Η FromSoftware βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσά μας, αλλά κάπου στο 2009 αποφάσισε να ρίξει με το “έτσι θέλω” μια δυνατή κλωτσιά στην πόρτα της gaming ζωής μας, αλλάζοντάς τις για πάντα, κυκλοφορώντας το Demon’s Souls. Από τότε μέχρι και σήμερα το studio πορεύεται με το πόδι στο γκάζι, παραδίδοντας το ένα αριστούργημα μετά το άλλο, και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά αν αναλογιστούμε τον αριθμό των παιχνιδιών που έχει κυκλοφορήσει από τότε. Ελαφρώς προκατειλημμένη άποψη λόγω της λατρείας μου προς την εταιρία; Πολύ πιθανό. Αυτό, όμως, που είναι αδιαμφησβήτητο, είναι ότι το στίγμα των παιχνιδιών αυτών στη βιομηχανία είναι τεράστιο, τόσο λόγω των στοιχείων που δανείζονται μεγάλοι νέοι τίτλοι, όσο και των τίτλων που, πλήρως συνειδητά, δανείζονται τον βασικό κορμό τους και χτίζουν την ταυτότητά τους γύρω από τα “souls”.
Παρακάτω θα δούμε τους 6 αυτούς μεγάλους τίτλους της εταιρίας, κατανεμημένους με βάση προσωπικά κριτήρια από τη συνολική εμπειρία μου μαζί τους, δηλαδή ανεπηρέαστα από την γενική τους αποδοχή, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν πόσο τα απόλαυσα ο ίδιος και με ποιο τρόπο θυμάμαι το καθένα από αυτά. Για πάμε!
Σε έναν ιδανικό κόσμο, ο Miyazaki, θα ήταν στο τιμόνι κάθε τίτλου της εταιρίας από τότε που ανέπτυξε το Demon’s Souls. Τα πράγματα όμως ήρθαν έτσι ώστε εκείνος και η ομάδα του έπρεπε να ασχοληθούν με ένα παιχνίδι που θα δούμε αρκετά πιο κάτω στη λίστα. Η Β’ ομάδα της Fromsoftware κατάφερε φυσικά να δημιουργήσει ένα πολύ αξιόλογο παιχνίδι με ενδιαφέρουσες προσθήκες στο lore και αρκετά πιστό στην νοοτροπία και την ατμόσφαιρα της σειράς. Όμως η γενικότερη αίσθηση που μου άφησε σαν τίτλος, ήταν μια προσπάθεια να φτιαχτεί κάτι που θα θυμίζει Dark Souls 1, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Μπορεί στο gameplay να είχε αρκετές φρέσκες ιδέες, αλλά κάποιες βασικές όπως η διαχείρηση του HP και το healing system, δεν τις εκτίμησα. Μπορεί να είχε έναν τεράστιο, πολύ όμορφο κόσμο, αλλά του έλειπε η αίσθηση της τέλειας διασύνδεσης των επιπέδων. Μπορεί να είχε εντυπωσιακές μάχες, αλλά το προβληματικό hitbox δεν μου επέτρεψε να το απολαύσω στον ίδιο βαθμό με τα υπόλοιπα. Να σημειωθεί πως το παιχνίδι κυκλοφόρησε εκ νέου με κάποιες διαφορές για το PS4 με τον υπότιτλο Scholar of the First Sin, το οποίο, μετά από παράπονα των fans για τη δυσκολία του, με περισσότερους εχθρούς ανά περιοχή με στόχο την αυξημένη πρόκληση, γεγονός που μόνο πιο δυσάρεστο το έκανε για ‘μένα.