Είδαμε στο πρώτο μέρος του αφιερώματος του PSaddict για τη κόντρα των δύο μεγάλων ποδοσφαιρικών εξομοιωτών και το πως αυτή ξεκίνησε στις 16 Bit κονσόλες, συνεχίστηκε στο PlayStation 1 με κοινό παρανομαστή την επικράτηση του PES έναντι του FIFA, αν και οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες κυρίως τα πρώτα χρόνια. Η συνέχεια έχει να μας επιδείξει ξεκάθαρους νικητές και τα ντέρμπι δεν ήταν και τόσο αμφίρροπα τόσο στην εποχή του PlayStation 2 όσο και σε αυτή του PlayStation 3. Βέβαια αυτό συνοδεύτηκε με αλλαγή σκυτάλης και μια μεγάλη ανατροπή, ενώ στις μέρες μας η κόντρα έχει ξαναφουντώσει για τα καλά! Το δεύτερο μέρος της ιστορικής αναδρομής ξεκινάει…

[divider]ΕΠΟΧΗ PLAYSTATION 2[/divider]

Η κονσόλα μύθος μας προσέφερε απλόχερα έντονες συγκινήσεις σε ότι αφορά τους ποδοσφαιρικούς τίτλους αλλά στη συνείδηση όλων υπήρχε μόνο ένα όνομα και αυτό ήταν το Pro Evolution Soccer! Το πόσο πετυχημένη ήταν η κονσόλα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν 13 τίτλοι PES από το αρχικό Pro Evolution Soccer του 2001 έως το Pro Evolution Soccer 2014 του 2013, ενώ 14 τίτλοι FIFA κατέβηκαν στο ψηφιακό γήπεδο από το FIFA 2001 του 2000 εώς το FIFA 14 του 2013.

 

 

Ο ανταγωνισμός λοιπόν στη γενιά του PS2 ουσιαστικά δεν υπήρχε, καθώς η Konami συνέχισε την ανοδική πορεία που είχε αρχίσει από τα χρόνια του PSone παρουσιάζοντας τα τέλεια για την εποχή ποδοσφαιράκια. Το όνομα Pro έχει αρχίσει να γίνεται ευρέως γνωστό και σε μη gamers, ενώ προσέλκυσε και αρκετό κοινό στο PlayStation άσχετο με το αντικείμενο έως τότε. Ήταν ένα πραγματικό φαινόμενο και αυτό χάρη στο εξαιρετικό gameplay που ήταν ότι πιο ρεαλιστικό υπήρχε που σε κρατούσε κολλημένο στην οθόνη για ατελείωτες ώρες.

Από την άλλη η EA Sports, ενώ είχε τις επίσημες άδειες ομάδων και τα περισσότερα πρωταθλήματα, στον τομέα του gameplay απλά δε μπορούσε να ακολουθήσει τη τεράστια πρόοδο και εξέλιξη του PES, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα FIFA δεν ήταν καλά παιχνίδια. Από την αρχή της γενιάς έως και το καταπληκτικό Pro Evolution Soccer 6 η Konami παρουσίασε το αληθινό ποδόσφαιρο και βελτίωνε το παιχνίδι κάθε χρόνο. Το Master League έφαγε πολλές ώρες από τη ζωή μας, το ίδιο και οι κόντρες με τους φίλους που σιγά σιγά άρχισαν να λαμβάνουν χώρα εκτός από τα σπίτια και σε internet cafe. Δυστυχώς όλα τα ωραία έχουν και το τέλος τους και η σειρά παρέμεινε στάσιμη στο PlayStation 2, ενώ η μετάβαση του PES στη νέα γενιά αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων.

           

 

Ο απολογισμός της κόντρας FIFA-PES στη γενιά του PlayStation 2 είχε να επιδείξει νικητή από τα αποδυτήρια και στην ουσία ντέρμπι δεν έγινε ποτέ για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους. Το PES είχε ξεφύγει για τα καλά, ενώ η EA Sports με διάφορους πειραματισμούς προσπαθούσε μάταια να ανεβάσει το FIFA στα επίπεδα του μεγάλου ανταγωνιστή.

[alert type=green ]ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΠΟΧΗΣ PLAYSTATION 2: FIFA vs Pro Evolution Soccer σημειώσατε 2[/alert]

http://www.wedgies.com/question/560d7cb13e2a0e1900001f04

[divider]ΕΠΟΧΗ PLAYSTATION 3[/divider]

Με την αλλαγή της γενιάς οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικές κατευθύνσεις σε ότι αφορά τα franchise τους. Από τη μία η Konami αποφάσισε να ακολουθήσει τη πετυχημένη συνταγή και μετέφερε τη μηχανή που χρησιμοποιούσε στη προηγούμενη γενιά, ενώ η EA Sports δημιούργησε καινούρια μηχανή με καλύτερα γραφικά και καλύτερη κίνηση παικτών και φυσική της μπάλας.

