Platform: PS4
Publisher: Sony Interactive Entertainment
Developer: NapNok Games
Διάθεση: Sony Playstation Greece
Κυκλοφορία: 7/3/2018

Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, η πρωτοβουλία της Sony που ακούει στο όνομα PlayLink αφορά παιχνίδια για το PS4 στα οποία τον ρόλο των χειριστηρίων αναλαμβάνουν τα κινητά ή tablets που βρίσκονται στα χέρια των παικτών. Πρόκειται για παιχνίδια που στόχο έχουν να διασκεδάσουν μια παρέα και να ασχοληθούν με ένα videogame αντί ενός παραδοσιακού επιτραπέζιου παιχνιδιού, κοινώς, η Sony θέλει να καλύψει το κενό των casual ή non gamers που δεν έχουν ασχοληθεί με το PS4. Την πρώτη γεύση την πήραμε με το That’s You!  ενώ 7 Μαρτίου καταφθάνει το δεύτερο κύμα κυκλοφοριών με τα Frantics, Hidden Agenda και Knowledge is Power. Ο κρυφός άσος στο μανίκι αυτών των κυκλοφοριών; Όλα έρχονται με υποστήριξη ελληνικών, ενώ το That’s You! ξεκινά και αυτό την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας!

Ας επικεντρωθούμε όμως στο Frantics. Το νέο αυτό παιχνίδι μας έρχεται από την άγνωστη μεν NapNok Games, η οποίο όμως έχει ήδη στο ενεργητικό της ένα κρυφό διαμαντάκι, αυτό του Affordable Space Adventures για το WiiU που θεωρείται εξαιρετικό. Γενικά το μικρό αυτό studio έχει την τάση να ασχολείται με coop και party παιχνίδια και μάλλον η σειρά PlayLink είναι ότι καλύτερο για αυτό. Το Frantics είναι μια συλλογή από 15 διαφορετικά minigames τα οποία μπορούν να παιχτούν σε local multiplayer από 1 έως 4 παίκτες. Το concept είναι αρκετά όμορφο και παραμυθένιο, αφού τον κεντρικό ρόλο παρουσιαστή αναλαμβάνει μια «πονηρή» αλεπού με πολύ ύφος και στυλ και σε εμάς ανατίθενται avatars από διάφορα ζώα. Αυτό που έχει να κάνει αναγκαστικά ο κάθε παίκτης στην παρέα μας, είναι να κατεβάσει την δωρεάν Frantics εφαρμογή στο android ή iOS κινητό του ή tablet και μέσα από μια πανεύκολη διαδικασία ολίγων δευτερολέπτων η συσκευή του θα είναι πλέον συνδεδεμένη με το PS4. Η εφαρμογή, αν και λιτή, είναι πολύ όμορφη και ποιοτικά σχεδιασμένη ώστε να αποτελέσει ένα βασικό χειριστήριο ακόμα και στα χέρια του πιο αδαή. Με εντυπωσίασε η απλότητα της όλης διαδικασίας μέχρι να γίνει το setup και να ριχτεί μια παρέα στο παιχνίδι, κάτι που δεν θα μπορούσε φυσικά να γίνει διαφορετικά αν θέλει η Sony να κρατήσει απόλυτα προσβάσιμα τα PlayLink παιχνίδια της στον οποιονδήποτε.

Από κει και πέρα, αφού ο κάθε παίκτης φτιάξει το προφίλ του με το όνομα του και selfie, ριχνόμαστε στη μάχη. Αν δεν είμαστε τέσσερα άτομα ήδη, τότε αναγκαστικά τις κενές θέσεις γεμίζει η ΑΙ ώστε πάντα να βρίσκονται 4 αντίπαλοι. Μπορούμε να επιλέξουμε να παίξουμε μόνο το minigame που θέλουμε εμείς ή μια μίξη από διάφορα ως τουρνουά. Ο νικητής σε κάθε minigame κερδίζει μία κορώνα, ο αριθμός των οποίων θα αποτελούν τον αριθμό ζωών που θα έχουμε στον τελικό γύρο. Τα minigames στηρίζονται κυρίως στο να την φέρεις στους αντιπάλους σου παρά στην δεξιότητα και τα γρήγορα αντανακλαστικά. Όλο αυτό ενισχύει και η δυνατότητα να σαμποτάρεις έναν από τους αντιπάλους σου, αν εσύ έχεις χάσει ήδη, πχ να τον παγώσεις με ακτίνα πάγου για λίγα δευτερόλεπτα, να τοποθετούμε κρυφά από το κινητά μας παγίδες σε σημεία του χάρτη του εκάστοτε παιχνιδιού ώστε να την πατήσουν οι αντίπαλοι καθώς και οι «μυστικές αποστολές» που αναλαμβάνουμε με SMS από την αλεπού όπως  πχ «αν βοηθήσουμε να κερδίσει η αγελάδα, θα πάρουμε και εμείς μία κορώνα». Ενδιάμεσα στα παιχνίδια δε, η αλεπού πραγματοποιεί δημοπρασίες σε διάφορα αντικείμενα που θα μας δώσουν αβαντάζ στα επόμενα mini games, όπως καπέλο που χαρίζει διπλάσιους πόντους, ακτίνα πάγου, καρέκλα που αποφεύγει τις παγίδες, κιτ πυροτεχνουργού ώστε να απενεργοποιούμε τον δυναμίτη που μπορεί να μας κολλήσει αντίπαλος κτλ. Η δημοπρασία είναι κρυφή και χτυπάμε αντικείμενα με τα κέρματα που μαζεύουμε και βρίσκονται διάσπαρτα στις πίστες των παιχνιδιών.

