Έχουν έρθει τα Χριστούγεννα και το 2020 βρίσκεται –ευτυχώς– στο τέλος του. Εμείς, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού μας, είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε τα δέκα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς, έτσι όπως τα βιώσαμε, οι συντάκτες του PSaddict. Η χρονιά μπορεί να ήταν ιδιαίτερη και η πανδημία να πάγωσε τη βιομηχανία του gaming σε έναν σημαντικό βαθμό, παρόλα αυτά μετά το δεύτερο εξάμηνο κατάφερε να πάρει μπροστά, παραδίδοντας μας μια από τις καλύτερες χρονιές που έχουμε δει. Βάλτε μέσα και την άφιξη του PS5, με ένα από τα καλύτερα λανσαρίσματα που είχε ποτέ μια κονσόλα της Sony και θα δείτε ότι έχουμε να διαλέξουμε από πολύ υλικό! Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά και απολαύστε!
Αρχίζοντας, να αναφέρουμε κάποια από τα παιχνίδια που έφτασαν στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό:
Nioh 2
Για την εκπληκτική αναβάθμιση του σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, αναδεικνύοντας το σε ένα εξαιρετικό action rpg και δίνοντας του μια ξεκάθαρα δική του ταυτότητα.
Astro’s Playroom
Γιατί είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό tech demo, δίνοντας άλλη έννοια στον όρο αυτό και αποτελεί το must play για την έναρξη της σχέσης σας με το PS5.
Pathless
Διότι αφήνει την εξερεύνηση στα χέρια του παίχτη και τον εμπιστεύεται να ξετυλίξει το όμορφο περιτύλιγμα του.
Wasteland 3
Γιατί είναι ένα τόσο καλό παιχνίδι ρόλων. Μετά από πολλές ενημερώσεις, η κατάσταση του βελτιώθηκε στο PS4, αλλά παραμένει δυστυχώς ένα παιχνίδι με γνώμονα τους υπολογιστές.
Tony Hawk’s Pro Skater 1+2
Με αυτό το remake η Vicarious Visions κατάφερε και έφερε όλη την εποχή του PS1, στο PS4. Αναμένουμε μια αναβίωση των skating παιχνιδιών.
Assassin’s Creed: Valhalla
Επειδή καταφέρνει και αναμιγνύει τα καλύτερα δύο κόσμων, δίνοντας μια από τις καλύτερες AC εμπειρίες που έχουμε δει.
Chicken Police: Paint it RED!
Διότι τελευταία στιγμή και ανέλπιστα, κατάφερε να δημιουργήσει μια κωμική εμπειρία με ανέλπιστο συγγραφικό βάθος.
Bugsnax
Λόγω του ότι προσφέρει μια άκρως ενήλικη και νιτσεϊκή ιστορία, μέσα σε ένα παιδικό περιτύλιγμα.
Προτού προχωρήσουμε φυσικά, δείτε ποια είναι τα δέκα καλύτερα παιχνίδια, έτσι όπως τα ψηφίσατε εσείς, στα PSaddict’s Game of the Year Awards!
Ήρθε η ώρα λοιπόν να ξεκινήσουμε την λίστα μας. Για πρώτη φορά, ξεκινάμε από το 11, καθώς ο τίτλος δεν αξίζει μια απλή αναφορά, αλλά ούτε και μια επίσημη θέση στα δέκα καλύτερα.
“These are going to eleven” -This is Spinal Tap
11. Cyberpunk 2077
To Cyberpunk 2077 ίσως είναι το παιχνίδι με το μεγαλύτερο hype που έχουμε δει. Ανακοινώθηκε το 2012 από την CD Projekt RED και κυκλοφόρησε με πολλά προβλήματα τον Δεκέμβριο. Η ουσία του είναι εξαιρετική, με μοναδικούς χαρακτήρες, απίστευτη δημιουργική γραφή και όμορφα στοιχεία ρόλων, αλλά στον αντίποδα έναν απαράδεκτο -για τις κονσόλες της προηγούμενης γενιάς- τεχνικό τομέα, με πολλά bugs και glitches. Αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη, ότι οι shareholder με τους developer ζουν σε τελείως διαφορετικούς κόσμους. Δυστυχώς, η αφαίρεση του από το PS Store, κάνει δύσκολη και άβολη την προσθήκη του στο top ten.
