Platform: PS4, PS4 Pro (tested), Xbox One, Xbox One X, Switch, PC
Publisher: Electronic Arts
Developer: Electronic Arts
Διάθεση: Bandai Namco Hellas
Κυκλοφορία: 27/09/2019

Ετήσια αθλητική κυκλοφορία στο τέλος της γενιάς σημαίνει τις περισσότερες φορές ότι οι εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να αναπτύσσουν τις επόμενες εκδόσεις στις καινούριες κονσόλες και αρκούνται στο να κυκλοφορούν σχεδόν ίδιο το προηγούμενο παιχνίδι με ελάχιστες βελτιώσεις. Με αυτό κατά νου και το λογικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια βελτίωσης στα «γερασμένα» hardware, οι απαιτήσεις μας για κάτι συναρπαστικά διαφορετικό είναι ελάχιστες ούτως ή άλλως, όπως είδαμε και στα υπόλοιπα αθλητικά παιχνίδια της χρονιάς μέχρι τώρα. Ένα παραπάνω για το franchise του FIFA που έχει εξελιχθεί σε μεγαθήριο και οι πωλήσεις είναι εξασφαλισμένες όπως και τα τεράστια έσοδα από τα microtransactions. Επαναπαύτηκε λοιπόν η EA στην επιτυχία των προηγούμενων χρόνων ή προσπαθεί με το FIFA 20 να προσφέρει και καινούρια πράγματα. Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση και παρακάτω θα εξηγήσουμε τους λόγους.

Για να ξεκινήσουμε με τη μεγάλη καινοτομία της χρονιάς που διαφημίστηκε αρκετά και μιλάμε για το καινούριο mode, που ονομάζεται VOLTA Football. Στην ουσία μιλάμε για τον πνευματικό διάδοχο της σειράς FIFA Street και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κάτι φρέσκο που προσδίδει πόντους στο ήδη τεράστιο αλλά γνώριμο περιεχόμενο του FIFA 20. Στο εν λόγω mode μας δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθούμε εκτός γηπέδου στους δρόμους και τις αλάνες και να παίξουμε παιχνίδια 3 vs 3, 4 vs 4 και 5 vs 5  με ή χωρίς τερματοφύλακες και να ξεφύγουμε από την προσομοίωση του κυρίως παιχνιδιού με κόλπα και χαλαρή arcade δράση. Στο VOLTA υπάρχουν τρεις επιλογές που μπορούν να μας προσφέρουν πολλές ώρες διασκεδαστικού gameplay και μιλάμε για το Story, το League και το Tour. Το League είναι κάτι παρόμοιο με το seasons και παίζουμε παιχνίδια online με στόχο να ανεβαίνουμε τις κατηγορίες, στο Tour παίζουμε τουρνουά ανά τον κόσμο και σε διαφορετικές τοποθεσίες. Εκεί που θα σταθούμε είναι το story mode, που δυστυχώς δε μας ενθουσίασε ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι στην ουσία αντικατέστησε το εξαιρετικό The Journey που για τρία χρόνια άφησε το στίγμα του στο franchise. Για να κάνουμε και μια παρένθεση δε καταλαβαίνουμε το λόγο που η EA αποφάσισε να μη συμπεριλάβει το πολύ πετυχημένο story με καινούριους χαρακτήρες και νέα πρόσωπα. Επιστρέφοντας στο story του VOLTA δημιουργούμε τον δικό μας χαρακτήρα, που προσπαθεί σιγά σιγά να αποτελέσει μέλος της ομάδας J10 και στη συνέχεια να την οδηγήσει στη κορυφή του Street Football. Δυστυχώς όμως η ιστορία είναι επιεικώς αδιάφορη, οι διάλογοι ρηχοί όπως και οι χαρακτήρες και σε καμία περίπτωση δε φτάνει τα επίπεδα του The Journey.

Παρόλο το αδύναμο story, το VOLTA έχει να παρουσιάσει αρκετά καλή ποικιλία στον τρόπο παιχνιδιού και αυτό γιατί εκτός του αριθμού των παικτών ανά ομάδα υπάρχουν και άλλα στοιχεία που επηρεάζουν όπως η ύπαρξη τοίχου ή όχι και το μέγεθος του γηπέδου. Μπορούμε να παίξουμε την μπάλα στον τοίχο και να περάσουμε τους αντιπάλους, ενώ φάουλ υπάρχουν μόνο σε κάποιες περιπτώσεις. Επιπλέον υπάρχει άφθονο customization για τους παίκτες μας και αφορά την εμφάνιση, το nickname και τον εξοπλισμό. Τα ρούχα, τα παπούτσια κτλ μπορούμε να τα αγοράσουμε χρησιμοποιώντας τα VOLTA coins κερδίζοντας παιχνίδια, ενώ υπάρχει και skill tree με τρεις κατηγορίες (attack, midfield και defence) που μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις ικανότητες μας σε όλα τα σημεία του παιχνιδιού. Εν κατακλείδι, το VOLTA Football είναι μια καλή προσθήκη για το franchise και είναι ένα επιπλέον mode που μπορεί να προσφέρει αρκετές ανάλαφρες ώρες διασκέδασης και με τη παρέα μας. Σίγουρα μπορούν να βελτιωθούν πράγματα στις επόμενες εκδόσεις, αλλά για πρώτη απόπειρα δε μπορούμε να έχουμε παράπονα. Δεν απευθύνεται σε όλους και πολλοί μπορεί να το παραβλέψουν, ωστόσο κάνει πιο πλήρες το πακέτο του FIFA 20, που ούτως ή άλλως είναι πλούσιο σε περιεχόμενο.

