Platform: PS4, PC
Publisher: Bandai Namco Games
Developer: Bandai Namco Games
Διάθεση: Bandai Namco Hellas
Κυκλοφορία: 08/02/2019

Το τρίτο μέρος της Monster Hunter clone σειράς, όπως αποκαλούνται συνήθως τα monster-slaying JRPGs, βρίσκεται πλέον στο PS4. Μια σειρά που ξεκίνησε από το PSP και έχει αποκτήσει αρκετούς φανς της προς Ιαπωνίας μεριάς. Προσωπικά, έχω ασχοληθεί έως έναν βαθμό με τη σειρά στο PS Vita, όμως δεν έχω τα προσόντα ώστε να θεωρούμαι φαν. Από όσο γνωρίζω όμως είναι μία αξιοπρεπής σειρά και διασκεδαστική σε σχέση με άλλα JRPG μικρού μπάτζετ. Πέρυσι το Monster Hunter World γνώρισε μεγάλη επιτυχία φτάνοντας το είδος στο απόγειό του. Έχοντας όμως μέτριες προσδοκίες για έναν τίτλο όπως το God Eater 3, ας πάμε να δούμε αν αξίζει την προσοχή σας.

Ξεκινώντας με τον οπτικό τομέα, δυστυχώς δεν μπορώ να βρω κάτι θετικό στο παιχνίδι. Όλοι γνωρίζουμε βέβαια ότι σε ένα τέτοιο JRPG δε θα μας τραβήξουν τα γραφικά, όμως ας είμαστε ειλικρινείς. Τα γραφικά είναι πολύ κατώτερα του μετρίου για PS4, ακόμα και με χαμηλά στάνταρ. Μου έρχονται στο μυαλό αρκετά JRPG που είχαν καλύτερο οπτικό τομέα και μάλιστα παλιότερα. Τα μενού είναι επίσης λίγο δύσχρηστα και απλοϊκά οπτικά. Θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερη δουλειά σε αυτόν τον τομέα, αν και λίγο λεπτομέρεια. Στα καλά νέα όμως είναι το framerate, το οποίο τουλάχιστον παραμένει σταθερό και δεν ενοχλεί καθόλου στη μάχη.

Το σύστημα μάχης είναι το δυνατό σημείο του God Eater 3, αφού με το γρήγορο ρυθμό του και τις διάφορες ικανότητες, έχουμε ένα διασκεδαστικό hack n’ slash παιχνίδι. Τα mechanics έχουν περισσότερο βάθος από όσο φαίνεται και το customization του χαρακτήρα έχει πολλές επιλογές με όπλα και crafting. Κάθε όπλο έχει δική του τακτική προσέγγιση, άλλο με ταχύτητα και μικρό damage κι άλλο αντίστροφα. Με το God Arc μπορείτε να τραβήξετε ενέργεια από τα τέρατα (Aragami, όπως αποκαλούνται), και να χρησιμοποιήσετε το Burst Mode για να κάνετε περισσότερο damage. Επίσης, μπορείτε με το R1 να αλλάξετε το όπλο ώστε να ρίχνει σφαίρες, παίζοντας με μεγαλύτερη ασφάλεια από μακριά, ανάλογα την περίσταση. Το να πολεμάς ορδές από αδύναμα Aragami δεν είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον, οπότε εκεί που θα βρείτε τη μεγαλύτερη διασκέδαση είναι στα bosses, όπου εκεί φαίνεται καλύτερα και το καλοστημένο σύστημα μάχης. Μπορείτε φυσικά να παίξετε και online co-op μέχρι 8 παίχτες για να σκοτώσετε τα πολύ δυνατά τέρατα ή με AI characters που ευτυχώς λειτουργούν πολύ καλά. Στην αρχή το παιχνίδι είναι αρκετά εύκολο, όσο προχωράει όμως γίνεται λίγο πρόκληση.

Από άποψης σεναρίου, το παιχνίδι δε θα πάρει κανένα Όσκαρ, όντας αρκετά κλισέ. Όμως, ως ένα βαθμό κάνει τη δουλειά του, με ένα αρεστό cast και ανατροπές που, αν και όχι καλογραμμένες, τουλάχιστον είναι κάπως διασκεδαστικές. Εδώ να αναφέρω ότι μια γενική γνώση του lore θα ήταν καλοδεχούμενη, γιατί με μερικά γεγονότα ιδιαίτερα στην αρχή θα είστε με μια απορία του τύπου: για ποιο λόγο πολεμάω αυτά τα τέρατα. Τα cutscenes όπως θα καταλάβατε δεν είναι και τόσο καλοφτιαγμένα αλλά με βάση τον υπόλοιπο τεχνικό τομέα δε νομίζω να μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Στη διάρκεια το παιχνίδι είναι ικανοποιητικό, γύρω στις 30 ώρες και με side quests πάνω από 40. Τέλος, το soundtrack το βρήκα αρκετά καλό με βάση τις χαμηλές μου προσδοκίες, που σε ένα τέτοιο παιχνίδι με γρήγορη δράση είναι σαφώς καλοδεχούμενο.

Κλείνοντας, το God Eater 3 δε θα φέρει καμία επανάσταση στο χώρο, όμως οι φανς του είδους (που στην τελική αυτοί θα το παίξουν να λέμε την αλήθεια) νομίζω ότι θα μείνουν ικανοποιημένοι και θα καλύψει καλά το κενό τους μετά από το Monster Hunter World. Με ένα βαθύ και γρήγορο σύστημα μάχης και ωραία boss fights, αλλά και με την ελαφρώς χαζή αλλά κάπως διασκεδαστική ιστορία, το παιχνίδι αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Να είστε όμως προετοιμασμένοι για έναν κάτω του μετρίου τεχνικό τομέα.