Η multiplatform στρατηγική του Xbοx και της Microsoft ήταν μονόδρομος. Ποια είναι τα αίτια όμως που οδήγησαν στην εκ νέου αλλαγή προσέγγισης; Μπορεί η νέα διέξοδος να ωφελήσει τη βιομηχανία; Οι κάτοχοι PlayStation μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι με την εξέλιξη; Για να προσπαθήσουμε να τα αναλύσουμε παρακάτω.
Εν συντομία αρχικά θα επιχειρήσουμε μια ιστορική αναδρομή. Το Xbox εμφανίστηκε στην αγορά τον Νοέμβριο του 2001. Επομένως είχε να ανταγωνιστεί και τα πιο καθιερωμένα brand της Nintendo και της Sony. Σε αυτά τα 25 σχεδόν χρόνια στην αγορά, η μόνη κονσόλα της Microsoft που κατάφερε να ξεπερνάει τον άμεσο ανταγωνισμό ήταν το Xbox 360 έναντι του PS3. Και αυτό στα πρώτα χρόνια, γιατί στη συνέχεια το PS3 ισορρόπησε την κατάσταση. Συνολικά στις τέσσερις γενιές μέχρι σήμερα οι πωλήσεις είναι συντριπτικά υπέρ του PlayStation.
-
XBOX 24 εκατομμύρια- PLAYSTATION 2 160 εκατομμύρια
-
XBOX 360 86 εκατομμύρια- PLAYSTATION 3 87,4 εκατομμύρια
-
XBOX ONE 58 εκατομμύρια- PLAYSTATION 4 117 εκατομμύρια
-
XBOX SERIES S/X 31 εκατομμύρια- PLAYSTATION 5 75εκατομμύρια
Το συμπέρασμα βγαίνει εύκολα ότι το PlayStation είναι ισχυρότερο σαν brand από όλες τις απόψεις. Οι προσπάθειες της Microsoft πάντως έγιναν στη διάρκεια, τόσο στα πρώτα χρόνια, όσο και μετά το 2017 με την είσοδο του Game Pass και της αλλαγής μοντέλου.
BRANDING
Ένα σοβαρό πρόβλημα με το Xbox είναι ότι ποτέ δεν κατόρθωσε να διεισδύσει σε όλες τις αγορές. Ενώ υπάρχουν κάποιες χώρες όπου πράγματι είναι ισχυρό, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στα υπόλοιπα μέρη η δημοτικότητα του brand κινείται σε ρηχά επίπεδα. Η αναγνωρισιμότητα της μάρκας και η αξία της είναι κρίσιμες έννοιες στο χώρο του marketing και αναμφισβήτητα το Xbox έπρεπε να είναι σε καλύτερη μοίρα. Στην Ελλάδα για παράδειγμα η κυριαρχία του PlayStation είναι αδιαμφισβήτητη. Μερίδα του κοινού που δεν ασχολείται και ιδιαίτερα, ενδέχεται να αγνοεί την ύπαρξη του Xbox, πόσο μάλλον το value που μπορεί να προσφέρει η συνδρομή… Αυτόματα το ταβάνι των πωλήσεων πέφτει αρκετά σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.
Επιπλέον, η γενιά του PS4 ήταν κρίσιμη και για τη συνέχεια. Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες που μεταφέρονται και στην επόμενη γενιά, έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της Microsoft. Ήταν πολύ δύσκολο να πάρεις πελάτες από τη Sony στο Xbox. Αποτέλεσμα το Xbox Series X-S όχι μόνο να μην μπορεί να ανταγωνιστεί το PS5, αλλά να βρίσκεται πίσω σε πωλήσεις και από το σχετικά αποτυχημένο Xbox X. Είμαστε βέβαιοι ότι το 2020 στην αρχή της γενιάς η Microsoft δε θα περίμενε ποτέ τέτοια εξέλιξη…
ΑΞΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ
Το 2017 η Microsoft επιχείρησε μια μεγάλη στροφή στη στρατηγική της. Θέλοντας να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό δημιούργησε το Game Pass. Η αλά Netflix υπηρεσία είχε εκατοντάδες παιχνίδια και μεταξύ άλλων day one όλα τα first party της Microsoft. Αναμφισβήτητα προσφέρει τρομερό value για εκατοντάδες ώρες ενασχόλησης σε χαμηλό κόστος.
