OMAE WA MO SHINDEIRU! Με συγχωρείτε αλλά είναι αδύνατο να μην αναφέρω αυτή τη φράση από το anime, η οποία έχει γίνει από τα πιο γνωστά memes των τελευταίων χρόνων. Το anime αυτό δεν είναι άλλο από το Fist of The North Star, το οποίο κυκλοφόρησε το 1984 και ήταν ξεκάθαρα επηρεασμένο από την ταινία Mad Max 2, όπως έχει δηλώσει και ο δημιουργός. Το manga είναι από τα δημοφιλέστερα στην Ιαπωνία, ενώ από παιχνίδια έχουν κυκλοφορήσει μερικά, το τελευταίο από αυτά στο PS3 μάλιστα. Το Ryu Ga Gotoku Studio, υπεύθυνο για τη σειρά Yakuza, ανέλαβε αυτόν τον τίτλο Fist of The North Star για το PS4, που κατά τη γνώμη μου, μόνο θετικό θα μπορούσε να είναι. Ας πάμε να δούμε αναλυτικότερα αν το παιχνίδι καταφέρνει να ανταποκριθεί προσδοκίες μας.

Να ξεκινήσουμε με τον τεχνικό τομέα, από τον οποίο προσωπικά δεν είχα και πολλές απαιτήσεις. Ξέρω τι να περιμένω από το Ryu Ga Gototku Studio και φαντάζομαι ότι ξέρετε και όσοι έχετε ασχοληθεί με τα Yakuza ή έστω με licenced anime τίτλους. Ως προς τον οπτικό τομέα δεν τα πάει καθόλου άσχημα. Το artstyle ταιριάζει πολύ με το χαρακτήρα των σχεδίων του anime και τα character models είναι σχετικά λεπτομερή πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Παρ’όλα αυτά, το παιχνίδι φαίνεται από πού προέρχεται και ότι δεν έχει και το μεγαλύτερο μπάτζετ. Θα προσέξετε πολλές φορές textures χαμηλής ανάλυσης και απλά περιβάλλοντα στον κόσμο του Fist of the North Star. Δε χρειάζεται όμως να ανησυχείτε, αφού τα κωμικά και απολαυστικά animations όταν εκρήγνυνται τα κεφάλια των αντιπάλων και όταν ο Kenshiro κάνει τα τρελά κόλπα του αντισταθμίζει τις γραφικές ατέλειες. Επίσης, κάτι που δεν περίμενα ήταν να είναι σταθερό το framerate. Με τόσους εχθρούς μαζεμένους και κινήσεις έπεσε πολύ λίγες φορές.

