Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί εξομοιωτές είναι ήδη διαθέσιμοι και για όσους αμφιταλαντεύονται τι να επιλέξουν θα επιχειρήσουμε ένα συγκριτικό. Τα fanboys βέβαια ήδη έχουν κάνει την επιλογή τους και κανείς δε μπορεί να τους κατηγορήσει ότι έκαναν λάθος, καθώς και τα δύο παιχνίδια είναι εξαιρετικά. Και φέτος λοιπόν η νίκη θα κριθεί στις λεπτομέρειες…

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Δεν έχουν αλλάξει και πολλά σε σχέση με πέρσι όσον αφορά τα γραφικά και το προβάδισμα του FIFA διατηρείται και φέτος. Η Frostbite Engine του FIFA 18 παρουσιάζει βελτιωμένο αποτέλεσμα σε σχέση με το FIFA 17 και έχουμε αψεγάδιαστα μοντέλα των παικτών, καταπληκτική κερκίδα και ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε πραγματικό αγώνα. Η περιγραφή του αγώνα επίσης είναι σε υψηλό επίπεδο και συνέπεια όλως των παραπάνω είναι το FIFA 18 στον τομέα της παρουσίασης να είναι ασυναγώνιστο.

Από την άλλη το PES 2018 συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη FOX Engine, που ναι μεν προσφέρει ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά φαίνεται ότι έχει φτάσει στα όρια της και δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης πλέον. Και εδώ έχουμε αληθοφανή μοντέλα παικτών ειδικά των πιο γνωστών, ενώ και τα licensed γήπεδα φαίνονται εντυπωσιακά. Η ελληνική περιγραφή είναι μεν βελτιωμένη, αλλά δε φτάνει ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα.

Εν κατακλείδι το FIFA 18 υπερτερεί στον τεχνικό τομέα, αλλά και το PES 2018 βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

 

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΔΕΙΕΣ-ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το FIFA υπερισχύει σημαντικά σε άδειες και πρωταθλήματα. Η Konami συνεχίζει φέτος με κάποιες επιπλέον αδειοδοτημένες ομάδες όπως η Ίντερ και η Μίλαν και συνεχίζει να έχει τα δικαιώματα για Europa League και Champions League, αλλά και φέτος δυστυχώς περιμένουμε το community να σώσει τη κατάσταση. Από ελληνικές ομάδες και οι δύο τίτλοι έχουν το λεγόμενο Big 4 του ελληνικού πρωταθλήματος (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και ΠΑΟ).

MODES-ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Τίποτα καινούριο φέτος και για τους δύο τίτλους. Άφθονο περιεχόμενο για να μας κρατήσει όλη τη χρονιά με το FIFA 18 να έχει το κάτι παραπάνω με τη συνέχεια του The Journey. Όσον αφορά το online κομμάτι το FIFA σίγουρα θα έχει περισσότερους παίκτες, αλλά και το PES 2018 δουλεύει καλά όσο το έχουμε παίξει.

 

GAMEPLAY

Αφήσαμε για το τέλος τον σημαντικότερο παράγοντα για την τελική μας επιλογή που δεν είναι άλλος από το gameplay. Και τα δύο παιχνίδια παίζουν πολύ καλά και οι απόψεις διίστανται για το ποιο είναι καλύτερο. Έχει να κάνει περισσότερο με το τι αρέσει στον καθένα και μπορείτε να δοκιμάσετε τα demo και τα δύο παιχνίδια για να αποφασίσετε. Προσωπικά βρίσκω το FIFA τα τελευταία χρόνια πιο εθιστικό, αλλά και το PES κάνει σταθερά βήματα κάθε χρόνο προς το καλύτερο.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Βελτιωμένοι παρουσιάζονται και οι δύο τίτλοι φέτος, χωρίς ωστόσο να μιλάμε για τεράστιες αλλαγές. Σαν πακέτο το FIFA 18 είναι πιο ολοκληρωμένο, αλλά να τονίσουμε ότι η τιμή του PES 2018 είναι ήδη αρκετά χαμηλότερη, για όποιον θέλει να προτιμήσει την οικονομικότερη προσφορά. Όποιο και να επιλέξετε δε θα κάνετε λάθος, καθώς μιλάμε για δύο εξαιρετικούς τίτλους.

 Διαβάστε το review μας για το FIFA 18

Διαβάστε το review μας για το PES 2018

 

[totalpoll id=»50860″]