Platform: PSVR
Publisher: Sony
Developer: London Studio
Διάθεση: PlayStation Greece
Κυκλοφορία: 28/05/2019

Η κυκλοφορία του Blood & Truth για το PSVR πριν λίγες μέρες αποτέλεσε για εμένα μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Όταν η Sony μας έστειλε το παιχνίδι για review, αποφάσισα πως ήθελα να είμαι εγώ αυτός που θα το δοκιμάσει και βαθμολογήσει και έτσι απευθύνθηκα σε κατάστημα της περιοχής μου για ενοικίαση ενός PSVR, μιας και δεν διαθέτω δικό μου. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε πως η συγκεκριμένη στιγμή ήταν και η πρώτη μου ολοκληρωμένη εμπειρία με την VR πλατφόρμα της Sony και ω ναι… έπαθα ψιλοΣΟΚ.

Ομολογώ πως είχα τις αμφιβολίες μου για το PSVR γι’αυτό και έως τώρα δεν είχα προβεί στην αγορά του, ακόμα και στην χαμηλή τιμή που κυκλοφορεί πλέον στα καταστήματα. Πολλοί από εσάς προφανώς θα γελάτε μιας και μπορεί να ασχολείστε χρόνια μαζί του και δεν είστε λίγοι αυτοί που κατά καιρούς άφηνατε τις εντυπώσεις σας με τα μηνύματα και σχόλια σας, αλλά έπρεπε να το δω με τα ίδια μου τα μάτια για να το εκτιμήσω. Έτσι, μετά το μικρό setup και συγύρισμα των καλωδίων, που με μια καλή τοποθέτηση αποτελούν μικρότερο πρόβλημα απότι νόμιζα, ήρθε η ώρα για την πρώτη μου φορά.

Φορώντας την κάσκα και μετά το αρχικό calibration, βουτάω στο Blood and Truth και παθαίνω την πλάκα μου. Βρίσκομαι σε ένα δωμάτιο ανάκρισης και πραγματικά…ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΑΝΑΚΡΙΣΗΣ. Το immersion σοκαριστικό και απίστευτο, τα γραφικά, αν και εμφανώς χαμηλότερης ανάλυσης, εντυπωσιάζουν και το πρόσωπο του ανακριτή μου μου φαίνεται γνωστό, είναι ο Colin Salmon, γνωστός από πολλές ταινίες και σειρές και αυτό είναι κάτι που ξεχώρισα σε όλο το παιχνίδι. Μιλάω για το καστ που απαρτίζεται από άριστους ηθοποιούς με εξαιρετικό voice casting που πραγματικά ανεβάζει τουλάχιστον ένα επίπεδο το παιχνίδι. Και αυτό μέχρι να φτάσουμε φυσικά στο roller coaster αδρεναλίνης που είναι στην ουσία το Blood and Truth. Για αρχή, η ιστορία μας έχει να κάνει με τον πόλεμο συνδικάτων του εγκλήματος, με εσάς να προσπαθείτε να σώσετε το δικό σας από τον αντίπαλο σας που προσπαθεί να αρπάξει ότι έχετε χτίσει, τώρα που πέθανε ο πατέρας σας. Η ιστορία, αν και τελείως basic, σώζεται από την εξαιρετική ηθοποιία και διαλόγους και εξυπηρετεί πολύ καλά το είδος που αντιπροσωπεύει το παιχνίδι. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά ένας Jason Stathan Simulator! Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να βρω καλύτερη παρομοίωση αλλά αυτό μου ήρθε με το που χάθηκα στο παιχνίδι. Η ιστορία μας πάει μπρος πίσω όσο μας ανακρίνουν και στην ουσία πρόκειται για μία συρραφή εντυπωσιακών στιγμών δράσης βγαλμένες από τις καλύτερες ταινίες του είδους και ενδιάμεσα μερικές πολύ ενδιαφέρουσες σκηνές ηρεμίας που εξυπηρετούν την ιστορία ή απλά θέλουν να εντυπωσιάσουν ως VR εμπειρία.