 

Το FIFA 08 που ήταν το πρώτο που κυκλοφόρησε στο PS3 ήταν το προκαταρκτικό και έφερε νέα επίπεδα ρεαλισμού, ενώ το PES 2008 ήταν χάλια ίσως χειρότερο και από την έκδοση της προηγούμενης γενιάς. Η ανατροπή είχε γίνει και η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη για το PES με το πέρασμα των χρόνων. Το FIFA συνεχώς βελτιωνόταν και έγινε η νούμερο ένα επιλογή για όλους τους hardcore soccer gamers. Είχε τις άδειες, είχε εκπληκτικό online και είχε το gameplay που έπαιζε τόσο καλά όσο το PES στις καλές εποχές του. Οι προσπάθειες της Konami για ανάκαμψη έγιναν, αλλά το FIFA είχε ξεφύγει αιώνες μπροστά.

 

Συνοψίζοντας την εποχή του PlayStation 3 είχαμε τη μεγάλη ανατροπή. Το ντέρμπι FIFA-PES έληξε με εύκολη επικράτηση της EA Sports (αν και ακόμα κυκλοφορούν ετησίως οι δύο τίτλοι) και οι μακροχρόνιες προσπάθειες της επιτέλους απέφεραν καρπούς. Τρελές πωλήσεις κάθε χρόνο και άφθονο χρήμα στα ταμεία. Από την άλλη η Konami στη σκιά του ένδοξου παρελθόντος με χαμηλά νούμερα τόσο σε reviews όσο και σε πωλήσεις έχασε μια ολόκληρη γενιά και αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα τη δυσπιστία του κοινού.

[alert type=green ]TΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΠΟΧΗΣ PLAYSTATION 3: FIFA vs Pro Evolution Soccer σημειώσατε 1[/alert]

http://www.wedgies.com/question/560d7db34a30a70e00002008

[divider]Η ΦΟΡΗΤΗ ΚΟΝΤΡΑ (PSP, PS Vita)[/divider]

Η κυκλοφορία του PSP ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα συνοδευόταν και από τους δύο ποδοσφαιρικούς κολοσσούς. Από το 2005 έως και το 2013 κυκλοφορούσαν ανελλιπώς PES και FIFA για το PSP και ήταν πετυχημένες μεταφορές των τίτλων του PS2. Το PES λοιπόν ήταν καλύτερο, αλλά και τα FIFA ήταν αρκετά καλά παιχνίδια κρατώντας μας κολλημένους στη μικρή οθόνη της φορητής κονσόλας.

 

Προχωρώντας στο PS Vita τα πράγματα αλλάξανε γιατί πολύ απλά PES δε κυκλοφόρησε ποτέ…Ο launch τίτλος FIFA Football κυκλοφόρησε το 2012 και ήταν στην ουσία ένα port του FIFA 11 του PS3. Ήταν ότι καλύτερο υπήρχε σε φορητό (και παραμένει) από ποδοσφαιρικό τίτλο, αλλά η συνέχεια απογοήτευσε… Οι χαμηλές πωλήσεις του μηχανήματος οδήγησαν την EA στην εύκολη απόφαση να κυκλοφορεί τον ίδιο ακριβώς τίτλο έως το FIFA 15 με μοναδική αναβάθμιση τα roster και τις εμφανίσεις…Το FIFA 16 δε θα κυκλοφορήσει και κάπως έτσι κλείνει άδοξα το κεφάλαιο ποδόσφαιρο και PS Vita μένοντας και σε αυτό τον τομέα ανεκμετάλλευτο.

 

[divider]ΕΠΟΧΗ PLAYSTATION 4[/divider]

Αν και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή το πρώτο δείγμα είναι άκρως ενθαρρυντικό και από τους δύο μονομάχους. To FIFA με τη νέα μηχανή Ignite μας έχει δώσει εντυπωσιακούς τίτλους και έχει σημειώσει βήματα προόδου σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά, ενώ η απουσία της Konami στο πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του PlayStation 4 της έκανε καλό, καθώς ανασυγκρότησε τις δυνάμεις της, δούλεψε και οι δύο τίτλοι PES είναι πολύ καλά παιχνίδια. Μάλιστα το PES 2016 είναι πολλά βήματα μπροστά σε σχέση με το PES 2015 κάτι που δείχνει ότι η Konami μπορεί σε βάθος χρόνου να βελτιώσει το προϊόν. Θεωρώ ότι έχουμε να δούμε τόσο καυτά ντέρμπι από την εποχή του PS1 και αυτός ο ανταγωνισμός μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όλους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μείνουμε κολλημένοι με τη μπάλα για καιρό ακόμα!