χρήση και αναφέρεται ως extended storage. Πλέον (όσο παραμένει συνδεδεμένος)  ο εξωτερικός σκληρός δίσκος έχει γίνει ο default προορισμός για οτιδήποτε κατεβάζετε από games και εφαρμογές. Αν θέλετε να αλλάξετε και να κατεβάζετε ξανά στον εσωτερικό του PS4, αλλάξτε το από τα Settings->Storage->Application Storage Location.

Μπορείτε να μεταφέρετε games και apps που έχετε ήδη στον εσωτερικό δίσκου του PS4 στον εξωτερικό δίσκο, πηγαίνοντας Settings > Storage > System Storage > Applications, πατήστε Options και μετά Move to Extended Storage. Επιλέξτε τι θέλετε να μετακινήσετε, μπορείτε και πολλά games ταυτόχρονα και απλά περιμένετε να γίνει η μεταφορά.

Λεπτομέρεια, τα screenshots, videos και saves αποθηκεύονται ΜΟΝΟ στον εσωτερικό σκληρό δίσκο αυτόματα, τουλάχιστον έως τώρα που γράφετε ο οδηγός.

Για να κάνουμε ασφαλή κατάργηση του εξωτερικού δίσκου, κάτι που πρέπει να γίνεται ΠΑΝΤΑ όταν τον αποσυνδέουμε, κρατήστε πατημένο το PS button από το Dualshock controller, πάτε Sound/Devices και επιλέξτε Stop Using Extended Storage. Τα εικονίδια από τα games/apps που έχουμε εγκατεστημένα στον εξωτερικό σκληρό παραμένουν στο μενού του PS4 μας και απλά έχουν ένα θαυμαστικό (!) ως ένδειξη για να τα ξεχωρίζουμε.

Τυχόν επιπλέον ερωτήσεις ή παρατηρήσεις σας, με χαρά να τις συζητήσουμε στα σχόλια.