Για να πάμε στο κυρίως παιχνίδι λοιπόν και το gameplay αυτό που εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι πιο αργός και αυτόματα πιο ρεαλιστικός όσον αφορά τη προσομοίωση. Ήδη από πέρσι η EA Sports είχε καταβάλει προσπάθειες για πιο ισορροπημένο παιχνίδι και φέτος τα καταφέρνει ακόμα καλύτερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και στην άμυνα να είμαστε πιο αποτελεσματικοί με τα βελτιωμένα τάκλιν και τον περισσότερο χρόνο που έχουμε για να αντιδράσουμε, ενώ και επιθετικά οι πάσες είναι πιο αργές και ρεαλιστικές. Οι ντρίμπλες και τα κόλπα με τη μπάλα λειτουργούν καλύτερα φέτος ειδικά με πιο τεχνίτες παίκτες που μπορούν να προσφέρουν όμορφες φάσεις. Οι πιο γρήγοροι παίκτες με τη μπάλα ωστόσο φαίνεται ότι έχουν ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα φέτος και πολλές φορές οι αμυντικοί δε τους προλαβαίνουν καν για να διεκδικήσουν τη μπάλα. Κάπως έτσι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ακόμα καλύτερα τους κενούς χώρους με κάθετες μπαλιές και γρήγορες αντεπιθέσεις. Γενικότερα αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι η EA Sports έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα στατιστικά των παικτών και τον τρόπο που αυτά επηρεάζουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο γρήγορος παίκτης έχει πλεονέκτημα, ο αργός αμυντικός μειονεκτεί, ο μέτριος στις πάσες θα κάνει πιο εύκολα λάθη υπό πίεση και ο τεχνίτης μπορεί πιο εύκολα να κάνει τα μαγικά του και πάει λέγοντας. Η ανταπόκριση σε όλες τις κινήσεις είναι πιο άμεση από ποτέ και πλέον ότι λάθος και να κάνουμε ή αν δε προλαβαίνουμε να κόψουμε μια επίθεση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε δική μας ολιγωρία. Από εκεί και πέρα οι έμπειροι παίκτες του FIFA από την αρχή θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους, έστω και με αυτές τις αλλαγές που θα συναντήσουν φέτος. Γενικώς το FIFA 20 είναι ότι πιο ρεαλιστικό έχουμε δει από την EA Sports τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το gameplay και κυρίως το ρυθμό του παιχνιδιού.

Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει στο FIFA 20 έχει να κάνει με τις στημένες φάσεις και μιλάμε για τις εκτελέσεις των φάουλ και των πέναλτι. Πλέον υπάρχει ένας ορατός στόχος και μπορούμε να τον κατευθύνουμε με τον αριστερό μοχλό, ενώ με τον δεξιό μοχλό μπορούμε να επηρεάσουμε το φάλτσο που θα πάρει η μπάλα. Όπως μπορείτε να δείτε στη φώτο παρακάτω υπάρχουν τέσσερα είδη φάλτσου τα Top Spin, Side Spin, Mixed και Knuckle Ball, ενώ σε όλα τα παραπάνω μπορείτε να συνδυάσετε και το timed finishing που είχαμε δει για πρώτη φορά πέρσι στα σουτ και φέτος επεκτείνεται και στα στημένα. Πατώντας το σουτ για δεύτερη φορά στο σωστό χρόνο εμφανίζεται η μπάρα και αν συγχρονιστούμε στο πράσινο η μπάλα θα πάει ακριβώς εκεί που θέλουμε, ενώ στο κόκκινο θα πάει στα πουλιά. Μπορεί πλέον να υπάρχουν περισσότερες επιλογές και δυνατότητες, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί αρκετή εξάσκηση για να μπορέσουμε να βρίσκουν στόχο τα φάουλ και τα πέναλτι. Καλύτερος έλεγχος μεν, αλλά χρειάζεται εξοικείωση και να ξεχάσουμε τον τρόπο εκτέλεσης των προηγούμενων χρόνων.

