Platform: XOne, PS4
Publisher: Square Enix
Developer: Square Enix
Διάθεση: CDMEDIA
Κυκλοφορία: 29/11/2016

Εδώ είμαστε λοιπόν μετά από τα επεισοδιακά 10 χρόνια ανάπτυξης του Final Fantasy XV ή Final Fantasy Versus XIII, όπως αποκαλούνταν στα αρχικά στάδια ανάπτυξής του. Εντελώς συμπτωματικά φέτος κυκλοφόρησε και το The Last Guardian, άλλο ένα παιχνίδι που πέρασε 10 επίπονα χρόνια ανάπτυξης και τελικά δεν απογοήτευσε. Τώρα είναι η σειρά του Final Fantasy XV, το οποίο πολλοί είχαν ελπίδες ότι θα φέρει τη σειρά Final Fantasy πίσω στη δόξα που είχε παλιότερα. Αναμφίβολα εδώ και κάποια χρόνια η σειρά έχει πέσει στα μάτια των περισσότερων, κυρίως από την κυκλοφορία του Final Fantasy XIII και μετά, με μια τριλογία που σχεδόν κανένας δε ζήτησε (ούτε εγώ προσωπικά). Το XV λοιπόν προσπαθεί να πάει τη σειρά σε καινούρια νερά, σε open world και action προσεγγίσεις, κάτι όχι και τόσο γνώριμο για τους φανς, αλλά περισσότερο γνώριμο για τους φανς του Kingdom Hearts. Το μεγάλο ερώτημα είναι: αξίζει να παίξετε το Final Fantasy XV; Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Αρχικά, να τονίσω ότι για την κατανόηση της ιστορίας του παιχνιδιού, είναι σχεδόν απαραίτητο να παρακολουθήσετε την ταινία Kingsglaive: Final Fantasy XV, καθώς και τα 5 επεισόδια του anime Brotherhood: Final Fantasy XV. Τα γεγονότα της ταινίας λαμβάνουν μέρος πριν το παιχνίδι, ενώ τα επεισόδια anime είναι side stories που δείχνουν τις σχέσεις μεταξύ των τεσσάρων φίλων και πρωταγωνιστών του παιχνιδιού. Η ιστορία λοιπόν ξεκινάει ακριβώς μετά την ταινία (προσπαθώ όσο μπορώ να μη σποιλάρω), όπου ο πρίγκιπας Noctis ταξιδεύει ώστε να πάει στην Altissia και να παντρευτεί την Lady Lunafreya, στα πλαίσια της συνθήκης ειρήνης μεταξύ των βασιλείων του Lucis και του Niflheim. Ένα γεγονός αλλάζει τα δεδομένα κι έτσι οι τέσσερις φίλοι (Noctis, Gladiolus, Ignis, Prompto) βρίσκονται σε αδιέξοδο. Δε θα πω περαιτέρω λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους.

FINAL FANTASY XV_20161203042138

Γενικά, η ιστορία είναι σχετικά απλή, αν αναλογιστούμε το lore που έχουν προηγούμενοι τίτλοι της σειράς. Προσωπικά, δεν μπορώ να πω ότι έμεινα ευχαριστημένος. Ο ρυθμός δεν ήταν καλός, αφενός λόγω του πρώτου μισού το παιχνιδιού που ήταν open world, αφετέρου λόγω της απότομης και βιαστικής κατά τη γνώμη μου εξέλιξης στο δεύτερο μισό. Επίσης, ένιωσα ότι κάποια πράγματα έμειναν ανεξήγητα και όχι με την έννοια του cliffhanger, ενώ εισήγαγε μερικά γεγονότα που απλά αναφέρθηκαν χωρίς να εμβαθύνει καθόλου. Τέλος, υπήρχαν πολλοί δευτερεύοντες χαρακτήρες, άλλοι σημαντικοί άλλοι όχι, οι οποίοι εμφανίστηκαν ελάχιστα στο παιχνίδι, καθώς και μερικά γεγονότα που συνέβησαν αλλά δεν είδαμε στις οθόνες μας. Πραγματικά είναι κρίμα γιατί το σύμπαν και οι περισσότεροι χαρακτήρες είχαν προοπτικές για κάτι πολύ καλό. Παρ’όλα αυτά, να πω ότι οι χαρακτήρες και η σχέση που ήδη έχουν και που αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μου άρεσαν, αν και για τα σχέδιά τους είχα ανάμεικτα συναισθήματα λόγω του ότι δε μοιάζουν πολύ με χαρακτήρες Final Fantasy (υπερβολικά »ρεαλιστικοί» για χαρακτήρες της σειράς). Επίσης, το τέλος ήταν δυνατό και όπως αρμόζει σε έναν τίτλο Final Fantasy κατά τη γνώμη μου, σε αντίθεση με το υπόλοιπο σύνολο. Το voice acting είναι καλό και στα αγγλικά και στα ιαπωνικά, ενώ για κάποιο λόγο το αγγλικό μου ταίριαξε καλύτερα, ίσως λόγω της ταινίας και ίσως και λόγω της δυτικής ατμόσφαιρας που κυριαρχεί στο παιχνίδι.

