Στην παρουσίαση που τελείωσε πριν λίγη ώρα στο Σαν Φρανσίσκο στα πλαίσια της GDC (Game Developers Conference) η Google ανακοίνωσε την  gaming πλατφόρμα με το όνομα Stadia και άναψε φωτιές στην βιομηχανία του gaming για τα καλά!

Το Stadia μέχρι το τέλος του χρόνου να παρέχει τις υπηρεσίες της στους gamers. Μιλάμε για μια streaming υπηρεσία που θα μπορεί να υποστηρίζει αρχικά ανάλυση στα 60fps ενώ στα μελλοντικά πλάνα είναι να φτάσει τις δυνατότητες για streaming στα 8Κ/120fps.

Προφανώς το game streaming όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη φαίνεται ότι είναι το μέλλον στο χώρο των video games και η Google αν και δεν ειναι η πρώτη που το επιχειρεί φαίνεται να μπαίνει πολύ δυναμικά στο χώρο. Εξασφαλίζοντας το γεγονός ότι κάποιος θα μπορεί να συνδεθεί από οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει Chromecast πρωτόκολο (δηλαδή μιλάμε για κινητά, τηλεοράσεις, windows κτλ) αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι σχεδόν είμαστε εν δυνάμει χρήστες της υπηρεσίας.

Μάλιστα τονίζουν ότι τα 7500 data center της Google ανά την υφήλιο θα μπορούν να επιτρέπουν και την μεταπήδηση από την μια συσκευή στην άλλη χωρίς προβλήματα κάτω απο το ίδιο account σε πραγματικό χρόνο μιας και όλη η διεργασία του game θα λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο, σε κάποιο από αυτά τα data center.

H πλατφόρμα όπως ανακοινώσαν αποτελεί κάτι στο οποίο δουλεύουν αρκετα χρόνια και για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα του latency και γενικότερα των καθυστερήσεων μέσω του Internet λανσάραν και ένα χειριστήριο το οποίο συνδέεται απευθείας με τους Google servers αντί για την συσκευή στην οποία παίζουμε. Έγινε εκτενής παρουσίαση του gamepad το οποίο καλωσορίστηκε ως το νέο hardware μέλος στην οικεγένεια της Google!

Επισημαίνουμε ότι στην παρουσίαση συμμετείχαν αρκετά σημαντικά πρόσωπα από την βιομηχανία του gaming, όπως ο Yves Guillemot (CEO της Ubisoft) μιας και το Odyssey ήταν από τα παιχνίδια πάνω στο οποίο συνεργάστηκαν με την Google και το είδαμε να παίζει στην παρουσίαση, ενώ τόνισαν ότι αυτή είναι η αρχή της μεταξύ τους συνεργασίας με πληροφορίες να θέλουν και άλλες third party εταιρείες να ετοιμάζουν ενδεχομένως και αποκλειστικές κυκλοφορίες για το Stadia, με την ίδια την Google να μπορεί να παίξει και τον ρόλο του publisher..

Δεν είχαμε καμιά ενημέρωση φυσικά για την τιμή στην οποία θα διατίθεται η υπηρεσία και το απαραίτητο bandwidth που θα απαιτεί από την σύνδεση μας στο διαδίκτυο, κάτι που φαίνεται θα μάθουμε αρκετά σύντομα μιας και το Stadia θα ξεκινήσει εντός του 2019 σε 19 χώρες (δεν συμπεριλαμβάνεται η χώρα μας).

Mπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την παρουσίαση εδώ.

Πως σας φαίνεται το Stadia; Ήρθε η ώρα που το game streaming θα βάλει τις κονσόλες πίσω στα κουτιά τους οριστικά; Πείτε μας τι πιστεύετε και φυσικά ποια νομίζετε θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Sony!

Δείτε το σημερινό SideQuest Live! με όλες τις ανακοινώσεις τις Google για το Stadia και το μέλλον του gaming