Γενικά τα παιχνίδια είναι μικρά και σύντομα, κάποια πιο ενδιαφέροντα και κάποια ελαφρώς αδιάφορα. Θα ήθελα να ήταν παραπάνω από 15 και πιο πολύπλοκα, αλλά ακόμα και έτσι ταιριάζουν γάντι για την γρήγορη διασκέδαση μιας παρέας που δε θέλει πολλά πολλά. Η φύση του παιχνιδιού που στηρίζεται περισσότερο στο να βγάλεις τον άλλον εκτός παιχνιδιού εντείνει την ανταγωνιστικότητα και τις κόντρες μεταξύ των παικτών, ενώ οι ανακατατάξεις είναι συχνό φαινόμενο. Εγώ προσωπικά που το δοκίμασα με παρέα, έχοντας σκοπό να κόψω αντιδράσεις για το review αυτό, παρατήρησα γρήγορα να λέγονται καλά λόγια για το παιχνίδι, «πόσο ωραίο το κάνανε» και «τι ωραίο που είναι» και το πόσο γρήγορη και εύκολη διασκέδαση έφερνε στο δωμάτιο. Με αυτή την τελευταία πρόταση, καταλαβαίνουμε όλοι πως το Frantics πέτυχε τον σκοπό του.

Τελευταίο, άφησα την παρουσίαση και τεχνικό τομέα του παιχνιδιού, που πραγματικά ανεβάζει το game σε άλλο επίπεδο. Καταρχάς, τα γραφικά αν και απλοϊκά, είναι πανέμορφα και τόσο οι χαρακτήρες όσο και ο κόσμος μοιάζουν να είναι δημιουργημένοι από πηλό. Αυτό που είναι όμως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ και με ενθουσίασε, είναι η προσθήκη ελληνικής μεταγλώττισης και μετάφρασης η οποία είναι φανταστική και on the spot. Ο ηθοποιός στο ρόλο της αλεπούς είναι πολύ ταιριαστός και νομίζω πως είναι ο ίδιος που έκανε τον Buzz. Το όλο στυλ και οι ατάκες της αλεπούς είναι αυτά που δίνουν χαρακτήρα και ζωντάνια στο Frantics που διαφορετικά θα ήταν άψυχο. Σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γραφικά, είναι σαν να παρακολουθείτε και να συμμετέχετε σε ένα πρωινό καρτούν! Ανυπομονώ πλέον να δοκιμάσω στα ελληνικά το Hidden Agenda και Η Γνώση είναι Δύναμη.

Το Frantics πετυχαίνει τον σκοπό του και καταφέρνει γρήγορα εύκολα και απλά να διασκεδάσει μια παρέα για 1-2 ώρες, πριν τυχόν κουράσει με την επανάληψη του. Η έμφαση που δίνει στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των παικτών το ξεχωρίζει, ενώ ο τεχνικός του τομέας και η εξαιρετική του ελληνική μεταγλώττιση το ανεβάζουν ακόμα ψηλότερα. Θα προτιμούσα να το βλέπαμε στα 15€ αντί των 20€ που πωλείται τώρα, αλλά είμαι σίγουρος πως συχνά πυκνά τα Playlink παιχνίδια θα τα βλέπουμε σε καλές εκπτώσεις. Η PlayLink σειρά δείχνει πως ξέρει που πατά και σε ποιον απευθύνεται και γίνεται όλο και πιο ελκυστική, συμπληρώνοντας το κενό του casual και local multiplayer gaming που υπάρχει στην αγορά.

VIDEO REVIEW