Μπορεί το PlayStation Showcase να μην ενθουσίασε και να ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τη Sony, ωστόσο υπήρξε ακόμα μια ίσως πιο σημαντική παρουσίαση, αυτή των στελεχών της Sony με τους επενδυτές. Ο CEO Jim Ryan είχε πολλά να πει και να παρουσιάσει σχετικά με τους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία για το μέλλον του PlayStation, όπως παραδοσιακά συμβαίνει τέτοια εποχή κάθε χρόνο. Παρακάτω θα δούμε τα σημαντικότερα στοιχεία της παρουσίασης και θα επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας.
Ακολουθήστε το PSaddict.gr σε Facebook, YouTube, Instagram και στην κοινότητα μας για να μη χάνετε καμία είδηση και συζήτηση γύρω από το αγαπημένο μας PlayStation!
Να ξεκινήσουμε με τον σημαντικό παράγοντα του branding και εκεί η Sony έχει και το καλύτερο momentum σε σχέση με την κόκκινο brand (βλέπε Nintendo) και το πράσινο brand (βλέπε Microsoft). Η αναγνωρισιμότητα του brand, το brand loyalty είναι κρίσιμες έννοιες στο χώρο του marketing και η εμπορική επιτυχία μιας εταιρείας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από αυτά, οπότε η Sony έχει ένα δυνατό χαρτί στα χέρια της με το PlayStation…
PLAYSTATION 5
Βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο χρόνο της κονσόλας και η μέχρι τώρα πορεία της μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη, αν λάβουμε υπόψιν και τις ιδιαιτερότητες των προηγούμενων χρόνων με την πανδημία και τις ελλείψεις που υπήρχαν ώστε να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση. Πλέον το θέμα έχει λυθεί και η κονσόλα έχει φτάσει τα 38,5 εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ η Sony ευελπιστεί να ξεπεράσει τις πωλήσεις του PS4 στο αντίστοιχο διάστημα μέσα στο τρέχον έτος. Ο Jim Ryan δήλωσε αισιόδοξος ότι θα πουληθούν τουλάχιστον ακόμα 70 εκατομμύρια PS5 και η κονσόλα θα πλησιάσει τα 110 εκατομμύρια. Βέβαια, όπως έχουμε τονίσει πολλάκις το να αγοράσει κάποιος απλά την κονσόλα και να μην ξοδεύει και ασχολείται είναι σχεδόν δώρο άδωρο για τις εταιρείες. Στις παρακάτω διαφάνειες φαίνεται σε όλα τα key metrics με το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους το PS5 θα είναι μπροστά από το PS4. Οι παράγοντες μέτρησης που θεωρούνται οι σημαντικότερες είναι οι:
- Console User Spend
- Full Game Unit Sales
- Gameplay Hours
- Monthly Active Users
- Monthly Active Consoles
Όπως βλεπουμε από τις διαφάνειες στην περιόδο 20-23 του PS5 οι κάτοχοι της κονσόλας και ξοδεύουν παραπάνω χρήματα και παίζουν παραπάνω σε σχέση με την περίοδο 13-16 του PS4. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ενώ οι συνδρομές, τα add ons και τα περιφέρειακα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, οι αγορές παιχνιδιών παρουσιάζουν πτώση. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί λόγω της αύξησης των τιμών στα 80Ε και λόγω των εμπλουτισμένων συνδρομών που προσφέρουν εκατοντάδες τίτλους.
PS PLUS
Τα καλά του ανταγωνισμού τα έχουμε τονίσει πολλές φορές και ένα από τα αποτελέσματα αυτού ήταν και το ανανεωμένο PS Plus. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Microsoft, που είναι το Gamepass, επέβαλε στην ουσία στη Sony να προσαρμόσει το PS Plus. Το εγχείρημα μέχρι στιγμής μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένο, όχι τόσο στον συνολικό αριθμό συνδρομητών, που παραδοσιακά κυμαίνεται γύρω στα 45 με 48 εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια, αλλά στο γεγονός ότι τα έσοδα ανά συνδρομητή ανέβηκαν κατά 11%. Συνολικά, το 30% των χρηστών της βασικής βαθμίδας έχουν αναβαθμίσει τη συνδρομή τους σε μία από τις πιο ακριβές. Πιο συγκεκριμένα, η βαθμίδα Premium είναι περισσότερο δημοφιλής συγκριτικά με την Extra. Η πρώτη απαριθμεί 8 εκ. χρήστες, ενώ η δεύτερη 6,1 εκ. ως και τον Μάρτιο του 2023. Η βασική βαθμίδα παραμένει η πολυπληθέστερη με 33,3 εκ. χρήστες. Σημαντικό στατιστικό επίσης ότι το 78% των συνδρομητών ανανεώνει τη συνδρομή και το νούμερο παραμένει υψηλό σε επίπεδα πανδημίας που ήταν και το peak. Αν μη τι άλλο στον ένα χρόνο του νέου PS Plus τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά και η Sony κατάφερε να ανταπεξέλθει σε καλό βαθμό, όσον αφορά τις συνδρομητικές υπηρεσίες, που τόσο πολύ ποντάρει ο ανταγωνισμός.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, LIVE SERVICE)
Το πλάνο της Sony για επέκταση σε νέα κοινά και είδη παιχνιδιών είναι ήδη γνωστό. H στρατηγική επέκτασης του brand περιλαμβάνει φυσικά τα παραδοσιακά σήμα κατατεθέν μεγάλα αποκλειστικά της Sony, ωστόσο θα γίνει μεγάλη επένδυση στα Live Service παιχνίδια. Στο πρώτο γράφημα παρακάτω βλέπουμε και τον λόγο αυτής της κίνησης. Τα έσοδα από add ons συνεχώς αυξάνονται και παρουσιάζεται μια ευκαιρία για παραπάνω έσοδα. Η εταιρεία προβλέπει αύξηση κερδών σε βάθος χρόνου από τέτοιοιυ είδους περιεχόμενο και τις συνδρομές, ενώ τα έσοδα από τις παραδοσιακές πωλήσεις full game πέφτουν. Αποτέλεσμα από εκεί που το οικονομικό έτος του 19 η επένδυση της Sony ήταν κατά 88% στα παραδοσιακά παιχνίδια και μόλις 12% σε Live Service μέχρι το οικονομικό έτος του 25 τα ποσοστά θα είναι 40-60% υπέρ των Live Service.
