Platform: PC, PS4 (tested), Xbox One
Publisher: EA
Developer: EA SPORTS
Διάθεση: Bandai Namco Greece
Κυκλοφορία: 28/9/2018

Τα τελευταία χρόνια το FIFA έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα μεγαθήρια της βιομηχανίας και κάθε χρόνο η έκδοση του PS4 ανεβάζει με γεωμετρική πρόοδο τις πωλήσεις της. Το FIFA 19 έρχεται με μια μεγάλη προσθήκη και αυτή είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των διοργανώσεων της UEFA και μετά από 10 χρόνια το Champions League και το Europa League βρίσκονται αποκλειστικά στο παιχνίδι της EA Sports. Και αν αυτό αρκεί για να εξασφαλίσει πιθανότατα ακόμα μεγαλύτερες πωλήσεις φέτος η EA Sports δεν επαναπαύεται στις δάφνες των προηγούμενων ετών και μας προσφέρει αρκετά πράγματα παραπάνω ειδικά στον τομέα του gameplay. Οι περισσότεροι βέβαια θα αναρωτιέστε αν πρόκειται για μια κλασική ετήσια κυκλοφορία αθλητικού τίτλου με μικροβελτιώσεις ή μιλάμε για κάτι πολύ περισσότερο. Η απάντηση ευτυχώς για όλους είναι ότι το FIFA 19 είναι το καλύτερο της σειράς και κάνει αρκετά βήματα μπροστά σε σχέση με τον προκάτοχο του.

Ξεκινώντας με το gameplay, που είναι και το σημαντικότερο κομμάτι ενός αθλητικού τίτλου, το FIFA 19 βρίσκει ακόμα μεγαλύτερη ισορροπία ειδικά σε σχέση με το περσινό παιχνίδι.  Οι die hard fans της σειράς θα θυμάστε τους περσινούς πειραματισμούς της EA Sports με τα συνεχόμενα updates, που πολλές φορές προσπαθούσαν να διορθώσουν κάτι και χαλούσαν κάτι άλλο με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετά και δικαιολογημένα παράπονα. Φέτος τα πράγματα είναι όπως πρέπει από την αρχή (ευχόμαστε να μην έχουμε τίποτα δυσάρεστες και αχρείαστες διορθώσεις με τα updates) και ο ρεαλισμός συνδυάζεται άριστα με τη διασκέδαση που πρέπει να προσφέρει ένας εξομοιωτής. Αυτό που είναι εμφανές από την αρχή είναι η καλύτερη κίνηση των παικτών στο γήπεδο με τα εμπλουτισμένα animations και τη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Ο ρυθμός του παιχνιδιού είναι κάτι που έχει διορθώσει από τα προηγούμενα χρόνια η EA Sports και φέτος είναι εξαιρετικός μη δίνοντας μεγάλο πλεονέκτημα όπως συνέβαινε παλιά σε γρήγορους παίκτες που χρησιμοποιούσαν τη ταχύτητα και εύκολα ξεπερνούσαν τους αμυνόμενους. Αυτό που μπορεί όμως να δώσει πλεονέκτημα στον επιθετικό είναι το καινούριο Active Touch System που έχει να κάνει με τη πρώτη επαφή με τη μπάλα. Με τον δεξιό μοχλό μπορούμε να δοκιμάσουμε εντυπωσιακά κόλπα όπως τσίμπημα της μπάλας, απότομες αλλαγές κατευθύνσεων και η υποδοχή της μπάλας μπορεί να δημιουργήσει χώρους ειδικά στις κλειστές άμυνες. Χρειάζεται λίγη συνήθεια και εξάσκηση αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ακόμα όπλο στην επίθεση μας, ενώ οι ικανότεροι παίκτες μπορούν πλέον να κάνουν ακόμα πιο απρόβλεπτες κινήσεις στην πρώτη επαφή τους με τη μπάλα, κάτι που ισχύει βέβαια και στη πραγματικότητα. Μία ακόμα προσθήκη έχει να κάνει με τα σουτ και το Timed Finishing που μας δίνει τη δυνατότητα για φωτοβολίδες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να κουνήσουν τα δίχτυα. Με διπλό πάτημα του κουμπιού του σουτ και καλό συγχρονισμό (μπορούμε να έχουμε για αρχή τη βοήθεια του indicator) θα έχουμε ακόμα εντυπωσιακότερα τελειώματα και σίγουρα χρειάζεται εξάσκηση για να το πετύχουμε συγχρονισμένα γιατί αν το timing δεν είναι σωστό τα σουτ μπορεί να πάνε στα πουλιά.

