Δεν έχουν περάσει καν 20 χρόνια από τη μέρα που ο Κράτος εμφανίστηκε στις οθόνες μας, στο PS2 και κυριολεκτικά μας έριξε τα σαγόνια. Αυτό το μυθολογικό, γκροτέσκο, εθιστικό και αδιανόητα άνω των 18, hack n’ slash κατάφερε κι έγινε ένα από τα πιο πολυαγαπημένα IP της Sony. Οι συνέχειες πάτησαν σε όλα τα σωστά σημεία, χαρίζοντας μας μια από τις πιο γεμάτες τριλογίες που έχουμε παίξει, ενώ η σειρά εμπλουτίστηκε με ποιοτικά spin off παιχνίδια έως ότου να εξαφανιστεί σιγά σιγά από τα κοντέρ μας. Μετά από ένα δυνατό reboot το 2018, πέντε χρόνια δηλαδή μετά το God of War Ascension, ο Κράτος επανήλθε δριμύτερος και πλέον μετράμε μέρες για το νέο μέλος της σειράς, God of War Ragnarok. Στα πλαίσια του αφιερωμένου αυτού μήνα στον θεό του πολέμου, Κράτο (κατά τα λεγόμενα του παιχνιδιού πάντα), ας δούμε τα δέκα αυτά πράγματα, που πιθανός να μην γνωρίζατε για το God of War! Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε!
10. God of War Betrayal!
Μπορεί να μην θυμάστε, ή να το είχατε ξεχάσει, αλλά υπήρχε μια εποχή που κάθε μεγάλο franchise είχε το παιχνίδι του στα κινητά τηλέφωνα. Δεν μιλάμε για τις εποχές των touchpad οθονών, αλλά αυτές -τις όμορφες- που τα 2, 4, 6 και 8 των πλήκτρων, σηματοδοτούσαν το d-pad του χειριστηρίου. To God of War Betrayal, όχι μόνο αποτελεί αυτό ακριβώς το παιχνίδι, αλλά τα γεγονότα του πιθανότατα θεωρούνται canon στη βασική ιστορία, αφού κυκλοφόρησε και παίρνει θέση μετά τα γεγονότα του πρώτου τίτλου. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από την SOE και οι βαθμολογίες του μαρτυρούν ότι επρόκειτο για έναν από τους καλύτερους τίτλους σε κινητά για εκείνη την εποχή.
9. Επιρροές
Θυμάστε μια εποχή που ήμασταν ελάχιστα μικρότεροι, ίσως κατά 15 χρόνια και αποκαλούσαμε αντιγραφή κάθε παιχνίδι που θύμιζε έστω και οριακά κάποιο άλλο; Ίσως, γιατί στα μάτια μας μπορεί να ήταν μια μικρή, τόσο δα, αλήθεια. Επιρροή μεγάλη του τίτλου αποτελεί η γνωστή σειρά της Capcom, Οnimusha, με τον David Jaffe να αναλογίζεται, τι θα γινόταν αν φέρναμε αυτό το είδος παιχνιδιών στο δυτικό πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα στην αρχαία Ελλάδα. Δεν σταματάει όμως εδώ, γιατί εκτός των άλλων μια μεγάλη επιρροή αποτέλεσε επίσης το Clash of the Titans (1981) και η ερμηνεία του Harry Helson ως Περσέα, αλλά και τα ειδικά εφέ που ήταν μοναδικά για την εποχή. Τέλος, το όλο εγχείρημα του God of War έχει τον μαξιμαλισμό και την μετά αποκαλυπτική αισθητική που μεσουρανούσε στο περιοδικό Heavy Metal τη δεκαετία του 80!
8. Ποιος είναι ο Κράτος;
Ο Κράτος στο παιχνίδι θεωρείται γιος του Δία και αδερφός του Δείμου. Είναι ένας Σπαρτιάτης πολεμιστής που ζητά εκδίκηση από τους θεούς και πιο συγκεκριμένα από τον Άρη, γιατί τον εξαπάτησε στο να σκοτώσει την γυναίκα και την κόρη του. Επίσης, δίπλα από την Αθήνα υπάρχει μια έρημος (!?). Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο Κράτος; Ο Κράτος ήταν η προσωποποίηση της κάθε μορφής ωμής εξουσίας. Αδέρφια του, η Βία, ο Ζήλος και η Νίκη, ενώ γονείς του ήταν η Ωκεανίδα Στύγα και ο Τιτάνας Παλλάντας. Ο Κράτος και η Βία είναι αυτοί που δένουν τον Προμηθέα στα βράχια του Καυκάσου, επειδή έκανε το λάθος και έδωσε τη φωτιά στον άνθρωπο. Ποιος να το πίστευε;
7. Ένα θεϊκό cast ηθοποιών!
Ηθοποιός σημαίνει φως και στην περίπτωση των God of War, το cast αυτών ήταν το κάτι άλλο. Τόσοι γνωστοί επαγγελματίες να δουλεύουν παρέα σε ένα βιντεοπαιχνίδι, βλέπαμε μόνο σε υπερπαραγωγές όπως τα Grand Theft Auto! Δεν θα σταθώ όμως σε ονόματα όπως οι Clancy Brown, Nolan North (ο οποίος έχει παίξει ΔΥΟ χαρακτήρες -fact μέσα στο fact), Christopher Judge, Linda Hunt, Terrence ‘T.C.’ Carson, ή Michael Clarke Duncan. Όχι! Θα σταθώ στις επιλογές του Περσέα στο God of War II που δίνει τη φωνή του ο Harry Helson, του Ηρακλή που τον υποδύεται ο Kevin Sorbo, του Δία που κάνει ο Corey Burton και του Ήφαιστου που από πίσω του κρύβεται ο τιτάνας Rip Torn. Τι κοινό έχουν αυτοί; Ο πρώτος υποδύεται τον Περσέα στο Clash of Titans (1981), o δεύτερος τον Ηρακλή στην ομώνυμη σειρά του Sam Raimi, ενώ ο τρίτος είναι η φωνή των τιτάνων και ο τέταρτος η φωνή του Δία, στην παιδική ταινία της Disney, Ηρακλής: Πέρα από τον Μύθο. Αυτό θα πει αφοσίωση! Bonus fact, η Carole Ruggier που είναι η θεά Αθηνά στη σειρά, έχει υποδυθεί και αυτή τον ίδιο ρόλο στο Age of Mythology!
6. 100.000.000; You’d wish.
Με το PS3 πραγματικά έξω από την πόρτα μας, ήταν απορίας άξιο γιατί το God of War II δεν κυκλοφόρησε στη νέα τότε γενιά. Ήταν όντως όμως; Με την παραγωγή στο καινούργιο μηχάνημα της Sony να θέλει χρόνο και εξοικείωση, η Santa Monica στράφηκε στην πολύ απλή λύση του να εκμεταλλευτεί τα 100.000.000 PlayStation 2 που είχαν ήδη πουληθεί, έτσι ώστε να έχει την ανάλογη απήχηση το παιχνίδι της. Βέβαια, το τρελό αυτό νούμερο δεν το έπιασε ποτέ, αλλά το God of War II θεωρείται μια τεράστια επιτυχία και για πολλούς το καλύτερο της σειράς. Μήπως η ιστορία επαναληφθεί με τo Ragnarok;