FINAL FANTASY XV_20161203042731

Όσον αφορά τα γραφικά, το Final Fantasy XV είναι ένα όμορφο παιχνίδι, με μεγάλο και σχετικά »γεμάτο» κόσμο. Τα περιβάλλοντα και τα cutscenes φαίνονται ότι είναι δουλεμένα (αυτό έλειπε μετά από 10 χρόνια), και τα περισσότερα animations μου φάνηκαν πολύ ευχάριστα, ιδιαίτερα τα summons. Κάποιες λεπτομέρειες (για μένα προσωπικά) είναι βελτιώσεις στα textures καθώς πλησιάζεις σε τοπία ή κτίρια, καθώς και τα μαλλιά των χαρακτήρων στα cutscenes, τα οποία μου φαίνονταν ότι είναι κάπως »εκτός». Πέρα από αυτά όμως δεν έχω κανένα παράπονο στον οπτικό τομέα και θα έλεγα ότι ως σύνολο ο κόσμος είναι ελάχιστα κατώτερος από αυτόν του Witcher 3, αν θέλετε μια σύγκριση. Τέλος, οι πόλεις που υπήρχαν, αν και λίγες σχετικά για Final Fantasy ήταν ξεχωριστές και όμορφες.

FINAL FANTASY XV_20161203131922

Το gameplay αποχωρεί από το turn based είδος παλιότερων τίτλων και πάει προς την action μεριά, όπως τα περισσότερα RPG στις μέρες μας. Προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Όσο με καλύπτει από άποψη διασκέδασης είμαι ευχαριστημένος. Παρ’όλα αυτά, χρησιμοποιώντας το Wait Mode, το οποίο χρησιμοποιούσα και εγώ στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, μπορώ να πω ότι υπάρχει μια αίσθηση τακτικής προσέγγισης στη μάχη κι έτσι ίσως οι old school fans να μη νιώσετε τόσο »ξένοι». Κατά το Wait Mode, όταν δεν πατάτε κάποιο κουμπί ο χρόνος παγώνει κι έτσι έχετε χρόνο να σκεφτείτε την επόμενη κίνησή σας. Στη μάχη στην ουσία χρησιμοποιείτε δύο κουμπιά, τον κύκλο για να επιτεθείτε και το τετράγωνο για να κάνετε counter. Έτσι, καλό είναι συνήθως να περιμένετε την πρώτη κίνηση από τον αντίπαλο ώστε να αντεπιτεθείτε και στη συνέχεια να κάνετε μερικές ακόμα επιθέσεις και ούτω καθεξής. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το R1 και το τρίγωνο για warp attack και σκέτο τρίγωνο για να κάνετε warp σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να ξεφύγετε για λίγο από τους εχθρούς και να γεμίσετε ζωή.

FINAL FANTASY XV_20161203174835

Μπορώ να πω ότι έμεινα σχετικά ευχαριστημένος από το σύστημα μάχης. Στην αρχή ομολογώ ότι μου φάνηκε απλό και ότι θα ήταν ανιαρό από ένα σημείο και μετά, όμως αντιθέτως όσο προχωρούσα το συνήθιζα όλο και περισσότερο. Γενικά ως εμπειρία άρχισε να είναι ικανοποιητικό και συμπέρανα ότι είναι πιο »βαθύ» απ’ότι φαίνεται. Εδώ να επισημάνω ότι το παιχνίδι καλώς ή κακώς δεν τα εξηγεί όλα στα tutorials. Από τη μία μπορείτε να το δείτε ως αρνητικό αλλά από την άλλη μπορεί να θέλετε να εμβαθύνετε μόνοι σας στο παιχνίδι. Προσωπικά, δεν είχα πρόβλημα με αυτό. Τα πρόβλημά μου έγκειται στην αρκετές φορές προβληματική κάμερα, σε στενούς χώρους ή χώρους με βλάστηση. Αν και δεν μπορώ να πω ότι μου χάλασε την εμπειρία, υπήρχαν κάποιες φορές που με ενόχλησε και όπως και να το κάνουμε είναι σίγουρα άξιο αναφοράς. Από την άλλη το AI των συντρόφων μας είναι πολύ καλό και ανταποκρίνεται καλά τις περισσότερες φορές. Αν και ελέγχεις μόνο τον Noctis, οι σύντροφοί σας αλληλεπιδρούν με εσάς, όπως με link attacks ή σώζοντάς σας από καταστάσεις κινδύνου. Να αναφέρω επίσης ότι υπάρχει ποικιλία από όπλα και εξοπλισμό, ενώ με το elemancy μπορείς να δημιουργήσεις διάφορα μαγικά, με διαφορετικούς συνδυασμούς και προσθήκη αντικειμένων. Μια και ανέφερα τα αντικείμενα, το παιχνίδι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι σχετικά εύκολο για τίτλο Final Fantasy. Η πλειοψηφία των story missions είναι εύκολες, ενώ αν διαθέτετε πολλά χρήματα από sidequests και level up το παιχνίδι μπορεί να γίνει πολύ εύκολο. Επίσης, με Ability Points μπορείτε να αποκτήσετε διάφορες ικανότητες, όπως μεγαλύτερο damage με warp attacks ή δυνατότητα να έχετε περισσότερα accessories.

