Τον Μάρτιο του 2022 η Sony ανακοίνωσε το ανανεωμένο PS Plus, με τα πλέον γνωστά σε εμάς, τρία tiers. 3 μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η εταιρεία λανσάρει τη νέα της συνδρομητική, που πρακτικά “μπλέκει” τα PS Plus και PS Now και προσφέρει τη δική της απάντηση στο Game Pass, δίνοντας στους χρήστες του PlayStation μία πολύ καλή εναλλακτική, σε αξιόλογη τιμή μάλιστα. 14 μήνες μετά και η Sony μοιάζει να “πυροβολεί τα πόδια της”, με μία σειρά από ανεξήγητες και πέρα ως πέρα εσφαλμένες τακτικές, που έχουν “πληγώσει” την αξία της συνδρομητικής της υπηρεσίας. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Ένα άψογο ξεκίνημα
Οι πρώτοι μήνες του νέου PlayStation Plus ήταν πραγματικά φανταστικοί για έναν μέσο χρήστη. Τα PS Plus Extra και Premium λανσαρίστηκαν με μία βιβλιοθήκη 700 συνολικά τίτλων και δεν ξέραμε τι να πρωτοπαίξουμε. Ο κατάλογος αυτός συνέχισε να εμπλουτίζεται με το πέρασμα των μηνών, με δεκάδες παιχνίδια να προστίθεται κάθε μήνα στη βιβλιοθήκη των Extra/Premium, με όλες τις μεγάλες εταιρείες να “δανείζουν” τους τίτλους τους στη Sony για να τους εισάγει στο game catalogue. Παράλληλα, οι φόβοι μας περί υποβάθμισης του PS Plus Essential δεν επαληθεύτηκαν, με τα 3 παιχνίδια που γινόταν διαθέσιμα κάθε μήνα να συνεχίζουν να κινούνται σε πολύ υψηλά στάνταρ, εκτός ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων. Επιστρέφοντας όμως στις υψηλότερες βαθμίδες της υπηρεσίας, τα πρώτα σύννεφα δεν άργησαν να εμφανιστούν.
Κεφάλαιο PS Plus Premium
Αυτό που έγινε έκδηλο μετά από λίγους μήνες χρήσης της νέας υπηρεσίας ήταν πως το Premium tier δεν λαμβάνει την ίδια φροντίδα με το Extra. Αφήνοντας στην άκρη τη δυνατότητα streaming ή τα διαθέσιμα trials, είναι δεδομένο πως οι μηνιαίες προσθήκες τίτλων δεν κάλυπταν σχεδόν κανέναν. Πέρα από 2-3 αναλαμπές, οι μήνες κυλούσαν και το Premium δεν έδειχνε σε κανένα σημείο σημάδια ανάκαμψης. Τα παιχνίδια του PlayStation 2 έλαμπαν (και λάμπουν) διά της απουσίας τους, οι προσθήκες από την εποχή του PS1 γίνονται επίσης με το σταγονόμετρο, ενώ και το αναγκαστικό streaming των PS3 παιχνιδιών δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παράλληλα, σε μία στιγμή παραφροσύνης, η Sony αποφάσισε να “κλειδώσει” τα διάφορα remasters πίσω από το Premium, με τη δικαιολογία οτι παραδείγματος χάριν το BioShock Remastered παραμένει παιχνίδι PS3, παρά τη native PS4 έκδοση του. Ε, βρείτε εσείς την άκρη.
Έτσι, με το πέρασμα των μηνών, το “εγώ με την πρώτη ευκαιρία θα πέσω από το Premium στο Extra” άρχισε να γίνεται καραμέλα στο στόμα των χρηστών. Και εγώ ο ίδιος, βλέποντας οτι τα “classics” δεν έχουν κάτι να μου προσφέρουν βάσει γούστου, περίμενα την πρώτη έκπτωση για να κατέβω ένα σκαλί και να μείνω με τα προνόμια του Extra. Αμ δε! Η Sony δεν επιτρέπει την υποβάθμιση της συνδρομής, όσο αυτή είναι ενεργή. Έτσι, παρότι οι ευκαιρίες και οι εκπτώσεις παρουσιάστηκαν, η Sony συνέχισε να μας “κρατάει δέσμιους” του Premium και να μας αναγκάζει να αναμένουμε τη λήξη της συνδρομής για την αλλαγή του πλάνου μας. Αυτό δημιούργησε φυσικά διάφορα προβλήματα, όπως στην περίπτωση μου, με τη συνδρομή μου να έχει λήξει πριν μία ακριβώς εβδομάδα και να έχω μείνει εκτός PS Plus, έως ότου έρθει η Black Friday και οι νέες προσφορές. Θα μου πείτε “και τι σε κρατάει από να επενδύσεις τώρα;” Ελάτε, μεταξύ κατεργαρέων δεν θέλω τέτοια.