Ως πρωτάρης σε όλο αυτό δε μπορούσα παρά να μείνω με ανοιχτό το στόμα σε αυτό που έβλεπα ή καλύτερα “ζούσα”. Ατελείωτοι πυροβολισμοί, διαδραστικό περιβάλλον, σκηνές όπου πηδάτε από παράθυρα, πυροβολείτε ως συνοδηγός, ή απλά κατεβάζετε εχθρούς με το ένα χέρι την ώρα που σκρατσάρετε δίσκους ως DJ, απλά καθημερινά πράγματα δηλαδή. Υπάρχουν και φάσεις όπου απλά περπατάτε και απολαμβάνετε τον σχεδιασμό των επιπέδων, ειδικά ένα μουσείο τέχνης προς την αρχή του παιχνιδιού είναι αρκούντως εντυπωσιακό, ή απλά παραβιάζετε πόρτες και κλειδαριές. Βρήκα πολύ immersive τα περιβάλλοντα και αρκετά διαδραστικά, ειδικά ο τρόπος που μπορεί να κινείστε σε αεραγωγούς, να σκαρφαλώνετε σκάλες κτλ ΑΛΛΑ το παιχνίδι δε σε αφήνει να κάνεις πολλά περισσότερα. Το Blood and Truth αποτελεί ένα showcase κινηματογραφικής δράσης αλλά για να το πετύχει αυτό καταφεύγει στον περιορισμό των κινήσεων του παίχτη. Είναι δηλαδή ένα on rail shooter με προκαθορισμένη πορεία το οποίο δουλεύει καλά για μία σφιχτή κινηματογραφική single player εμπειρία αλλά παράλληλα είναι μίλια μακριά απότι έχουμε συνηθίσει σε άλλα FPS. Από κει και πέρα,αυτού του είδους η μετακίνηση αποφεύγει το Motion sickness ή αλλιώς να προκαλέσει ναυτία στον παίκτη. Ομολογώ πως το είχα άγχος και την πρώτη μου φορά σε μερικές απότομες κινήσεις ένιωθα λίγο περίεργα στο στομάχι μου, ευτυχώς ξεπεράστηκε γρήγορα και οι υπόλοιπες 5-6 ώρες παιχνιδιού έως τα credits κύλισαν νεράκι.

Έπρεπε να ζήσω αρκετές ώρες το PSVR, σε συνδυασμό φυσικά με ένα από τα καλύτερα του παιχνίδια, για να καταλάβω γιατί η Sony επενδύει σε αυτό και μάλιστα υποδειγματικά. Πραγματικά είναι το κάτι τελείως διαφορετικό που μπορεί να προσφέρει στον gamer μια εμπειρία έξω από τα συνηθισμένα. Ο εντυπωσιασμός μου με οδήγησε στο να καταλάβω όλα αυτά που διαβάζω δεξιά αριστερά από στελέχη της Sony για το μέλλον του VR και την εξέλιξη του. Αν με ένα headset πρώτης γενιάς στα 200€ και με motion controls με τεχνολογία δεκαετίας από εποχές PS3 έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, τότε πραγματικά σας το λέω, έχω αρχίσει να ανυπομονώ για το τι θα καταφέρει το PSVR 2 και τι τεχνολογίες θα ενσωματώσει. Κακά τα ψέμματα, οι αδυναμίες φαίνονται, ακόμα και σε μένα που είμαι τελείως πρωτάρης στο VR. Φυσικά αναφέρομαι μόνο στο PSVR, μιας και στο PC υπάρχουν headsets με κατά πολύ καλύτερες επιδόσεις, τεχνολογίες αλλά και εκατοντάδες ευρώ σε αξία.

Δε μπορώ να πω πως τα χαμηλότερης γραφικά στο Blood and Truth με ενόχλησαν, αν και μιλάμε για μία από τις υψηλότερες παραγωγές σε production values, αλλά ο περιορισμός της τεχνολογίας στα motion controls είναι εμφανέστατος. Τα Move controllers δουλεύουν πολύ καλά, το DualShock 4 επίσης κατά έκπληξη μου δουλεύει αξιοπρεπέστατα, αλλά ναι, το επόμενο μεγάλο βήμα πρέπει να γίνει εκεί, δεν είναι τυχαίο άλλωστε που βλέπουμε σειρά από πατέντες για νέα vr controllers από τη Sony.

Ανυπομονώ να δοκιμάσω και άλλες VR εμπειρίες όπως το Blood and Truth που πραγματικά σε μεταφέρουν στον κόσμο τους, για μένα ήταν κάτι σαν ένα παράξενο ξύπνημα το PSVR από τη συνήθεια του gaming σε κονσόλα. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσει τις κονσόλες, αλλά είμαι πλέον πεπεισμένος για το μέλλον του PSVR ως μια συμπληρωματική gaming πλατφόρμα. Αν το Blood and Truth μου θύμισε action παιχνίδια τύπου Wet και Stranglehold του PS3 αλλά αυτή τη φορά τα ζούσα, ανυπομονώ για το τι μπορεί να μου κρύβει το μέλλον ενός PSVR2 με εξελιγμένες τεχνολογίες, motion controls και σίγουρα μιας ελαφρύτερης κάσκας. Η κονσόλα στο κεφάλι μου μαζί με ακουστικά δεν είναι ότι με βάραινε ιδιαίτερα, αλλά η ζέστη των ημερών σίγουρα δε με έκανε να αισθάνομαι τελείως άνετα με όλα αυτά πάνω στο κεφάλι μου.

Κλείνοντας αυτό το ιδιαίτερο, διπλό θα έλεγα review, έχω να πω στον εαυτό μου “welcome to the VR partyμιας και άργησα να μπω στον κόσμο του PSVR και σε όλους εσάς να μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το Blood and Truth και να αγαπήσετε το VR.