Τα τελευταία 3 χρόνια περιμέναμε τη στιγμή που θα έκλεινε η ψαλίδα ανάμεσα στο FIFA σε σχέση με το PES και νομίζω πως το ’16, η στιγμή αυτή έχει φτάσει ή τουλάχιστον, θα μας φέρει αρκετούς πονοκεφάλους.

Παίζοντας το demo του FIFA 16 (PS4) μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα για το πόσο ουσιαστικά μπροστά πήγε το παιχνίδι από τον προκάτοχό του.

Το gameplay δεν έχει δεχτεί κάποιες σημαντικές διαφορές και στηρίζεται στην επιτυχημένη συνταγή του 15, έχει βελτιωθεί ο κόσμος και η ατμόσφαιρα του γηπέδου καθώς σε ξεσηκώνουν περισσότερο σε σημαντικές στιγμές όπως και πολλές αντιδράσεις των παιχτών. Υπάρχουν κάποια νέα animations και πιο αργός πλέον ρυθμός στο παιχνίδι και κάτι που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι η μείωση ή ακόμα και μηδενική παρουσία του pace, όπως και του sprint speed. Στο δεύτερο συμφωνώ, το πρώτο δε ξέρω κατά πόσο βοηθάει καθώς κάνει πιο δύσκολο τον χειρισμό του παίχτη με χαμηλότερη καλή απόκριση στις τρίπλες σε σχέση με το 15.

FIFA-16

Σημαντική βελτίωση ευτυχώς βλέπουμε στην impact engine που δημιουργούσε μεγάλους μπελάδες μέχρι τώρα με τις παράλογες συγκρούσεις με τον διαιτητή να δίνει κίτρινες κάρτες εκεί που θα έπρεπε να δώσει κόκκινες και το ανάποδο, όπως και τα τυχαία τζαρτζαρίσματα μέσα στη μεγάλη περιοχή όπου το πέναλτι ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα δοθεί.

Οι πάσες έχουν δεχθεί κάποιες αλλαγές που τις κάνει δυσκολότερες, τείνουν να μοιάζουν λες και τις χειριζόμαστε περισσότερο manual και το ίδιο συμβαίνει με την προωθημένη. Αντίστοιχα ίδια αλλαγή έχουν δεχθεί και τα σουτ με λιγότερη όμως δυσκολία στο να πετύχεις κάποιο γκολ. Οι άμυνες μου μοιάζουν το ίδιο ασταθείς σε σχέση με πέρσι, δείχνουν όμως να καταλαβαίνουν καλύτερα το πως και πόσο γρήγορα πρέπει να κινηθούν όταν δοκιμάζουμε την λεγόμενη Lob pass αλλά φοβάμαι πως στη full έκδοση του παιχνιδιού η αντίδραση αυτή θα είναι χειρότερη όπως έγινε και με το 15. Για τους τερματοφύλακες θέλω να δω την κανονική έκδοση, στο ντέμο φαίνονται καλύτεροι αλλά και το περσινό στο offline κομμάτι ήταν καλοί αλλά στο online έχαναν την ποιότητα τους με αποτέλεσμα να μπορούσες να σκοράρεις πιο εύκολα.

fifa-16-womens-teams

Στις μικρολεπτομέρειες βάζω τις βελτιώσεις στους εκφωνητές, κόσμο, γήπεδα, είναι τυπικά όσες χρειάζονται για να φανεί ότι έχει γίνει κάποια καινούργια δουλειά και να μην ξεχάσουμε τις γυναικείες ομάδες που δεν προσφέρουν κάποια ουσιαστική διαφορά για μας και τον χειρισμό μας in game.

Όσοι ασχολούνται με το Ultimate team πάντως, θα χαρούν πολύ με το Fantasy Draft mode του ντέμο γιατί δίνει την δυνατότητα να αρχίσουμε να μαζεύουμε fifa coins που θα χρησιμοποιηθούν στη full έκδοση αργότερα όπως και την όμαδα που θα φτιάξουμε μέσα από αυτό.

fifa 16 messi

Συνοψίζοντας, πιο πολύ θα το χαρακτήριζα FIFA 15,5 παρά FIFA 16, μπορεί να φαίνεται σαν να έχει προχωρήσει με όλες αυτές τις μικρές αλλαγές αλλά εμένα δεν με κέρδισε ακόμα αν και όντως είναι ένα καλύτερο παιχνίδι από το περσινό. Όλα αυτά αφορούν μια προσωπική άποψη βέβαια παίζοντας το ντέμο, με το συγκεκριμένο παιχνίδι ασχολούμαι σε καθημερινή βάση πολλά χρόνια γι’αυτό και έχω συγκεκριμένες απαιτήσεις, θέλω να του δώσω λίγο χρόνο ακόμα αλλά προς το παρόν το demo του PES με ενθουσίασε περισσότερο για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό.

Περιμένουμε την κυκλοφορία του full παιχνιδιού για μια καλύτερη και ολοκληρωμένη άποψη.