Οι προβλέψεις της Microsoft μιλούσαν για 100 εκατομμύρια συνδρομητές μέχρι το 2030. Στην ουσία η εταιρεία βρισκόταν σε αχαρτογράφητα νερά. Οι περισσότεροι publishers και η ίδια η Sony έθεταν θέμα βιωσιμότητας σε αυτή τη μορφή της συνδρομητικής υπηρεσίας. Γιατί όμως φαίνεται ότι η υπηρεσία έχει πιάσει ταβάνι κοντά στα 35 εκατομμύρια, παρά τις τεράστιες εξαγορές και προσθήκες, όπως πχ του Call of Duty Black Ops 6 day one; Υπάρχει τελικά το κοινό των 100 εκατομμυρίων που θα γίνουν συνδρομητές της υπηρεσίας, μετρώντας και το Gamepass για PC; Η απάντηση (τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον) είναι όχι…
ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ
Η δεξαμενή των gamers είναι γύρω στα 250 εκατομμύρια. Η αξία της συνδρομής μεγάλη για κάποιον που ασχολείται εντατικά. Το θέμα είναι πόσοι είναι οι gamers που θέλουν να διαθέσουν τόσες ώρες στο gaming; Και εδώ χρειάζεται να δούμε τους μέσους όρους ενασχόλησης με τα videogames. Βρήκαμε στοιχεία για τις ΗΠΑ από το Statista. Οι μέσοι όροι δείχνουν ότι οι περισσότεροι δεν αφιερώνουν πάνω από 10 ώρες εβδομαδιαίως. Ένα επίσης ενδιαφέρον στατιστικό για την αγορά των ΗΠΑ έρχεται από την Circana και τον αναλυτή Mat Piscatella. Το ποσοστό των μεγαλύτερων ηλικιακά αγοραστών κονσολών ανεβαίνει. Παράλληλη, κονσόλες αγοράζουν άτομα με μεγάλα εισοδήματα. Η συγκεκριμένη κατηγορία πιθανότατα, ναι μεν μπορεί να ξοδέψει, αλλά οι ώρες ενασχόλησης θα είναι μειωμένες. Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι με αυτές τις ώρες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο καταναλωτής να μη βρίσκει μεγάλη αξία στις συνδρομές παρά το τεράστιο περιεχόμενο σε τίτλους…
ΑΥΞΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
Ταυτόχρονα τα κόστη ανάπτυξης των παιχνιδιών έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Παράδειγμα τα Call of Duty που έφτασαν να κοστίζουν 700 εκατομμύρια δολάρια. Πόσα τέτοια παιχνίδια μπορεί να βάζει η Microsoft στο Game Pass, έχοντας στην ουσία απωλέσει και το κοινό που πληρώνει για full price τίτλους. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι με τα νούμερα των συνδρομητών να μην ανεβαίνουν, η Microsoft είναι αναγκασμένη να βρει έσοδα από πωλήσεις παιχνιδιών. Το Game Pass τους εγκλώβισε και πρέπει να βρεθούν έσοδα σε άλλες πλατφόρμες. Μπορεί δοκιμαστικά να έλεγαν ότι case by case θα βλέπουν αν θα κυκλοφορούν παιχνίδια της Bethesda και της Activision σε PS5, αλλά τελικά θα βγάλουν και τα δικά τους παραδοσιακά franchises. Σε διάστημα 4 χρόνων η ηγεσία έπρεπε να πάρει ξανά δύσκολες αποφάσεις για το brand. Μπορεί να υπάρχει δυσαρέσκεια στην κοινότητα του Xbox με τις παραπάνω αποφάσεις, αλλά πραγματικά μοιάζει μονόδρομος η multiplatform στρατηγική.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Οι κοστοβόρες επενδύσεις σε Bethesda και Activision (κυρίως) πρέπει να απευθυνθούν σε πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς από το Xbox και το PC. Ακόμα και τα δικά της παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν και στις άλλες πλατφόρμες πρέπει να βγάζουν κέρδη με full price αν γίνεται πωλήσεις. Δε θα παραξενεύσει κανέναν όλα τα παιχνίδια να έρχονται day one σε PS5. Παρόλα αυτά εδώ να τονίσουμε ότι μπορεί από τη χασούρα να βγει ένα κέρδος. 80Ε για να παίξεις τα παιχνίδια μου στο PS5, αλλά day one στη συνδρομή μου. Αυτή η σύγκριση αν επικοινωνηθεί και σωστά, ενδεχομένως να φέρει κάποιους χρήστες στο Xbox.