Πάμε στα δέκα καλύτερα της χρονιάς!
10. Dreams
Η ιδιαιτερότητα του Dreams είναι ότι απευθύνεται στην δημιουργική πλευρά του παίχτη. Του δίνει τα εργαλεία να κάνει ότι ονειρεύεται, “ζωγραφίζοντας” κόσμους χωρίς να χρειάζεται την εν τω βάθη γνώση προγραμματισμού. Η κοινότητα του είναι κάτι το μαγευτικό, με μια μεγάλη πληθώρα δημιουργιών για όλα τα γούστα. Ναι, η ποιότητα τους έχει ένα τεράστιο εύρος, ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε καλλιτέχνη, αλλά το γεγονός ότι αλλάζει τη δυναμική παίκτη/δημιουργού, του δίνει επάξια μια θέση στη λίστα.
9. Persona 5 Royal
Το αριστούργημα του αριστουργήματος, το Persona 5 Royal αποτελεί κάτι περισσότερο από μια επανάληψη του Persona 5 με έξτρα υλικό. Αναβαθμίζει τον τίτλο σε όλους τους τομείς, προσφέροντας ουσιώδεις αλλαγές, δίνοντας τόσο μια καλύτερη, όσο και διαφορετική εμπειρία. Αν θέλετε να μπείτε στον κόσμο των j-rpg, είναι ο απαραίτητος τίτλος, για να ξεκινήσετε.
8. Demon’s Souls
Όταν η From Software έδωσε το demo του Demon’s Souls στη Sony, η δεύτερη δεν το ήθελε καθόλου και αποφάσισε να το κυκλοφορήσει μόνο στην Ιαπωνία, θεωρώντας το μια αποτυχία. Η ιστορία λέει ότι ήθελε έναν κλώνο του Skyrim και ο τίτλος δεν της έδωσε αυτό. Παρόλα αυτά, η Atlus πήρε το ρίσκο να το εκδώσει στον υπόλοιπο κόσμο, εκμεταλλευόμενη την underground επιτυχία του. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Το remake του Demon’s Souls από την Bluepoint, αποτελεί έναν τεράστιο φόρο τιμής στον πρωτότυπο τίτλο, αλλά και τη συγγνώμη της Sony που αμφισβήτησε εκείνη την πρώτη προσπάθεια της From Software. Ένας τίτλος του PS5, που πρέπει να έχετε όλοι στην κατοχή σας!
7. Crash Bandicoot 4: It’s about Time
Μετά από 22 χρόνια, η τέταρτη συνέχεια του διάσημου μαρσιποφόρου επέδειξε, όχι μόνο ότι είναι καθόλα επίκαιρη, αλλά και ένα από τα καλύτερα platformer της τελευταίας δεκαετίας. Φρέσκες ιδέες, φανταστική μουσική και ιστορία, ανανεωμένοι χαρακτήρες, δίνουν ένα αποτέλεσμα που ανταποκρίνεται τόσο σε μικρούς, όσο και μεγάλους. Βέβαια, η δυσκολία του τίτλου είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα και οι πρόθυμοι completionist θα αναλωθούν σε άπειρες ώρες για την ολοκλήρωση του.
6. Yakuza: Like a Dragon
Γιατί ο κόσμος δεν μιλάει για τα Yakuza; Σίγουρα απευθύνονται στο ιαπωνικό κοινό, όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτή η σειρά έχει συνδυάσει με τον καλύτερο τρόπο το σοβαρό με το αστείο. Το Yakuza: Like a Dragon καταφέρνει να πάει τη σειρά σε άλλες κατευθύνσεις, δείχνοντας πόσο Yakuza είναι, ακριβώς με το να μην είναι Yakuza. Το turn based σύστημα μάχης του ταιριάζει πάρα πολύ, όπως επίσης ο κεντρικός, ονειροπόλος χαρακτήρας του. Μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς.
5. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales
Be Greater! Γίνε καλύτερος! Με προσέγγιση less is more, το Miles Morales καταφέρνει και γίνεται ο καλύτερος τίτλος λανσαρίσματος του PS5. Είναι σχετικά μικρό σε διάρκεια, με πιο περιεκτικό περιεχόμενο, πράγμα που λειτουργεί ευνοϊκά για το ίδιο, προσφέροντας μια πιο στοχευμένη και ολοκληρωμένη εμπειρία, γύρω από τον κεντρικό πρωταγωνιστή του, Miles Morales. Καλογραμμένοι χαρακτήρες, πολύ δράση, εκπληκτικός χειρισμός είναι τα συστατικά της Insomniac, που με άνεση μας προσφέρει ένα από τα καλύτερα -πρώτα- παιχνίδια του PS5, αλλά και της χρονιάς!
https://www.youtube.com/watch?v=NTunTURbyUU
4. Final Fantasy VII Remake
Όλα τα remakes θα συγκρίνονται με αυτό το παιχνίδι. Το Final Fantasy VII Remake πήρε έναν αξιαγάπητο τίτλο του PlayStation και τον προσέφερε στο πιάτο μας, υπό ένα νέο πρίσμα. Αξίζει όλοι να το πιάσετε στα χέρια σας, όχι μόνο γιατί λέει μια από τις πιο όμορφες ιστορίες στο είδος τους, αλλά αποτελεί έναυσμα συζητήσεων για το τι είναι ένα remake. Είναι το πρώτο μέρος μια -πιθανότατα- διλογίας, που διαρκεί όσο και ο πρωτότυπος τίτλος. Όλα τα στοιχεία είναι εδώ, σε ένα από τα καλύτερα Final Fantasy παιχνίδια της δεκαετίας.
3. DOOM Eternal
Η επιτυχία του τίτλου είναι ότι στον πυρήνα του είναι ένα παιχνίδι. Δεν απασχολεί τον εαυτό του και τον παίχτη με κάτι περισσότερο, παρά μόνο με την αγνή διασκέδαση, πράγμα που πολλά παιχνίδια τείνουν να ξεχνούν στις μέρες μας. Αυτή η εξέλιξη του arcade χαρακτήρα είναι που μας έδωσε μια απολαυστικότατη συνέχεια, με ακατάσχετη δράση! Το πνεύμα ενός πρωτοπόρου παιχνιδιού του 1993 παραμένει -δικαίως- ακόμα ζωντανό.
2. Ghost of Tsushima
Ένας τίτλος ανοιχτού κόσμου που απευθύνεται σε όλους. Μας μεταφέρει σε μια περίοδο που δεν την βλέπουμε συχνά στα βιντεοπαιχνίδια της δύσης και αποτελεί έναν τεράστιο φόρο τιμής στο υλικό το οποίο χρησιμοποιεί. Ο Jin Sakai είναι ένας διχασμένος χαρακτήρας που θα ταξιδέψουμε μαζί του στο εκπληκτικά εικαστικό τοπίο της νήσου Tsushima. Το παιχνίδι δεν ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία με ένα πολύ καλό σύστημα μάχης που θα ζήλευαν αρκετοί τίτλου του είδους. Μια τεράστια υπόκλιση στον μεγάλο Akira Kurosawa, σε μια προσπάθεια μεταφοράς του έργου του στα βιντεοπαιχνίδια.
1. The Last of Us Part II
Μια ασύλληπτη εμπειρία χωρίς ανταγωνισμό φέτος. Η Naughty Dog θα μπορούσε να ακολουθήσει την πεπατημένη οδό, παραδίδοντας μας μία τυπική συνέχεια και παράλληλα να επαναλάβει σε μεγάλο ή μικρό βαθμό την επιτυχία του πρώτου παιχνιδιού. Στον αντίποδα, επιχείρησε να ρισκάρει λέγοντας μια ιστορία με ξεκάθαρα υποστατικό ρόλο σε σχέση με τον κόσμο που διαδραματίζεται. Ο χαμός που έγινε ήταν μεγάλος, γιατί έπρεπε ο μέσος παίχτης να βγει από τη ζώνη ασφαλείας του για να εκτιμήσει τον τίτλο. Παρόλα αυτά, το The Last of Us Part II τα κατάφερε, μεταφέροντας μας μέσα από ένα roller coaster συναισθημάτων, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, το ταλέντο της NaughtyDog μέσα σε όλη την πορεία της στο PlayStation. Το Game of the Year για το PSaddict!