Η κυκλοφορία του Cyberpunk 2077 και τα προβλήματα με τα οποία συνοδεύτηκε, συντάραξε τη gaming κοινότητα, που το περίμενε, πιθανότατα όσο κανένα άλλο τα τελευταία χρόνια. Στο παρόν αφιέρωμα μαζέψαμε και σας παρουσιάζουμε συνοπτικά 10 περιπτώσεις παιχνιδιών, τα οποία είτε ένα μικρό, είτε ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος της gaming κοινότητας περίμενε με ανυπομονησία. Περιπτώσεις που το hype μπορεί να άγγιξε ταβάνι, αλλά το αποτέλεσμα της κυκλοφορίας έπιασε πάτο και έδωσε ένα ακόμα μάθημα σε όλους εμάς που ανεβαίνουμε με χαρακτηριστική ευκολία στο φημισμένο αυτό τρένο.
5. Watch Dogs
Ένα παιχνίδι που βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, περισσότερο για τα πολλά που υποσχέθηκε και έδειχνε ότι θα προσφέρει παρά για τα όσα εν τέλει προσέφερε. Με την 8η γενιά προ των πυλών και με λογική συνέπεια την δίψα της κοινότητας για νέες δημιουργίες, το marketing του παιχνιδιού αυτού τίκαρε όλα τα κουτάκια που αναζητούσε ο κόσμος. Νέας γενιάς γραφικά, ζωντανή πόλη, φρέσκες gameplay ιδέες κ.ά. Το παιχνίδι αποδείχθηκε σχετικά τίμιο και τα πήγε πολύ καλά εμπορικά, αλλά η Ubisoft δεν το προώθησε απλά σαν ένα τίμιο παιχνίδι αλλά σαν το next big thing, κάτι που σίγουρα δεν ήταν, κυκλοφορώντας με εμφανώς χαμηλότερης ποιότητας γραφικά, μία άδεια πόλη, συμβατική ιστορία και έναν πρωταγωνιστή να αδυνατεί να κάνει τον παίκτη να εμπλακεί συναισθηματικά. Το παιχνίδι πλέον αναπολείται περισσότερο ως αυτό που ξεκίνησε τη γκρίνια γύρω από την κλασική συνταγή της Ubisoft.
4. Marvel’s Avengers
Με το hype από το Avengers: Endgame στα ύψη, η Square Enix είχε στα χέρια της το απόλυτο timing ώστε να μας ενημερώσει για το Avengers project της. Το τεράστιο fanbase του MCU θα ήταν πανευτυχές που θα μπορούσε επιτέλους να χειριστεί την αγαπημένη του superhero team σε ένα videogame. H γκρίνια για τα πρόσωπα των χαρακτήρων δεν ήταν αρκετή για να σβήσει τον ενθουσιασμό τους. Αυτό που έμελλε να φέρει πραγματική γκρίνια στην κυκλοφορία ήταν το MMO στοιχείο που κατάφερε να σκεπάσει ένα αρκετά τίμιο, δυνητικά, campaign. Παρά το αρκετά ενδιαφέρον story, η προσοχή του studio έπεσε στο Game as a service κομμάτι του και αφαιρεσε από την ποικιλία gameplay ανάμεσα στους χαρακτήρες, τον σχεδιασμό των επιπέδων γενικότερα από τις όποιες φρέσκες ιδέες μπορούσε να φέρει ώστε να σταθεί αντάξιο της φήμης που έχουν πλέον οι Avengers και των υψηλών προσδοκιών των fans που το περίμεναν.
3. Mass Effect: Andromeda
Η Mass Effect τριλογία είναι θρυλική, αλλά και κομβική για το μέσο των videogames ως προς την ωριμότητα με την οποία έχει εμποτίσει μεταγενέστερους ΑΑΑ τίτλους. Εξ ου και αποτελεί τεράστια ειρωνία ο, θεωρητικά, διάδοχος αυτών των θρυλικών παιχνιδιών να είναι τόσο ρηχός στα σημεία που οι προκάτοχοί του έλαμψαν, όπως οι πολυεπίπεδοι, χάρις στις επιλογές, χαρακτήρες, και η προσεγμένη γραφή τόσο στο σενάριο όσο και συγκεκριμένα στους διαλόγους. Επομένως το αρκετά ευχάριστο gameplay και το όμορφο art direction δεν είχαν στέρεη βάση για να οδηγήσουν σε επιτυχημένο αποτέλεσμα. Σίγουρα το βάρος όταν προσπαθείς να είσαι το επόμενο Mass Effect είναι πολύ μεγάλο, αλλά όταν οι fans της σειράς καταλήγουν να προσπαθούν να ξεχάσουν το Andromeda, σίγουρα κάτι έχει πάει πολύ στραβά.
