Κατά τη διάρκεια συναντήσεων των στελεχών της Sony με επενδυτές, ο CEO Jim Ryan είχε πολλά να πει και να παρουσιάσει σχετικά με τους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία για το μέλλον του PlayStation. Στην ουσία παρακάτω θα δούμε συνοπτικά το πλάνο της Sony για τα επόμενα χρόνια.
Το μότο της παρουσίασης είναι “The Road to profitable transformation”, που σημαίνει πως η Sony σκοπεύει με τις κινήσεις να αυξήσει την κερδοφορία της από την επιχείρηση PlayStation. Οι κύριοι άξονες είναι το χτίσιμο της μεγαλύτερης πλατφόρμας που θα είναι το PS5, η διατήρηση στην αγορά του PS4 για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης μέσω PS Plus (διαβάστε εδώ όσα πρέπει να ξερετε), το PS VR 2 και PlayStation Direct, καθώς και η συνεργασία με τη Sony Group και την επέκταση των καθιερωμένων franchises σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Η στρατηγική επέκτασης περιλαμβάνει τα PC και τα κινήτα, πέρα δηλάδη από τις καθιερωμένες κονσόλες.
Στο παραπάνω διάγραμμα μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα πόσο έχουν ανέβει τα έσοδα που έχει καταφέρει μια κονσόλα και μιλάμε για το PS5 στον πρώτο μεταβατικό χρόνο κυκλοφορίας σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Εδώ είναι ξεκάθαρο πόσο έχει αλλάξει το μέγεθος της βιομηχανίας και οι ευκαιρίες που προκύπτουν για περαιτέρω ανάπτυξη…
Η αισιοδοξία της Sony ότι το PS5 θα είναι η μεγαλύτερη κονσόλα της εταιρείας πηγάζει από την τεράστια ζήτηση που υπάρχει (δειτε παρακάτω τα συγκριτικά με το PS4), την άνοδο της βιομηχανίας του gaming και τη μεγαλύτερη διείσδυση στη κινεζική αγορά. Ο μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας βέβαια και η πρώτη προτεραιότητα είναι η Sony να μπορέσει να φέρει κονσόλες στην αγορά που θα καλύψουν αυτή τη τεράστια ζήτηση, σε μια περίοδο που ο κόσμος ξοδεύει περισσότερα σε games και υπάρχει το μεγαλύτερο engagement από ποτέ.
To PS4, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, έχει υπερδιπλάσιους ενεργούς χρήστες σε σχέση με αυτό που είχε το PS3 προς το τέλος του κύκλου ζωής του και είναι ένας από τους λόγους που η Sony συνεχίζει να το υποστηρίζει, μαζί βέβαια με την έλλειψη PS5 κονσολών στην αγορά.
Ο στόχος είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις σε νέες IP και το οικονομικό έτος 2025 να είνα στο 50-50 σε σχέση με τις υπάρχουσες. Η στροφή που θα γίνει και η επένδυση σε Live Services παιχνίδια φυσικά και έχει την εξήγηση της και έχει να κάνει με τα έσοδα σε σχέση πχ με τα single player first party παιχνίδια. Είναι ένας τομέας που δεν έχει προσέξει ιδιαίτερα μέχρι τώρα η Sony και λογικά θέλει να ακουλουθήσει τις επιταγές της εποχής. Ακόμα και τα free to play παιχνίδια αποφέρουν τεράστια έσοδα από το PS Store, επομένως θα ήταν έγκλημα η εταιρεία να μείνει μονοδιάστατη και να επενδύει μόνο στους μεγάλους ΑΑΑ τίτλους σήμα κατατεθέν, που όμως και κοστίζουν ακριβά και πιθανότατα δεν έχουν μεγάλο περιθώριο κέρδους.
Το άνοιγμα στα PC με τα first party παιχνίδια που κυκλοφορούν και εκεί έστω καθυστερημένα, έχει φέρει επιπλέον σημαντικά έσοδα στη Sony, ενώ κάτι παρόμοιο θα επιχειρηθεί με τα παιχνίδια σε κινητά που όλοι γνωρίζουμε το πόσο μεγάλο κοινό έχουν και τα έσοδα που μπορεί να φέρουν. Απόλυτα λογικά η Sony κυκλοφορεί τα παιχνίδια σε PC (από οικονομικής άποψης) εξασφαλίζοντας ενα ποσοστό του budget τους και προσπαθεί ταυτόχρονα να φέρει και νέους χρήστες στις κονσόλες της.
Η συνεργασία επίσης με τα υπόλοιπα τμήματα της Sony είναι ένα ζητούμενο, που μπορεί να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του brand και να φέρει έσοδα, όπως πχ έγινε με τη μεταφορά του Uncharted στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μπορεί ποιοτικά η ταινία να ήταν απλά οκ και σε καμία περίπτωση να μην έφτανε το επίπεδο των θρυλικών παιχνιδιών της Naughty Dog, όμως έκανε γνωστό το franchise σε πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Κάτι παρόμοιο ευελπιστεί να κάνει και μετα τα υπόλοιπα franchises (ελπίζουμε με καλύτερη ποιότητα) τύπου Last of Us , Horizon, God of War, Ghost of Tsushima κτλ.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το business plan της Sony και είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία στοχεύει στην επέκταση σε πολύ μεγαλύτερο κοινό από το παραδοσιακό του gaming. Οι hardcore ταυτισμένοι gamers είναι εκεί και η εταιρεία θα κάνει αυτά που πρέπει για να τους κρατήσει (AAA single player εμπειρίες) και χωρίς να χάσει την ταυτότητα της, ενώ ταυτόχρονα θα επενδύσει στα Live Service και free to play παιχνίδια, που φέρνουν τεράστια έσοδα και διατηρούν τον κόσμο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το νέο PS Plus είναι η απάντηση που έχει τη δυνατότητα να δώσει η Sony στη Microsoft και το Gamepass με ένα βιώσιμο μοντέλο, που δε περιλαμβάνει ΑΑΑ day one ακριβούς τίτλους της εταιρείας, ενώ φαίνεται να πιστεύουν στο PS VR 2, παρά το γεγονός ότι η πρώτη απόπειρα δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη.
Η λογική της επέκτασης βρίσκει εφαρμογή και με τις μεταφορές των franchises της εταιρείας σε κινηματογράφο και τηλεόραση και το πείραμα Uncharted κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο εμπορικά. Σε μια βιομηχανία που εξελίσσεται και μεγαλώνει συνεχώς, η Sony προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής και προσπαθεί να επεκταθεί. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και θα εντείνεται όσο η βιομηχανία μεγαλώνει και εισέρχονται όλο και περισσότεροι παίκτες στην αγορά. Χρειάζονται έσοδα, επενδύσεις, καινοτόμες ιδέες που θα φέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και πολλές φορές σκληρές αποφάσεις που δε θα αρέσουν σε αρκετούς (μεταφορές exclusives σε PC, επένδυση σε Live services παιχνίδια), αλλά για να συνεχίσει το PlayStation να είναι το νούμερο ένα brand στα videogames θα πρέπει να ακολουθήσει ξεκάθαρη στρατηγική.
Πως κρίνετε εσείς τον στρατηγικό σχεδιασμό της Sony όσον αφορά το PlayStation; Περιμένουμε τα σχόλια σας…