Το The Lord of the Rings είναι από τα ελάχιστα franchises που έχουν αφήσει τόσο έντονο το στίγμα τους στην ποπ κουλτούρα. Αρχής γενομένης με την κυκλοφορία των βιβλίων το μακρινό 1954 και έπειτα με την κινηματογραφική μεταφορά της τριλογίας την περίοδο 2001-2003, η οποία εκτόξευσε τη φήμη του Άρχοντα και έγραψε ιστορία στο παγκόσμιο σινεμά, δεν έμεινε κανείς που να μη γνωρίζει τι εστί “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”. Εννοείται πως τα video games γρήγορα αναζήτησαν κομμάτι της πίτας και έχουμε δει δεκάδες απόπειρες στον κόσμο της Μέσης Γης, σε πολλά διαφορετικά genres μάλιστα. Στο παρόν αφιέρωμα θα σταθούμε στους τίτλους που είδαμε την τελευταία 20ετία, όταν και τα video games είχαν πραγματοποιήσει την μετάβαση στην 3D εποχή και αφού η κυκλοφορία των ταινιών είχε δείξει τον δρόμο. Εκτός λίστας μένουν τα mobile παιχνίδια, ενώ παραλείπουμε και το Lord of the Rings Online, το οποίο έχει αλλάξει “πρόσωπο” αρκετές φορές. Φυσικά, περιμένουμε και τις δικές σας προτιμήσεις. Ας ξεκινήσουμε.
10. The Lord of the Rings: Conquest
Όπως ίσως θα καταλάβετε σύντομα, το πρώτο μισό της λίστας θα έχει και τίτλους που τείνουν στη μετριότητα. Το Conquest κυκλοφόρησε το 2009 και αναμφίβολα δανείστηκε πολλά από το Star Wars Battlefront. Το παιχνίδι χωριζόταν σε 2 campaigns, το Καλό και το Κακό, ενώ παιζόταν και σε split screen co-op, κάτι που το έκανε να δείχνει αρκετά πιο διασκεδαστικό. Στο πρώτο campaign είχαμε την προσπάθεια των ηρώων για την καταστροφή του Ενός Δαχτυλιδιού, ενώ στο εναλλακτικό βλέπαμε την ανάκτηση του από τον Sauron και την επιστροφή του Σκοτεινού Άρχοντα στη Μέση Γη. Το παιχνίδι αποτελείται κυρίως από κατάκτηση και υπεράσπιση περιοχών, ενώ όλοι οι γνωστοί ήρωες παρελαύνουν από τις οθόνες μας ως bosses. Όσον αφορά το lore, η Pandemic Studios πήρε κάποιες πρωτοβουλίες, χωρίς όμως να δείχνει ασέβεια προς το πρωτογενές υλικό. Η επιφανειακή μάχη, η επαναληψιμότητα στο gameplay και οι μικρές διαφορές ανάμεσα στα 4 classes ήταν τα στοιχεία που κράτησαν το Conquest “πίσω”. Συνολικά έχουμε ένα παιχνίδι με αρκετά ελαττώματα και άπλετο fan service, το οποίο όμως εν τέλει εκπληρώνει το σκοπό του.
9. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Το πρώτο ( κάτι σαν ) movie tie-in της λίστας μας, το Fellowship of the Ring κυκλοφόρησε το 2002. Παρότι συνόδεψε χρονικά την κυκλοφορία του κινηματογραφικού Fellowship, αντλούσε έμπνευση απευθείας από τα έργα του Tolkien και δεν είχε να κάνει με τα όσα είδαμε στη μεγάλη οθόνη. Το Fellowship of the Ring απέσπασε ως επί το πλείστον μέτριες κριτικές, παρόλα αυτά αγαπήθηκε από τους fans των έργων του Tolkien, αφού σηματοδότησε ουσιαστικά την πρώτη τους εξόρμηση στη Μέση Γη. Στο παιχνίδι χειριζόμαστε τους Frodo, Aragorn και Gandalf και ουσιαστικά βιώνουμε βήμα-βήμα τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου, υπό ένα κάπως πιο παιδικό πρίσμα. Παρά την αμφισβητήσιμη ποιότητα του τίτλου, οι developers κατάφεραν και χώρεσαν σε αυτόν κομμάτια του έργου του Tolkien που είχαν μείνει εκτός της ταινίας, όπως τη γνωριμία των Hobbits με τον Tom Bombadil, κάτι που εκτιμήθηκε δεόντως.
