Λίγους μήνες μετά την επιτυχημένη επανακυκλοφορία της σειράς Top Spin με το Top Spin 2K25 (review εδώ) κυκλοφορεί και δεύτερο παιχνίδι τένις μέσα στο 2024. Πρόκειται για το Tiebreak: Official Game Of The ATP And WTA με developer την Big Ant Studios και publisher την Nacon. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο studio ασχολείται με αθλητικούς τίτλους, ενώ έχει και τους δύο AO Tennis τίτλους στο ενεργητικό του. Μπορεί η τρίτη απόπειρα να ξεφύγει από τη μετριότητα των προηγούμενων τίτλων και να φέρει σοβαρό ανταγωνισμό στο Top Spin;
ROSTER- MODES
Για να ξεκινήσουμε με τα θετικά, αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο στο παιχνίδι είναι το υπερπλήρες roster με 120 αθλητές συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων Djokovic, Nadal, Federer, Alcaraz. Τσιτσιπάς και Σάκαρη δηλώνουν επίσης παρόν από ελληνικής πλευράς και οι επίσημες αδειοδοτήσεις που έχει εξασφαλίσει από τους οργανισμούς δίνουν ένα πλεονέκτημα στο Tiebreak. Ειδικά για τον κορυφαίο Novak Djokovic υπάρχει ξεχωριστό mode, το Djokovic Slam Challenge, με 25 από τα καλύτερα παιχνίδια της μεγάλης καριέρας του, μέχρι και τον πρόσφατο τελικό της Ολυμπιάδας του Παρισίου. Όσοι έχετε παίξει τα αντίστοιχα modes του NBA 2K αφιερωμένα σε Michael Jordan και Kobe Bryant ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε.
Τα υπόλοιπα modes είναι τα τυπικά ενός sport game με μονό και διπλά τόσο σε single, όσο και σε multiplayer και το Career mode που πιθανότατα θα καταναλώσει τον περισσότερο χρόνο σας. Μπορείτε να παίξετε είτε με τενίστα της δημιουργίας σας είτε να διαλέξετε κάποιον πραγματικό παίκτη. Διάλεξα τον Τσιτσιπά για να αλλάξω το ρου της καθοδικής δυστυχώς πορείας του τα τελευταία χρόνια, ευελπιστώντας στις νίκες και τα Grand Slam (που σημειωτέον εμφανίζονται με generic ονόματα, λόγω δικαιωμάτων).
Καθορίζοντας ανά βδομάδα τη συμμετοχή μας ή όχι σε τουρνουά, καθώς θα πρέπει να λάβουμε και τον παράγοντα κούραση στα υπόψιν, ο παίκτης μας κερδίζοντας λαμβάνει XP και reputation. H δημοτικότητα μας ανεβαίνει όχι μόνο με την απόδοση μας, αλλά και με τις αντιδράσεις μας εντός γηπέδου και εκτός αυτού απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων (δείτε τη φώτο παρακάτω). Οι χορηγίες θα έρθουν με τον καιρό, αλλά τα XP δε φαίνεται να κάνουν και πολλά στον χαρακτήρα μας. Γενικώς υπάρχει αρκετό περιεχόμενο για ενασχόληση, όχι βέβαια τόσο προσεγμένο ή με το βάθος των κορυφαίων αθλητικών τίτλων.
GAMEPLAY
Η τελευταία πρόταση έρχεται σε συμφωνία ακριβώς και με το gameplay του τίτλου. Το παιχνίδι υπόσχεται όχι μόνο ρεαλιστική απεικόνιση των παικτών και του στυλ παιχνιδιού τους, αλλά και μια εξομοίωση στο gameplay. Από την αρχή και από το tutorial μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το Tiebreak δεν έχει το βάθος (ίσως και τη δυσκολία προσαρμογής του Top Spin) που θα το κάνει να ξεχωρίσει. Θεωρώ ότι έχει μια πιο arcade προσέγγιση και αυτό δεν είναι κακό για όσους θέλουν απλά να παίξουν ένα τένις χωρίς μια καμπύλη εκμάθησης που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Κοινώς είναι αρκετά εύκολο να μπεις και να παίξεις σχεδόν απευθείας και να σταθείς σε ένα καλό επίπεδο.
Εννοείται υπάρχουν επίπεδα δυσκολίας και θα χρειαστεί ώρες για να σταθείτε και να βελτιώσετε την απόδοση σας. Τα σερβίς είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, ενώ και τα χτυπήματα απαιτούν σωστό timing και πάτημα του αντίστοιχου πλήκτρου πριν την επαφή με τη μπάλα. Από εκεί και πέρα το σημάδι στις γωνίες είναι σχετικά δύσκολο και θα βρείτε τον εαυτό σας αρκετές φορές στο παιχνιδι να παίζεται μεγάλα rallies που καταλήγουν σε ένα αβίαστο λάθος που εκνευρίζει. Ενώ η κίνηση είναι καλή μέσα στο γήπεδο χρειάζεται και το πάτημα τον triggers δεξια ή αριστερά για να αναπτύξει ο παίκτης μεγαλύτερη ταχύτητα και να προλάβει τη μπάλα. Δεν υπάρχει κάποιος μετρητής στα χτυπήματα μας και πολλές φορές είναι και θέμα τύχης να πετύχουμε το ιδανικό. Γενικά δεν υπάρχει μεγάλη ακρίβεια στις κινήσεις και στα χτυπήματα της μπάλας κάτι που θεωρούμε προαπαιτούμενα σε έναν αθλητικό εξομοιωτή. Επίσης, το τερέν δεν κάνει μεγάλη διαφορά αν είναι στο χώμα ή στο χόρτο. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Nadal πχ είναι άλλος παίκτης στη χωμάτινη επιφάνεια και θα έπρεπε να το βλέπαμε και στο παιχνίδι…
TEXNIKOΣ ΤΟΜΕΑΣ
Στον τεχνικό τομέα και στην παρουσίαση έχει γίνει μια καλή προσπάθεια. Τα μοντέλα των παικτών είναι όμορφα σχεδιασμένα, ενώ περιλαμβάνονται και κάποιες σήμα κατατεθέν κινήσεις των μεγάλων star. Ηχητικά τα χτυπήματα ακούγονται ρεαλιστικά, ο σχολιασμός μπορεί να γίνει επαναλαμβανόμενος μετά από λίγο, ενώ το κοινό αρκετές φορές είναι σα να μη συμμετέχει καθόλου μετά από ένα εντυπωσιακό πόντο.
Εδώ να τονίσουμε ότι παρά τις αδειοδοτήσεις δεν έχουμε να κανουμε με μια ακριβή παραγωγή. Μπορεί βλέποντας το τεράστιο roster κάποιος να ήλπιζε ότι θα έχει γίνει και αντίστοιχη επένδυση στο ίδιο το παιχνίδι, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Λογικό θα πει κάποιος, καθώς όπως και να το κάνουμε το κοινό που απευθύνεται το παιχνίδι δεν έχει σχέση με το μέγεθος ενός ποδοσφαιρικού ή μπασκετικού τίτλου. Εν κατακλείδι, το Tiebreak: Official Game Of The ATP And WTA είναι μια αρκετά τίμια προσπάθεια, που όμως δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει σε κανέναν τομέα, πλην του roster.