FINAL FANTASY XV_20161203043028

Οι μακρινές αποστάσεις καλύπτονται με το αυτοκίνητο (Regalia) και κατά τις διαδρομές θα πρέπει να περιμένεις, πολλές φορές πάνω από 5 λεπτά. Κατά τη διάρκεια των διαδρομών οι χαρακτήρες κάνουν διάφορες συνομιλίες και μερικές από αυτές είναι ενδιαφέρουσες, όμως προσωπικά όσο και να προσπάθησα μερικές φορές βαρέθηκα. Ευτυχώς, από τη δεύτερη φορά που κάνεις μια διαδρομή και μετά υπάρχει η δυνατότητα fast travel, οπότε και την επέλεγα. Ίσως σε κάποιους να αρέσει αυτό, από την άποψη ανάπτυξης χαρακτήρων, αλλά εγώ το βρήκα κάπως αχρείαστο, αφού η οδήγηση είναι σχεδόν αυτόματη, ακόμα κι αν οδηγείς ο ίδιος. Τα boss fights, optionals και μη, ήταν πολύ διασκεδαστικά και επικά. Αν και σπάνια υπήρχε δυσκολία, ως εμπειρία ήταν ωραίες και διαφορετικές μάχες απ’ότι έχουμε συνηθίσει στη σειρά. Όμως αυτό που καθιστά το παιχνίδι ως αξιόλογο RPG, κατά τη γνώμη μου, είναι η εξερεύνηση και τα side quests, τα οποία αν και κάποια στιγμή ήταν πολύ παρόμοια, δεν έπαψαν να μου κινούν το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα τα hunts.

FINAL FANTASY XV_20161205184243

Κάτι που επιστρέφει από όλα τα προηγούμενα Final Fantasy είναι τα chocobos και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι: διασκεδαστικά να τα καβαλήσεις και πιο συμπαθητικά από ποτέ. Πολλές φορές είναι χρήσιμα, λόγω των μεγάλων αποστάσεων που διανύεις με τα πόδια, οπότε μη διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε. Προσωπικά, πιστεύω ότι το XV είναι (όπως αναφέρεται και στην αρχή) ένα Final Fantasy που ανταποκρίνεται και σε »πρωτάρηδες» και σε φανς της σειράς. Έχει σίγουρα πολλά νέα χαρακτηριστικά, όμως έχει και πολλά στοιχεία που βρίσκονται ακόμα εδώ, όπως τα chocobos ή η μουσική από παλιότερους τίτλους στο αυτοκίνητο. Εδώ, να τονίσω ότι το soundtrack είναι ίσως το δυνατότερο σημείο του παιχνιδιού. Πολύ όμορφες συνθέσεις από την Yoko Shimomura, υπεύθυνη για τη μουσική στη σειρά Kingdom Hearts, ενώ ήταν πάντα εκεί που έπρεπε, επική σε επικές σκηνές, συγκινητική σε συγκινητικές στιγμές, μέχρι και λίγο creepy μερικές φορές σε dungeons. Η διάρκεια του main story είναι σχετικά μικρή αν δεν ασχοληθείτε με side quests (περίπου 30 ώρες), οπότε σας προτείνω να ασχοληθείτε κάποιες ώρες με side quests (τα οποία είναι πάρα πολλά), ώστε να είναι μια καλύτερη εμπειρία για εσάς.

FINAL FANTASY XV_20161205194639

Στο σύνολό του, πιστεύω ότι το Final Fantasy XV είναι ένα καλό RPG και ένα καλό παιχνίδι, το οποίο θα σάς προσφέρει πολλές ώρες εξερεύνησης και διασκέδασης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ένα καλό Final Fantasy για εμένα, αφού οι καλές ιστορίες και το βαθύ lore είναι απαραίτητα για έναν τίτλο, όμως μπορώ να πω με σιγουριά ότι η σειρά κινείται σε καλή κατεύθυνση, κάτι το οποίο με ανησυχούσε τελευταία. Το XV δίνει νέο αέρα σε σύγκριση με τους τελευταίους τίτλους, ενώ παράλληλα διατηρεί χαρακτηριστικά για τα οποία είναι γνωστό το Final Fantasy, όπως η μουσική ή ακόμα και η αθώα »χαζομάρα» του αν θέλετε, που αγαπήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Το Final Fantasy XV λοιπόν είναι ένα παιχνίδι που σας προτείνω να αποκτήσετε. Ακόμα κι αν δεν είναι η σειρά στα καλύτερά της, είναι ένα παιχνίδι που πιστεύω ότι θα διασκεδάσετε ως σύνολο.