Όσον αφορά τα modes και το περιεχόμενο ως συνήθως το FIFA είναι πληρέστατο. Στο career mode η καινοτομία έχει να κάνει με την επικοινωνία του προπονητή με τα media μέσω συνεντεύξεων τύπου πριν και μετά τα ματς και οι απαντήσεις μας έχουν σαν αποτέλεσμα να τονώσουμε την ψυχολογία των παικτών και της ομάδας ή και το αντίθετο. Αυτό στη πράξη δεν δείχνει να έχει και μεγάλο ρόλο, ενώ οι ερωτοαπαντήσεις είναι τυποποιημένες, δεν έχουν μεγάλη ποικιλία και μετά από λίγο καταντάν κουραστικές. Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και πιστεύουμε ότι η EA Sports μπορεί να δουλέψει αρκετά για να βελτιώσει το career mode με τις εξτρά δυνατότητες που θα έχει στην επόμενη γενιά. Το Ultimate Team που έχει αποδειχθεί χρυσωρυχείο τα τελευταία χρόνια για την EA Sports με τα microtransactions που αρκετός κόσμος επιμένει να επενδύει, είναι και φέτος ιδιαίτερα προσεγμένο όπως αναμενόταν. Φυσικά όπως και στους υπόλοιπους αθλητικούς τίτλους θεωρούμε απαράδεκτο τις pay to win τακτικές που σε ωθούν να ξοδέψεις επιπλέον χρήμα σε full price παιχνίδια, αλλά αφού υπάρχει κοινό και μεγάλο μάλιστα που είναι πρόθυμο να πληρώσει λογικό είναι η κατάσταση να συνεχίζεται και οι εταιρείες να επενδύουν περισσότερο στα εν λόγω modes αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα πολλές φορές τα υπόλοιπα. Έτσι και στο FIFA 20 το υπόλοιπο περιεχόμενο είναι σχεδόν απαράλλακτο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Το online κομμάτι λειτουργεί άψογα ως συνήθως και πάντα θα είναι ένα σημείο που θα υπερέχει έναντι του ανταγωνισμού και κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού παικτών που υπάρχουν.

Στον τεχνικό τομέα υπάρχει μια λογική στασιμότητα. Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στον υπάρχον hardware και τα γραφικά δείχνουν να έχουν πιάσει ταβάνι και να μην υπάρχουν διαφορές σε σχέση με πέρσι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η Frostbite Engine, που έχει να επιδείξει πολύ αξιόλογα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια στα παιχνίδια της EA, δε μας προσφέρει αληθοφανή μοντέλα παικτών, όμορφα στάδια και εξαιρετική απόδοση της ατμόσφαιρας του γηπέδου, απλά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε σχέση με τα προηγούμενα. Το ίδιο και στον σχολιασμό και την περιγραφή του αγώνα που τα ακούμε χωρίς πολλές διαφορές, ενώ όπως πάντα υπάρχει ένα προσεγμένο soundtrack.

Πρωτόγνωρο για τη σειρά είναι το ζήτημα με τις άδειες με την Konami να καταφέρνει ένα μικρό πλήγμα σε ένα γήπεδο όπου η EA Sports κυριαρχούσε και ανέκαθεν ήταν ένα από τα ατού σε σχέση με τη σειρά PES. Η Γιουβέντους έχει μετονομαστεί σε Piemonte Calcio και αν και έχει τους κανονικούς παίκτες στη σύνθεση της, φαίνεται εντελώς περίεργα σε τίτλο FIFA μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα να μην έχει το κανονικό όνομα…. Κατά τα άλλα για δεύτερη χρονιά υπάρχουν οι διοργανώσεις του Champions League και του Europa League και πάμπολλα πρωταθλήματα και επίσημα αδειοδοτημένες ομάδες. Δυστυχώς όπως κάθε χρόνο πρωτάθλημα της Super League δεν υπάρχει και περιοριζόμαστε στη παρουσία των τεσσάρων ομάδων κλασικά (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός). Ίσως με την επόμενη γενιά γίνει το θαύμα και καθώς ο πόλεμος για τις άδειες φουντώνει κάποια από τις δύο εταιρείες αποφασίσει επιτέλους να βάλει και το ελληνικό πρωτάθλημα.

Συνοψίζοντας, το FIFA 20 μας άφησε με ανάμεικτα συναισθήματα. Η εισαγωγή του αξιόλογου VOLTA Football προσθέτει κάτι διαφορετικό και μια επιπλέον επιλογή, αλλά ταυτόχρονα αντικατέστησε αδικαιολόγητα το The Journey που ήταν από τις καλύτερες προσθήκες τα τελευταία χρόνια. Η στασιμότητα σε τεχνικό τομέα και modes, αντισταθμίζεται με το πιο ισορροπημένο και βελτιωμένο gameplay που ωθεί τη σειρά ένα βήμα πιο κοντά στο ρεαλισμό. Δε χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι το κοινό του FIFA θα το τιμήσει για ακόμα μια χρονιά εν αναμονή του FIFA 21 στο PS5, όπου περιμένουμε την πραγματική εξέλιξη…