Τι ωραία που τεντώνει μέσ το FIFA το σεντόνι!

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολο να καταλάβει κανείς ότι το FIFA 19 ευνοεί το επιθετικό παιχνίδι, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο θέμα με την άμυνα που είναι αρκετά σφιχτή και χωρίς μεγάλες αποστάσεις στις γραμμές όταν παίζουμε με την ΑΙ. Ανέκαθεν αυτό που μου άρεσε και προτιμούσα σε σχέση με το PES είναι η επιθετική ανάπτυξη του παιχνιδιού και κυρίως τα τελειώματα κοντά και μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Φέτος μάλιστα με τις καινούριες προσθήκες το gameplay του FIFA είναι ακόμα πιο απολαυστικό και μας δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες για εντυπωσιακές φάσεις και συνάμα νέους τρόπους για απρόβλεπτες καταστάσεις. Μία ακόμα προσθήκη που δίνει μεγαλύτερο βάθος είναι το νέο Dynamic Tactics που μας δίνει πολλές περισσότερες δυνατότητες για να διαχειριστούμε την τακτική μας πριν ή και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πλέον υπάρχουν πάμπολλες επιλογές για να δώσουμε οδηγίες και να ανάλογα με τον αντίπαλο να διαμορφώσουμε την τακτική μας, ενώ και μέσα στο παιχνίδι μπορούμε να αλλάξουμε αρκετά πράγματα. Μη κοιμόμαστε λοιπόν στον πάγκο και αφήνουμε τα πράγματα στη τύχη τους, ενώ μπορούμε να γίνουμε ένας Γκουαρντιόλα ή ένας Μουρίνιο (αν και αυτόν δε τον βλέπουμε καλά τελευταία). Συνοπτικά και όπως μπορείτε να καταλάβετε από τα παραπάνω η EA Sports έριξε δουλειά φέτος και παρουσιάζει καινοτομίες και το σαφώς καλύτερο FIFA όσον αφορά το gameplay και όχι μόνο.

Όσον αφορά τα modes και το περιεχόμενο το FIFA 19 είναι πληρέστατο όπως κάθε χρόνο. Η συμφωνία με την UEFA για Champions League και Europa League προσθέτει περισσότερες διοργανώσεις, ενώ επωφελούνται και τα υπόλοιπα modes του παιχνιδιού, όπως τα Career και το The Journey. Στο Career υπάρχουν μάλιστα αρκετές βελτιώσεις και εκτός από τις προσθήκες των εν λόγω διοργανώσεων υπάρχουν καινούρια cutscenes πριν τα παιχνίδια και καλύτερη παρουσίαση. Επίσης το lag που υπήρχε στα menus στο Career και το Ultimate Team δεν υπάρχει πλέον και όλα γίνονται γρηγορότερα πλέον. Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα modes, εκτός από το Kick Off που έχει αρκετά ενδιαφέρουσες προσθήκες όπως η δυνατότητα να αλλάξουμε τους κανονισμούς. Στο Long Range τα γκολ εκτός περιοχής μετράνε για δύο, στο Survival η ομάδα που σκοράρει χάνει τυχαία ένα παίκτη από την ενδεκάδα και παίζει με αριθμητικό μειονέκτημα, στο Headers & Volleys το γκολ για να μετρήσει η μπάλα θα πρέπει να είναι στον αέρα, στο First to… το ματς τελειώνει όποιος βάλει πρώτος ένα ή τρία γκολ, ενώ στο No Rules δεν υπάρχουν offside, φάουλ και κάρτες. Άμα θέλουμε να δοκιμάσουμε ειδικά με κάποιο φίλο υπάρχει αρκετός χαβαλές ειδικά στο No Rules όπου μπορούμε επιτέλους να τους δώσουμε τα χέρια στα πόδια χωρίς συνέπειες δίνοντας ένα μάθημα καράτε…