Που είναι ο αραχνάκιας, οέο;
12 Απριλίου 2023 και μία απροσδόκητη είδηση έρχεται να μας δημιουργήσει νέο προβληματισμό. Βλέπετε, με το hype για το επερχόμενο Marvel’s Spider-Man 2 να είναι στα ύψη, η Sony κάνει το παράλογο και αφαιρεί το πρώτο παιχνίδι της σειράς από το Game Catalogue. Οι απορίες πολλές, όπως εάν αυτό δημιουργεί τετελεσμένο και σημαίνει πως δεν μπορούμε καν να είμαστε σίγουροι για την παρουσία των first-party αποκλειστικών τίτλων στην υπηρεσία, κάτι που έως τότε φάνταζε κάτι παραπάνω από βέβαιο. Ως κερασάκι στην τούρτα, 3 εβδομάδες αργότερα, ανακοινώνεται η αυτόνομη κυκλοφορία του Marvel’s Spider-Man Remastered, ενός παιχνιδιού που υπήρχε μόνο στην Ultimate Edition του spin-off Miles Morales. Εννοείται πως επί 2.5 χρόνια η κοινότητα “φώναζε” για τη δυνατότητα ξεχωριστής αγοράς του Remaster και σίγουρα ακόμη και ο πιο αφελής θα αντιληφθεί τη σύνδεση μεταξύ την αποχώρησης από το Extra και την ξέχωρη κυκλοφορία, λίγες ημέρες αργότερα.
Ελάτε, μεταξύ μας είμαστε
Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε τις μηνιαίες προσθήκες του Extra και πετάξατε από τη χαρά σας; Δεν γνωρίζω εάν εν προκειμένω αδικώ τη Sony, γνώμη μου όμως είναι πως το εν λόγω tier έχει δει και καλύτερες ημέρες όσον αφορά τα παιχνίδια που προστίθενται κάθε μήνα. Ναι, τα παιχνίδια δεν είναι άπειρα, η υπηρεσία περιλαμβάνει ήδη πολλά από τα λεγόμενα heavy-hitters και φυσικά δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί πως δεν παραμένει τρομερά value-for-money για τον μέσο χρήστη. Τι γίνεται όμως για έναν όχι-και-τόσο-μέσο χρήστη, που ακολουθεί τις τελευταίες 2 γενιές πιστά και είχε αρκετό χρόνο, είτε να παίξει, είτε να αγοράσει τις σημαντικές κυκλοφορίες των τελευταίων αρκετών ετών; Εδώ, δυστυχώς, έρχεται και γίνεται αναγκαία μία σύγκριση, την οποία ίσως έχετε καταλάβει πως αποφεύγω σαν ο Διάολος το λιβάνι εδώ και ώρα. Φυσικά αναφέρομαι στην αντίπερα όχθη και το Xbox Game Pass.
Δεδομένα, Sony και Microsoft ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τις υπηρεσίες τους. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ PS Plus και Game Pass ήταν, είναι και μάλλον θα συνεχίσει να είναι οι σπουδαίες day-one κυκλοφορίες του δεύτερου. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, ας ρίξουμε απλώς μία ματιά στον Σεπτέμβριο, ο οποίος φέρνει στους συνδρομητές του Game Pass 4 day-one κυκλοφορίες. Starfield, Lies of P, Payday 3 και Cocoon θα γίνουν διαθέσιμα την ημέρα του λανσαρίσματος τους και αντικειμενικά ο κάτοχος Xbox δεν χρειάζεται να ξοδέψει ούτε ένα επιπλέον ευρώ κατά τη διάρκεια του μήνα, για να μην πούμε και του επόμενου μήνα, δεδομένης της φύσης του Starfield. Και μπορεί η Sony να έχει ξεκαθαρίσει οτι τα γιγαντιαία first-party παιχνίδια της δεν θα προστίθενται στο PS Plus με τη μία, αλλά που είναι οι συμφωνίες με third-party τίτλους; Πολύ ωραίο το Sea of Stars, όπως και το Stray πέρυσι ή το Humanity πριν λίγους μήνες, αλλά ειλικρινά, πόσες day-one κυκλοφορίες μπορείτε να θυμηθείτε στους 14 μήνες της ανανεωμένης υπηρεσίας; Σίγουρα, μπορεί και καλύτερα.
Και ερχόμαστε στο διά ταύτα και την πραγματική αφορμή για το κείμενο που διαβάζετε τα τελευταία κάμποσα λεπτά. Θα είμαι λακωνικός…
ΤΙ 152 ΕΥΡΩ ΤΟ PREMIUM ;!
Η αύξηση τιμής και των τριών tiers του PS Plus είναι εξωφρενική και δεν υπάρχουν δικαιολογίες επ’ αυτού. Εδώ δεν μιλάμε ούτε για βενζίνη, ούτε για σιτηρά, που επηρεάζονται από 400 διαφορετικούς παράγοντες. Εδώ μιλάμε για μία υπηρεσία, που, εκτός αν η Sony μας εκπλήξει θετικά, θα συνεχίσει να προσφέρει τα ίδια προνόμια, να έχει τα ίδια λειτουργικά κόστη, αλλά εμείς θα τη χρεωνόμαστε επιπλέον. Προσέξτε, εννοείται πως δεν ζούμε σε φούσκα, οι περισσότερες συνδρομές που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε έχουν γνωρίσει αύξηση μέσα στο 2023. Χωρίς όμως να θέλω να μπω στα χωράφια της τηλεόρασης, θα κοιτάξω πάλι προς την πλευρά του Game Pass.
