Δεν σας κρύβω πως δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική κριτική για το Stanley Parable χωρίς να προδώσουμε πολλά γύρω από αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει ακόμη και σήμερα. Είναι από εκείνες τις εμπειρίες που αξίζει να βιώσετε χωρίς πρότερη γνώση, ένα παιχνίδι με μοναδικές, πρωτάκουστες ιδέες, ιδέες που δεν μπορούν εύκολα να αποτυπωθούν στα στενά όρια ενός review. Η επανακυκλοφορία του τίτλου με ένα άτυπο remake/sequel ως The Stanley Parable: Ultra Deluxe είναι μία ιδανική ευκαιρία να το επισκεφθούμε ξανά, ακόμη κι αν προς το παρόν ψάχνουμε τα κατάλληλα λόγια για να το περιγράψουμε.
Ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του Stanley, ενός υπάλληλου γραφείου που έχει βαρεθεί να εκτελεί κάθε μέρα τις ίδιες συνηθισμένες εντολές. Όταν αντιλαμβάνεται πως όλοι οι συνάδελφοι του έχουν μυστηριωδώς εξαφανιστεί, ξεκινά να τους αναζητά στο κτίριο που στεγάζει τα γραφεία τους. Φυσικά σε αυτό το σουρεαλιστικό ταξίδι δεν είναι μόνος του, αφού οι πράξεις του υποκινούνται από την καθοδήγηση του αφηγητή. Ο αφηγητής, πίσω από τον οποίο βρίσκεται ο καταπληκτικός Kevan Brighting, αποτελεί την κυρίως ατραξιόν του τίτλου, αφού τα καυστικά και τόσο έξυπνα σχόλια του είναι αυτά που θα σας κρατήσουν στο παιχνίδι και θα σας προκαλέσει να δείτε και το τελευταίο τα δεκάδες διαθέσιμα endings.
Μην τρομάζετε, ένα μέσο playthrough διαρκεί 15-30 λεπτά και αρκετές φορές ακόμη λιγότερο, ενώ κάθε φορά που ξεκινάτε ξανά το παιχνίδι θα δείτε και κάτι καινούριο. Το Stanley Parable ευνοεί τη διάθεση πειραματισμού και γι’ αυτό κρύβει μυστικά σε κάθε γωνία του. Παίζει πανέξυπνα με την ψευδαίσθηση της επιλογής και παίρνει τον παίκτη από το χεράκι, χωρίς καλά-καλά να το καταλαβαίνει ο ίδιος, οδηγώντας τον σε ένα ακόμη τέλος, που θα είναι εξίσου έξυπνο, αστείο (η θλιβερό) και θα φέρει κάποιο φιλοσοφικό background για τους πιο μυημένους. Μην ξεγελιέστε, το playthrough δεν ξεκινά από το βασικό μενού, έχει ήδη αρχίσει από την πρώτη στιγμή που θα επιλέξετε το εικονίδιο του παιχνιδιού στην κονσόλα σας. Με ποιον τρόπο..; Αυτό ας το ανακαλύψετε μόνοι σας.
Το παιχνίδι δεν σπάει απλώς τον τέταρτο τοίχο, τον κάνει κομμάτια. Ο αφηγητής απευθύνεται άμεσα στον παίκτη από ένα σημείο κι έπειτα, με τρόπους πρωτάκουστους για οποιοδήποτε μέσο ψυχαγωγίας, προσπαθώντας και ο ίδιος να βρει τη θέση του σε όλο αυτό. Αυτό, σε συνδυασμό με το περιβάλλον, συνθέτουν όλη την αφήγηση του τίτλου και προς Θεού, μην περιμένετε αρχή και τέλος σε αυτό το συνονθύλευμα φανταστικών ιδεών. Μάλιστα, το νέο, άπλετο περιεχόμενο της Ultra Deluxe έκδοσης εγγυάται και στους “παλιούς” πως θα βρούνε δεκάδες καινούρια πράγματα να εκτιμήσουν. Νέα τέλη, εκμετάλλευση των bugs του πρωτότυπου παιχνιδιού, ένας κουβάς που αλλάζει τα πάντα στην αφήγηση…Τι σας λέω κι εσάς τώρα…
Καλά όλα αυτά, αλλά τι έχει να προσφέρει σε επίπεδα gameplay ο τίτλος; Η απάντηση είναι “όχι πολλά”, αλλά αυτό δεν σημαίνει και τίποτα εν τέλει. Ο χειρισμός του Stanley γίνεται σε προοπτική πρώτου προσώπου και οι αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον είναι ελάχιστες. Θα χρειαστεί να ανοίξετε κάποια πόρτα, να σηκώσετε κάποια αντικείμενα ή να πατήσετε κάποιον κωδικό, αλλά έως εκεί. Ουσιαστικοί μηχανισμοί δεν υφίστανται και στο μεγαλύτερο μέρος της ενασχόλησης ο παίκτης θα κινείται στο εσωτερικό του κτιρίου και θα ακούει τα λόγια του narrator, μπορώντας φυσικά να επηρεάσει με τις επιλογές του μέρος αυτών. Ένα walking simulator, διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα.
Δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν να ειπωθούν για το Stanley Parable. Είναι μία πραγματικά μοναδική εμπειρία, που όμοια της δεν θα βρείτε όσο και εάν ψάξετε. Όσοι ασχολήθηκαν με το πρωτότυπο παιχνίδι έχουν αρκετούς λόγους να το ξανακάνουν με το επιπλέον περιεχόμενο που φέρνει η Ultra Deluxe έκδοση του τίτλου. Όσο για εκείνους που δεν έχουν ιδέα τι εστί Stanley Parable…Μην χάσετε αυτό το καταπληκτικό παιχνίδι.