Το είδος των top down shooters είχε γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση στις δεκαετίες των 80s και 90s κυρίως στα coin ops, που συνήθως μεταφέρονταν και στις κονσόλες τους και υπολογιστές της εποχής. Μία από τις πρώτες gaming εμπειρίες μου ήταν το River Raid της Activision και έχοντας ασχοληθεί με παμπολλά παρόμοια shooters τα επόμενα χρόνια, ομολογώ ότι η σειρά Ray μου είχε διαφύγει. Πρόκειται για μια τριλογία της Taito που κυκλοφόρησε με διάφορα ονόματα και τώρα πλέον μεταφέρεται ως συλλογή και στο PlayStation. Το ερώτημα είναι αν στέκονται στις μέρες παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει πριν 30 χρόνια και αν αξίζει να επενδύσουν οι fans του είδους.
Η συλλογή Ray’Z Arcade Chronology περιλαμβάνει τρία παιχνίδια, τα RayForce (1994), RayStorm (1996) και RayCrisis (1998). Το πρώτο παιχνίδι είναι ενα κλασικό 2D top down shooter, ενώ τα άλλα δύο είναι 3D πολύγωνα που ήταν της μόδας στην εποχή τους και εντυπωσίαζαν. Μπορεί πλέον να φαντάζουν παρωχημένα, ωστόσο το θετικό της υπόθεσης είναι στέκονται καλά στις μέρες μας και κυρίως το gameplay είναι playable και αρκετά εθιστικό στο κοινό που απευθύνεται. To κλασικό concept με το αεροπλάνο- διαστημόπλοιο που έρχεται αντιμέτωπο με ορθές εχθρών ποικίλων δυνατοτήτων και μεγεθών είναι ακριβώς όπως το έχετε συνηθίσει και δουλεύει πολύ καλά στη συλλογή. Εκτός από το κλασικό κινούμαι- αποφεύγω και πυροβολώ τα Ray είχαν και μια εξτρά δυνατότητα. Μπορούμε να λοκάρουμε σε στόχους που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε με τις κλασικές ευθείες βολές και χτυπήσουμε με το laser.
Και στα τρία παιχνίδια υπάρχουν επιλογές δυσκολίας, save και load state και άπειρα credits για να τα ολοκληρώσετε. Η διάρκεια τους, όπως θα περιμένατε από ένα arcade, δεν είναι μεγάλη, ενώ στα θετικά είναι η ύπαρξη couch co op για να παίξετε με κάποιον φίλο σας. Το πρώτο παιχνίδι μπορούμε να πούμε ότι υστερεί σε σχέση με τα άλλα δύο και όχι μόνο γιατί είναι 2D. Στα RayStorm και RayCrisis υπάρχουν πέρα από τις βασικές εκδόσεις και HD αναβαθμισμένες με καλογυαλισμένα γραφικά με τη δράση και την ένταση να μεταφέρεται καλύτερα. Ωστόσο και τα τρία παιχνίδια αξίζει να το δοκιμάσετε και θα προσφέρουν κάποιες ώρες κλασικού shoot em up παλιότερων εποχών. Στα θετικά συγκαταλλέγεται και το εξαιρετικό soundtrack που ταιριάζει γάντι με το είδος. Στα μειονεκτήματα, πέρα από τη μικρή διάρκεια και το όχι μεγάλο replayability, είναι το γεγονός ότι πολλές φορές η οθόνη γεμίζει με πυρά και εχθρούς και γίνεται λίγο χαοτική η κατάσταση. Επίσης, δεν υπάρχει και online coop που σίγουρα θα βόλευε για να βρούμε συμπαίκτες ανά τον κόσμο. Κάποιο χαρακτηριστικό museum που έχουμε συνηθίσει σε παρόμοιες συλλογές δεν υπάρχει, ωστόσο γενικά το emulation βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα.
Εν κατακλείδι, η Ray’Z Arcade Chronology είναι μια πολύ καλή συλλογή κλασικών shooters των 90s. Και τα τρία παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν ώρες shooting διασκέδασης και στέκονται αρκετά καλά ακόμα και στις μέρες μας (ειδικά τα δύο τελευταία). Μπορούμε να τα προτείνουμε στο κοινό που μεγάλωσε με τέτοιου είδους παιχνίδια…