Το Game Pass λοιπόν, ήδη φάνταζε τιμολογιακή “κλεψιά” βάσει του όγκου νέου κυκλοφοριών που προσφέρει και μετά τη σχεδόν βέβαιη εξαγορά της Activision, δεν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να μην ακριβύνει. Έχοντας τη συγκεκριμένη εξαγορά ως εχέγγυο, η Microsoft έχει τη δυνατότητα να “περάσει” την αύξηση χωρίς πραγματικό κόστος για την εικόνα της. Από την άλλη, η Sony, στον μακράν χειρότερο μήνα του Essential έως σήμερα, και σε μία περίοδο που οι συνδρομητικές μοιάζουν να έχουν βαλτώσει, έρχεται και από το πουθενά μας ενημερώνει πως θα αυξήσει τις τιμές κατά 12, 26 και 32 ευρώ για τα Essential, Extra και Premium αντίστοιχα. Έχοντας λοιπόν ρίξει τις παροχές της και στα 3 tiers τους τελευταίους μήνες, αυξάνει την τιμή τους και πλήττει ίσως ανεπανόρθωτα την εικόνα της όσον αφορά τον τρόπο που συμπεριφέρεται στη βάση χρηστών της, η οποία, θέλοντας και μη, έχει κάποιου τύπου συνδρομή για να μπορεί να παίζει online. Ταυτόχρονα στα τελευταία της οικονομικά αποτελέσματα, ενημερώνει πως θα σταματήσει την ανακοίνωση των αριθμών συνδρομητών PS Plus. Καταλαβαίνετε φυσικά πόσο προβληματικό είναι αυτό. Ε;
Και τώρα;
Η αλήθεια είναι πως δεν χάθηκε και ο κόσμος. Ευτυχώς, υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα, τόσο εντός, όσο και εκτός του PlayStation οικοσυστήματος. Ας μη φέρνουμε την καταστροφή για 10 και 20 ευρώ ετησίως. Το PS Plus Extra παραμένει μία εξαιρετικά value-for-money περίπτωση, ειδικά σε κάποια εκπτωτική περίοδο. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το αδηφάγο και άπληστο πρόσωπο που δείχνει η Sony εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς να δίνει την παραμικρή εξήγηση γύρω από τις αμφισβητούμενες τιμολογιακές της πολιτικές. Κρατάμε πισινή μήπως και εκτοξευτεί η ποιότητα του PS Plus λόγω της αύξησης, αλλά αυτό θα έπρεπε να γίνει ήδη ή να ανακοινωθεί ταυτόχρονα με την αύξηση των τιμών. Εγώ, σε πρώτη φάση, θα προβώ σε υποβάθμιση της συνδρομής μου. Όχι ως “εκδίκηση”, αλλά γιατί απλούστατα θέλω να νιώθω πως τα χρήματα μου πιάνουν τόπο. Από εκεί και πέρα, ο καθένας κρίνει αναλόγως και κάνει τις επιλογές του. Να θυμάστε όμως οτι εμείς έχουμε τη δύναμη.
Ετσι ειναι οταν δεν έχεις σοβαρό ανταγωνισμό.
Αφού έπιασαν ταβάνι οι συνδρομες τι αλλο να κάνει η Σοναρα;Ανεβάζει τιμές!
Ωραίο το άρθρο σας παιδιά,συνεχίστε εκεί που πρέπει το κράξιμο!
Και κάπως έτσι βλέπουμε τη ζημιά του ανταγωνισμού σε ακραίο επίπεδο. Εταιρίες δισεκατομμυρίων δολαρίων να χτυπάνε ακόμα περισσότερο τις τιμές. Το αστείο είναι ότι με εξαίρεση μερικούς αποκλειστικούς τίτλους της εκάστοτε κονσόλας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μετακομίσει κανείς στο PC Master Race. Χαίρομαι που η κονσόλα μου μου έχει προσφέρει χρόνια ολόκληρα με υπέροχες στιγμές, ιδίως στους αποκλειστικούς τίτλους (είμαι παίχτης PS), όμως πλέον ο υπολογιστής είναι ξεκάθαρα ανώτερος σε πολλά (γραφικά, επίδοση, mods κλπ.)
Ευτυχώς που υπάρχει ακόμα το PS3 και μπορώ να παίξω άνετα τα αγαπημένα μου God Of War, γιατί κατά τα άλλα, δεν έχω και πολλά άλλα να παίξω σε κονσόλα. Άντε μια στο τόσο και κανένα CoD Multiplayer.
Ωραίο άρθρο! Συνεχίστε να τους τα χώνετε! 💪💪
Έχω καταργήσει και την εσενσιαλς. Και άμα ξαναβάλουν κάνα παιχνίδι(πάνω από χρόνος έχει περάσει ) ενεργοποιω για έναν μήνα και μια χαρα.
Στα 120 ευρώ premium, έλεγες εμ χμ κλπ. Στα 150 ευρώ τώρα, ευχαριστώ, δεν θα πάρω…