2. No Man’s Sky
Το παιχνίδι που αν δεν υπήρχε το νούμερο 1, θα είχε τη θέση αυτή στο τσεπάκι. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του έδινε ίσως τις μεγαλύτερες υποσχέσεις που έχουμε ακούσει. Ένα online multiplayer παιχνίδι που δεν έχουμε ξαναδεί, που θα είναι σταθμός για τη βιομηχανία, προσφέροντας έναν ατελείωτο κόσμο, ένα σύμπαν ουσιαστικά, γεμάτο, όπως διαφημιζόταν, με πεντάκις εκατομμύρια random generated πλανήτες με δικό τους ξεχωριστό οικοσύστημα. Εξωφρενικά νούμερα που μας έκαναν να φανταζόμαστε το απόλυτο παιχνίδι εξερεύνησης. Αυτό που παραλάβαμε όμως όταν κυκλοφόρησε ήταν έναν κενό ουσιώδους περιεχομένου κόσμο, χωρίς ιδιαίτερη πρόκληση, με επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, και ελάχιστα κίνητρα για επένδυση ωρών πάνω του, με μοναδικό όπλο την οπτική ποικιλία και ομορφιά. Κάτι που σίγουρα δεν ήταν αρκετό για να τηρήσει τις πομπώδεις υποσχέσεις του. Πλέον, τόσα χρόνια μετά και χάρις στην επιμονή της Hello Games, το No Man’s Sky είναι ένα φανταστικό παιχνίδι.
1. Cyberpunk 2077
Δεν θα μπορούσε κάποιο άλλο να τοποθετηθεί στην κορυφή της λίστας πέρα από το Cyberpunk 2077. Όλα φάνταζαν ιδανικά. Η CD Projekt RED, η εταιρία πίσω από το αριστουργηματικό open world RPG, Witcher III, υποστηρίζοντάς το με δύο από τα καλύτερα DLCs που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ, ετοιμάζει το νέο της IP, ένα μεγάλο, ακόμα πιο φιλόδοξο open world, φουτουριστικό και δυστοπικό αυτή τη φορά, διαδίδοντας ότι θα παρουσιάσει έναν από τους πιο ζωντανούς κόσμους σε παιχνίδι. Σε όλο αυτό, σύντομα προστέθηκαν και τα trailers που πράγματι προϊδέαζαν για ένα πανέμορφο, καινοτόμο και πλήρως λειτουργικό open world. Η κοινότητα επαναλάμβανε διαρκώς πως πρόκειται για τον πιο αναμενόμενο τίτλο. Τελικά φαίνεται πως το Cyberpunk 2077 πνίγηκε στις φιλοδοξίες του, καθώς στην προσπάθεια να πετύχει όσα ήθελε αλλά και να κυκλοφορήσει εγκαίρως, βγήκε στην αγορά εμφανώς ανέτοιμο τεχνικά παρόλο που σε πολλά σημεία φάνηκε αξιόλογο. Αδύνατο να τρέξει ομαλά στις κονσόλες προηγούμενης γενιάς, και χωρίς να βελτιώνεται ιδιαίτερα η κατάσταση στην τρέχουσα, το Cyberpunk έγινε το παιχνίδι που ελάχιστοι μπορούσαν να παίξουν σωστά, αλλά ακόμα και αυτοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αμέτρητα bugs και glitches που σίγουρα επηρέαζαν την εμπειρία. Όλα αυτά οδήγησαν την εταιρία σε απολογίες, refunds και πολλαπλά μικρά updates να προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούσαν. Η πλειονότητα των fans βρέθηκε να μην μπορεί να απολαύσει επαρκώς το παιχνίδι για το οποίο αδημονούσε και να περιμένει κάποιο μεγάλο σωτήριο update. Σίγουρα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτήν την κατάληξη για το πιο αναμενόμενο παιχνίδι των τελευταίων χρόνων.
Κάποια παιχνίδια από τα παραπάνω θάφτηκαν στη μετριότητά τους, κάποια με τον καιρό βελτιώθηκαν ή πρόκειται να βελτιωθούν, αλλά σίγουρα στο launch μόνο η λέξη απογοήτευση θα μπορούσε να τα συνοδεύσει. Συμφωνείτε με τη λίστα μας; Έχετε δικές σας έντονες απογοητεύσεις να μοιραστείτε; Πείτε μας στα σχόλια!
Και το Destiny. Στα τρέιλερ και στα reviews μας το παρουσίαζαν ως ένα παιχνίδι ανοιχτού κόσμου αλλά η αλήθεια ήρθε με το που κυκλοφόρησε και ήταν κατά πολύ πιο μαζεμένο.
Θα ήθελα να δω και το sea of thieves .Πολλά μας υποσχέθηκε και το launch ίσως ξεπερνάει και την αποτυχία του No mans sky
Για αυτο εγω τοσα χρόνια φωνάζω ποτε pre order