MICROSOFT= SEGA;
Το multiplatform άνοιγμα της Microsoft θύμισε στους παλιότερους την παρόμοια κίνηση της Sega στις αρχές του 2000. Η παταγώδης αποτυχία των Saturn και Dreamcast ανάγκασε την εταιρεία να βγει εκτός hardware. Το πλήγμα τότε στην εικόνα φάνταζε σημαντικό, αλλά η εταιρεία ως publisher έχει διαγράψει μια καλή πορεία με αρκετές επιτυχίες. Η διαφορά είναι ότι η Microsoft δε θα βγει εκτός hardware. Θα βρίσκεται κανονικά στην επόμενη γενιά και ευελπιστεί να ξεπεράσει τη Sony ποντάροντας στην καινοτομία. Το τι ακριβώς έχουν στα πλάνα τους δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αλλά φαντάζει εξαιρετικά απίθανο να είναι ανταγωνιστική απέναντι στο PS6 με τις νέες συνθήκες. Παρόλα αυτά και παρά το πλήγμα που δέχεται το brand και τη χαμηλότερη αξία (χάνοντας κάθε έννοια αποκλειστικού τίτλου) δεν είναι όλα μαύρα για τους κατόχους Xbox.
Προβλέψεις PlayStation 6: Ημερομηνία κυκλοφορίας, τιμή και χαρακτηριστικά
Η συνδρομή του Game Pass θα έχει πληθώρα περιεχομένου και day one τίτλους. Θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι αν δεν υπήρχε το νέο multiplatform μονοπάτι, η εταιρεία δε θα μπορούσε να στηρίξει για πολύ ακόμα το βαλτωμένο Game Pass. Καθαρά επιχειρηματικά λοιπόν η Microsoft πήρε μια δύσκολη απόφαση που λογικά θα αποφέρει καρπούς οικονομικά. Και λέμε λογικά γιατί και πάλι η εταιρεία δοκιμάζει μια καινούρια στρατηγική που δεν έχουμε ξαναδεί. Από τη μία θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους publishers και ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να μείνει και platform holder, χάνοντας πολλά από αυτά που καθορίζουν την ταυτότητα ενός brand.
KΕΡΔΙΣΜΕΝΟ ΤΟ PLAYSTATION
Εννοείται οι κάτοχοι του PlayStation και η ίδια η Sony μπορούν να αισθάνονται οι κερδισμένοι της υπόθεσης. Εκεί που η γενιά με τη λανθασμένη στρατηγική με τα live service και τις ακυρώσεις έδειχνε να στραβώνει για τα καλά, η Sony βρίσκει έναν ανέλπιστο σύμμαχο. Τα παιχνίδια της Microsoft θα γεμίσουν το πρόγραμμα κυκλοφοριών του PS5 (συν τα ταμεία με το 30% από τα έσοδα) και μένει να δούμε πως θα τα υποδεχτεί εμπορικά το κοινό. Τα παραδοσιακά console wars, όπως τα έχουμε γνωρίσει στην ουσία δε θα υπάρχουν πλέον. Να δούμε βέβαια και πως θα αντιμετωπίσει η Sony την κατάσταση, αν και εφόσον πλέον δεν υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός…
Δείτε και την εκπομπή ανάλυση για τη στρατηγική της Sony και της Microsoft που ακολουθεί…