8. The Lord of the Rings: Adventure Card Game
Αδιαμφισβήτητα, το πιο ιδιαίτερο παιχνίδι της λίστας, αξίζει όμως τη θέση του σε αυτή, καθότι πετυχαίνει το σκοπό του στο 100%. Πρόκειται φυσικά για την έμμεση μεταφορά του πρωτότυπου Card game του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών στις κονσόλες. Το άκρως εθιστικό παιχνίδι καρτών περιέχει κανονικότατα campaigns, quests, αφήγηση και είναι PvE φύσεως, αφού προορίζεται για solo και co-op μάχες απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη. Από εκεί και πέρα, είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κάποιος, με ειδικές κάρτες ηρώων και μονάδες από τον κόσμο του LOTR. Οι κριτικές που έχει αποσπάσει ο τίτλος είναι ιδιαίτερα θετικές και πρόκειται για μία από τις λίγες εμπειρίες του είδους που δεν βασίζονται στο ατελείωτο grinding έως ότου ο παίκτης αποκτήσει όλες τις διαθέσιμες κάρτες.
7. The Lord of the Rings: War in the North
Το War in the North μπορεί να μην είναι το τέλειο παιχνίδι, είναι όμως αξιέπαινο ως προσπάθεια να διηγηθεί μία ιστορία από τον κόσμο του Άρχοντα που δεν αφορά τους 9 της Συντροφιάς. Το σενάριο λαμβάνει χώρα στις βόρειες περιοχές της Μέσης Γης, ενώ ο παίκτης χειρίζεται έναν εκ των Eradan ( Άνθρωπος ), Andriel ( Ξωτικό ) και Farin ( Νάνος ), ενώ το παιχνίδι φαίνεται να αντλεί έμπνευση τόσο από τα βιβλία, όσο και από τις ταινίες. Τα γεγονότα του τίτλου λαμβάνουν χώρα παράλληλα με αυτά της τριλογίας, με τις 2 ιστορίες να διασταυρώνονται ανά σημεία. Πρόκειται για μία εξαιρετική επιλογή για co-op και φαίνεται πως έχει αναπτυχθεί ως τέτοια. Μπορεί ο τίτλος να φέρει αρκετά ελαττώματα, αλλά ο κύριος λόγος που δεν πέτυχε εμπορικά ήταν μάλλον η περίοδος κυκλοφορίας του, αφού συνέπεσε με τις κυκλοφορίες παιχνιδιών όπως Dark Souls, Arkham City, Uncharted 3 και Skyrim. Ούτε το “Lord of the Rings” στο εξώφυλλο δεν μπορούσε να σταθεί αρκετό…
6. Middle Earth: Shadow of Mordor
Το Shadow of Mordor είναι φυσικά το πιο καινούριο παιχνίδι που θα συναντήσουμε στη λίστα μας. Τα γεγονότα του τίτλου λαμβάνουν χώρα στο χρονικό διάστημα μεταξύ των γεγονότων του Hobbit και του Lord of the Rings. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον ranger Talion και την Ανάσταση του από τον Celebrimbor, γνωστό μας από τα βιβλία του Tolkien. Το παιχνίδι δανειζόταν επιτυχημένα στοιχεία από άλλους τίτλους, όπως το Assassin’s Creed και φυσικά εισήγαγε το εξαιρετικό Nemesis System, το οποίο έκανε τέτοια αίσθηση που έμελλε να πατενταριστεί από τη Warner Bros. για μελλοντική χρήση. Μεγάλο αρνητικό του παιχνιδιού ήταν αναμφίβολα η κατακρεούργηση του lore του Tolkien, κάτι που κορυφώθηκε στο sequel του, αφού πήρε μεγάλες πρωτοβουλίες στο πως παρουσίαζε χαρακτήρες και γεγονότα. Παρόλα αυτά, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για εκείνους που δεν πολυψάχνουν το θέμα και ένα από τα πρώτα καλά παιχνίδια της γενιάς του PS4.