Το Urban Myth Dissolution Center πρόκειται για ένα ιδιαίτερο παιχνίδι όπου δύσκολα μπορεί κάποιος να το περιγράψει. Το Urban Myth εν συντομία είναι ένα ατμοσφαιρικό δυστοπικό θρίλερ που εξερευνά την εύθραυστη γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας σε μια κοινωνία όπου οι αστικοί μύθοι αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνες ανωμαλίες. Το παιχνίδι είναι δημιούργημα του Ιαπωνικού στούντιο Habaka Bunko και πρόκειται για ένα visual novel με κάποιες μικρές παραλλαγές. Χωρίς να θέλω να κουράσω αξίζει να αναφέρω πως είναι από τις πιο καλογραμμένες ιστορίες που έχω συναντήσει, όντας λάτρης της κουλτούρας και των μύθων των Ιαπώνων, με κάποια στραβοπατήματα να αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.
Ο παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο της Azami Fukurai, μιας φοιτήτριας που βλέπει παντού παράξενα απομεινάρια υπερφυσικών φαινομένων που κανείς άλλος δεν μπορεί να αντιληφθεί. Αναζητώντας βοήθεια για την ανεξέλεγκτη δεύτερη όρασή της, καταλήγει στο Urban Myth Dissolution Center. Αντί όμως για λύση, φεύγει με ένα ζευγάρι γυαλιά που ενισχύουν την δύναμή της, ένα τεράστιο χρέος 10 εκατομμυρίων γιεν και μια αναγκαστική δουλειά για να αποπληρώσει το χρέος. Και αυτό καθώς ο υπεύθυνος του κέντρου, Ayumu Meguriya, βλέπει πως μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη παράξενη δύναμη για την αντιμετώπιση μερικών παραφυσικών υποθέσεων.
Οι υποθέσεις του παιχνιδιού είναι 5 στον αριθμό, με ένα μεγαλύτερο plot να ξετιλύγεται στη τελευταία έκτη και τελευταία. Κάθε υπόθεση είναι στηριζόμενη σε ένα παραφυσικό φαινόμενο όπου σκοπός μας είναι να βρούμε τι έχει συμβεί. Η γραφή όλων αυτών των υποθέσεων είναι καλογραμμένη, αν και μερικές από αυτές τραβάνε περισσότερο απ’ ότι θα ήθελα. Αλλά το αποκορύφωμα είναι το τέλος όπου εξηγεί όλα αυτά που έχουν συμβεί και το πως συνδέονται όλες οι υποθέσεις μεταξύ τους με ένα υποδειγματικό και καλοστημμένο τελευταίο Act.
Αλλά ας αναλύσουμε πως διερευνάτε κάθε υπόθεση. Αρχικά, μαθαίνουμε κάποια πράγματα για την υπόθεση και πάμε στη σκηνή του εγκλήματος. Πριν φτάσουμε εκεί θα συμβουλευτούμε τα social media και τις φήμες γύρο από την υπόθεση με άλλες να είναι αληθείς και άλλες ο ορισμός της παραπληροφόρησης. Έχοντας μία ιδέα θα πάμε στην σκηνή του εγκλήματος και μαζεύοντας πληροφορίες από το περιβάλλον και τους υπόπτους θα βγάλουμε ένα πρώτο συμπέρασμα για το είδος του μύθου – φαντάσματος. Στο τέλος, με τη βοήθεια του Meguriya, κλείνουμε την υπόθεση με το Dissolution, όπου βάζουμε κάτω τα δεδομένα και βγάζουμε το τελικό συμπέρασμα.
Το πρόβλημα στην όλη κατάσταση είναι ότι αν και οι ιστορίες είναι ενδιαφέρουσες, κάνουμε τις ίδιες διαδικασίες σε κάθε υπόθεση χωρίς να αλλάζουν κάπως τα βήματα. Μετά την τρίτη υπόθεση άρχισα να προσπερνώ πολλούς από τους διαλόγους, καθώς κάποιοι από αυτούς ήταν υπέρ-φλύαροι και μου χαλούσαν το ρυθμό των υποθέσεων. Προσθέτοντας στην κατάσταση και τα ανύπαρκτα voice overs είναι λογικό και οι πιο μυημένοι να κουραστούν να διαβάζουν. Όλα τα παραπάνω συνοψίζουν το ανύπαρκτο gameplay, που το μόνο που σώζει την κατάσταση είναι όταν σε μερικά σημεία και με συγκεκριμένες επιλογές να επιλέξουμε την σωστή. Αλλά και κάποιο λάθος να γίνει, το παιχνίδι μας βάζει να επαναλάβουμε την διαδικασία μέχρι να πατήσουμε το σωστό, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις.
Τα γραφικά του παιχνιδιού ακολοθούν την εποχή των 8-bit παιχνιδιών και η παλέτα χρωμάτων του εναλλάσετε ισόποσα σε μπλέ και κόκκινους τόνους. Το art style ταιριάζει πολύ με την όλη ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, που ναι μεν δεν είναι τρομακτική, αλλά σε βάζει από το πρώτο λεπτό στο κλίμα. Επίσης, το soundtrack αποτελείται από 32 κομμάτια synthed μουσικής, που ενισχύουν το μυστήριο και την επιβλητική ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Ο συνδιασμός του art style με το soundtrack μεταφέρουν υπέροχα την απόκοσμη φύση και το μυστήριο των αστικών Ιαπωνικών θρύλων.
Εν κατακλείδι, το Urban Myth Dissolution Center πρόκειται για μία εκπληκτική ιστορία μυστηρίου, με ένα από τα καλύτερα τέλη στο είδος του. Οι 12 ώρες που μου πήρε να το τερματίσω με εξέπληξαν με την ατμόσφαιρα και τους χαρακτήρες, με μόνο μελανό σημείο το ανύπαρκτο gameplay και την επαναλαμβανόμενη λούπα των υποθέσεων. Το προτείνω ανεπιφύλακτα και ιδιαίτερα σε όσους αρέσκονται της Ιαπωνικής κουλτούρας και των αστικών της μύθων.