Αυτό σχεδόν αυτόματα μεταφράζεται ότι θα γίνει επένδυση σε νέες IP και το οικονομικό έτος του 25 θα είναι 50-50% με τα ήδη υπάρχοντα franchises που θα συνεχίζονται.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; 2-3 μεγάλες κυκλοφορίες κάθε χρόνο που θα καλύπτουν κάθε μεγάλη κατηγορία, μίξη ανάμεσα σε single player και Live Services. Ταυτόχρονα θα γίνουν προσπάθειες επέκτασης του brand με σειρές-ταινίες, παιχνίδια σε PC και κινητά και δε θα περιορίζονται στα στενά πλαίσια του hardcore κοινού της κονσόλας. Πρακτικά, η Sony θέλει φυσικά να διατηρήσει τα κοστοβόρα σήμα κατατεθέν ΑΑΑ franchise, αλλά ταυτόχρονα να αυξήσει τα έσοδα και από αλλού με σωστές κινήσεις σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής…
ΕΚΔΟΣΕΙΣ PC
Για τις εκδόσεις των αποκλειστικών παιχνιδιών σε PC που γίνεται ντόρος το γράφημα παρακάτω δείχνει ξεκάθαρα πόσο κέρδη έχουν φέρει στη Sony. Φυσικά δεν προβλέπεται να βγαίνουν day one, ωστόσο αποδεικνύεται και η αργοπορημένη κυκλοφορία τους μια έξυπνη τακτική που αποφέρει καρπούς. Εννοείται, θα πρέπει να προσέξει παραπάνω τις μεταφορές, καθώς η κατάσταση που κυκλοφόρησε το The Last of Us Part 1 σε PC περισσότερα προβλήματα έφερε παρά οφέλη στο brand…
PS VR2
Παρά τις φήμες για αποτυχημένο ξεκίνημα του PS VR2, η Sony παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων. Σύμφωνα με αυτά το νέο headset έχει πουλήσει Σε αυτή αποκάλυψε ότι πουλήθηκαν 600.000 σε 6 εβδομάδες. Πρόκειται για 8% περισσότερες πωλήσεις από το πρώτο PlayStation VR για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία του. Η Sony θεωρεί ότι πρόκειται για ένα δυνατό λανσάρισμα και θα συνεχίσει να στηρίζει με παιχνίδια, με highlights τα Resident Evil 4 και Beat Saber που είδαμε στο πρόσφατο Showcase.
Συμπερασματικά, η Sony θα προσπαθήσει να επεκτείνει το brand του PlayStation προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της εποχής, χωρίς να χάσει την ταυτότητα της. Τα παραδοσιακά ΑΑΑ παιχνίδια των εκατομμυρίων θα συνεχίσουν, ενώ τα Live Service παιχνίδια (υπό την ηγεσία και επίβλεψη της έμπειρης Bungie) θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα της αγοράς που φέρνει και τα μεγαλύτερα έσοδα. Αργοπορημένες μεταφορές σε PC, άνοιγμα σε κινητά και αναβάθμιση της υπηρεσία του PS Plus θα φέρουν επιπλέον έσοδα για περαιτέρω επενδύσεις. Τέλος, ταινίες και σειρές των μεγάλων franchise του PlayStation μπορούν να φέρουν επιπλέον αναγνωρισιμότητα και νέο κόσμο στο brand, όπως αποδείχθηκε με το πρόσφατο The Last of Us του HBO.
Διαβάστε επίσης:Θα κερδίσει εύκολα τη γενιά το PlayStation 5;
Περισσότερη ανάλυση για το πλάνο της Sony μπορείτε να δείτε στο Gamecast που ακολουθεί…
Πως σας φαίνονται όλα τα παραπάνω; Γράψτε μας τις απόψεις σας στα σχόλια…
Μπράβο Γιώργο, πολύ ωραίο αφιέρωμα. Θέλουμε να σε βλέπουμε συχνότερα σε εκπομπές επειδή είσαι αξιόλογο άτομο με γνώσεις και ενδιαφέρουσες απόψεις για το gaming.
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου για τα καλά σου λόγια. Θα προσπαθήσουμε να βρίσκουμε ενδιαφέροντα θέματα και καλό υλικό για εκπομπές και στο μέλλον!