Ιδιαίτερη αναφορά φυσικά θα πρέπει να κάνουμε στο αγαπημένο The Journey που συνεχίζεται για τρίτη χρονιά και ολοκληρώνει την ιστορία του Alex Hunter. Εκτός όμως του Alex Hunter που πλέον είναι παγκόσμιος αστέρας και φτάνει στη κορυφή και πρωταγωνιστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης, υπάρχουν και οι ιστορίες του φίλου του Danny Williams και της αδερφής του Kim Hunter. Κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει και το story και οι διάλογοι παρουσιάζουν αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ είναι και ένας καλός τρόπος να προπονηθείτε με τα skill games που βελτιώνουν τις ικανότητες μας. Γενικώς όσοι παίξατε και τα προηγούμενα χρόνια ξέρετε τι να περιμένετε και το The Journey συνεχίζει στα υψηλά επίπεδα που συνηθίσαμε. Θα περιμένουμε ένα χρόνο πλέον για να δούμε τι καινούρια ιστορία θα μας προσφέρει η EA Sports με καινούριο πρωταγωνιστή από το FIFA 20. Τα πρώτα πάντως τρία χρόνια του The Journey κρίνονται συνολικά εξαιρετικά επιτυχημένα και προσέθεσαν επιπλέον βάθος στο ήδη άφθονο περιεχόμενο.

Για τον τεχνικό να πούμε επίσης δύο λόγια που για ακόμα μία χρονιά εντυπωσιάζει. Τρίτη χρονιά που χρησιμοποιείται η μηχανή Frostbite και όλοι ξέρουμε τι αποτελέσματα μπορεί να δώσει. Τα μοντέλα των παικτών ειδικά είναι εξαιρετικά αληθοφανή, ενώ και τα στάδια, η κερκίδα και γενικότερα η ατμόσφαιρα του γηπέδου έχει αποδοθεί άριστα. Προφανώς και κάπου εδώ έχουμε φτάσει κοντά στο μέγιστο των δυνατοτήτων των κονσολών της τρέχουσας γενιάς και δε θα μπορέσουμε να δούμε επιπλέον εντυπωσιακές βελτιώσεις. Οι αγώνες του Champions League επίσης εντυπωσιάζουν με την παρουσίαση πριν το ξεκίνημα και το κλασικό κούνημα του σεντονιού, που τόσο θέλαμε να δούμε στο FIFA. Επιπλέον στους αγώνες του CL υπάρχουν νέοι σχολιαστές, οι Derk Rae και Lee Dixon, και φέρνουν την απαραίτητη ανανέωση. Από ελληνικές ομάδες κλασικά υπάρχουν οι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε από την ΕΑ να συμπεριλάβει το ελληνικό πρωτάθλημα και μια ελληνική περιγραφή που υπήρχε στις εποχές του PS2 και πλέον μόνο το PES έχει. Άλλωστε υπάρχουν πάμπολλα πρωταθλήματα και κατώτερο επιπέδου από το δικό μας.

Συνοψίζοντας, το FIFA 19 είναι ο καλύτερος ποδοσφαιρικός εξομοιωτής μέχρι σήμερα. Με τις καινούριες προσθήκες, το εξαιρετικά ισορροπημένο gameplay και το Champions League να κοσμεί πλέον το παιχνίδι της EA Sports μας δίνει την ευκαιρία να το προτείνουμε σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους με κλειστά μάτια. Αυτή τη χρονιά το FIFA 19 πιάνει το μέγιστο της απόδοσης και σκοράρει με εμφατικό τρόπο σε όλους τους τομείς. Μη το χάσετε απλά!