Η ιστορία αποτελεί ένα εναλλακτικό σύμπαν της ιστορίας του anime. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος, πολλοί χαρακτήρες και τα origin stories είναι σχεδόν ίδια, αλλά το σενάριο παρουσιάζει διαφορές. Σε έναν post-apocalyptic κόσμο μετά από πυρηνικό πόλεμο, οι άνθρωποι παλεύουν σε μια άγονη γη για την επιβίωση. Εμείς ξεκινάμε με τον Kenshiro, διάδοχο της πολεμικής τέχνης Hokuto Shinken, να παίρνει την εκδίκησή του από τον Shin, ο οποίος τον είχε αφήσει στα πρόθυρα θανάτου και είχε απαγάγει τη μνηστή του, τη Yuria. Μετά από μερικές φήμες που άκουσε ότι η Yuria βρίσκεται στη μυστηριώδη πόλη της Eden, ο Kenshiro θα κάνει τα πάντα προκειμένου να τη βρει, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει και μεγαλύτερες απειλές. Κατά τη γνώμη μου η ιστορία είναι από τα αδύναμα σημεία του. Ενώ ως περιπέτεια κρατάει ένα ενδιαφέρον και την απορία μέχρι το τέλος, υπάρχουν στιγμές που χάνει λίγο το ρυθμό της, ενώ πολλοί χαρακτήρες δεν έχουν το χρόνο ή την ανάπτυξη που θα περίμενε κανείς. Φυσικά, από πλευράς σεναρίου δε γινόταν να αλλάξουν πολλά, αφού στηρίζεται και σε ένα anime που δεν έδινε ιδιαίτερη βάση στην πλοκή. Το καλό είναι ότι δεν παίρνει τον εαυτό του και πολύ στα σοβαρά και πολλές φορές έχει δόσεις χιούμορ, το οποίο δίνει ένα λίγο πιο αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές, το παιχνίδι είναι ένα Yakuza στον κόσμο του Fist of the North Star. Το κύριο σύστημα μάχης, τα skill trees και τα μενού είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Ελέγχουμε τον Kenshiro σε έναν semi-open world και δίνουμε ξύλο σε όποιον βρεθεί στο δρόμο μας. Διαθέτουμε ένα normal attack κι ένα heavy attack, defense και evade. Όταν χτυπάμε συνεχόμενα τους αντιπάλους, μπορούμε να εκτελέσουμε special attacks, που είναι στην ουσία η μισή απόλαυση, αφού ακολουθούνται από QTEs με αποτέλεσμα τον αποτρόπαιο θάνατο των αντιπάλων. Η διαφορά με τα πρόσφατα παιχνίδια Yakuza είναι ότι δεν υπάρχουν τα διάφορα styles στη μάχη. Παρ’όλα αυτά διαθέτει αρκετά μεγάλη ποικιλία κινήσεων και έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μερικά μεγάλα combos. Πιστεύω ότι στις 20 ώρες παιχνιδιού που διαρκεί περίπου, η μάχη δεν καταντάει ανιαρή. Σε αυτό βέβαια συμβάλλουν αφενός τα ενδιαφέροντα και χιουμοριστικά side quests, αφετέρου τα άκρως διασκεδαστικά minigames, στα οποία το Yakuza έχει παράδοση. Το Fist of the North Star έχει 12 μικρά chapters και στο τέλος του καθενός ένα boss fight. Πολύ διασκεδαστικά τα boss fights και όσο προχωράει το παιχνίδι γίνονται όλο και πιο δύσκολα, ώσπου προς το τέλος η δυσκολία είναι σχετικά μεγάλη.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, αυτά που σπάνε τη μονοτονία είναι τα side quests και τα minigames, τα οποία πολλές φορές είναι και συμπληρωματικά. Μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε με τον Kenshiro. Να γίνετε bartender ενώ να ακούτε τον πόνο ενός πολίτη, να γιατρέψετε αρρώστους χορεύοντας, να δουλέψετε ένα καμπαρέ, μέχρι και να παίξετε baseball χτυπώντας μηχανόβιους με ένα τεράστιο σίδερο. Ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού αφορά επίσης το αυτοκίνητο, με το οποίο πολλές φορές θα διανύετε αποστάσεις έξω από την πόλη σε έναν μετρίου μεγέθους κόσμο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρόκειται για κάποιου είδους open-world α λα GTA. Ο κόσμος αυτός εξυπηρετεί συγκεκριμένα πράγματα, όπως εξερεύνηση για υλικά, side quests και main missions, ενώ όσον αφορά το αυτοκίνητο μπορείτε να κάνετε μερικούς αγώνες και να το αναβαθμίσετε με ανταλλακτικά. Το παιχνίδι όμως έχει και μερικές αδυναμίες που με ενόχλησαν. Μία από αυτές ήταν ότι πολλές φορές οι αποστολές σε ανάγκαζαν να κάνεις αποστάσεις χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, όταν πήγαινες στην αποστολή, στη συνέχεια έπρεπε να πας να ξεκουραστείς στο σπίτι μέχρι το βράδυ, συνεπώς να διασχίσεις πάλι τη μισή πόλη και πιθανότατα να συναντήσεις εχθρούς στο δρόμο σου. Μία άλλη ενόχληση αφορά τη μάχη, στην οποία πολλές φορές ήθελα να χτυπήσω έναν συγκεκριμένο αντίπαλο, όμως ο Kenshiro χτυπούσε έναν άλλο. Τέλος, η μουσική ήταν ταιριαστή στην πλειοψηφία του παιχνιδιού, όμως αν με ρωτήσετε δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε ένα κομμάτι. Πιστεύω θα μπορούσε να είχε γίνει λίγο καλύτερη δουλειά σε αυτόν τον τομέα.

Εν κατακλείδι, το Fist of the North Star σίγουρα δεν είναι τέλειο, ούτε προσφέρει κάτι καινούριο. Είναι όμως ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με minigames που μπορείτε να ξοδέψετε ώρες και ένα από τα καλύτερα anime licenced games που κυκλοφορούν στην αγορά αυτή τη στιγμή. Οι φανς του anime πιθανό να το λατρέψετε και οι φανς του Yakuza είναι σίγουρο ότι θα βρεθείτε σε γνωστά νερά. Ένας μέσος gamer μπορεί να το δοκιμάσει με μια μικρή πτώση τιμής και πιστεύω δε θα χάσει. Ελπίζω να δω και συνέχεια από το Ryu Ga Gotoku Studio στο σύμπαν του Fist of the North Star με μια μικρή βελτίωση στους τομείς που χάνει και θα έχουμε απέναντί μας ένα πολύ καλό παιχνίδι.