Καθώς πλησιάζουμε στην κυκλοφορία του Hogwarts Legacy, το hype των φανατικών -και μη- του Harry Potter έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε προβεί σε μαραθώνιο του κινηματογραφικού franchise, άλλοι έχουν πιάσει ξανά από την αρχή τα βιβλία και άλλοι, πιο θαρραλέοι, έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται με τα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς. Δράττοντας την ευκαιρία, θα θέλαμε να θυμηθούμε και να αναπολήσουμε μαζί σας, τα 5 καλύτερα παιχνίδια του franchise, από τα πολλά που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.
Η σύντομη λίστα, μπορεί να είναι κατά κύριο λόγο προσωπική, αλλά πιστεύουμε πως οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν με την αξιολόγησή μας. Ομολογουμένως, κανένα από τα παιχνίδια δεν μπορεί να θεωρηθεί σπουδαίο, σίγουρα όμως τα περισσότερα από αυτά παραμένουν άκρως διασκεδαστικά, ιδίως για τους πιστούς ακόλουθους του σύμπαντος. Να τονίσουμε πως η σειρά των παιχνιδιών είναι καθαρά χρονολογική. Εννοείται πως περιμένουμε και τις δικές σας επιλογές γύρω από τις Harry Potter εμπειρίες σας. Τι λέτε, ξεκινάμε;
Harry Potter and the Chamber of Secrets
Έτος κυκλοφορίας: 2002
Πλατφόρμες: PS2, PSX, Xbox, Gamecube, Game Boy Advance, Game Boy Color, Windows, Mac OS X
Μπορεί η Φιλοσοφική Λίθος να ήταν το πρώτο movie tie-in του franchise, η Κάμαρα με τα Μυστικά όμως πήρε ό,τι έκανε το πρώτο παιχνίδι και το βελτίωσε, αποτελώντας εν τέλει ένα καλύτερο παιχνίδι γενικότερα. Όπως συνέβαινε με τα περισσότερα παιχνίδια της εποχής, οι κυκλοφορίες στις διάφορες πλατφόρμες απείχαν αρκετά η μία από την άλλη. Η έκδοση του PS2 ήταν ίσως η καλύτερη και αποτέλεσε έναν πραγματικό παράδεισο για τα νέα παιδιά που μεγάλωναν παράλληλα με το franchise, αφού όπως και ο προκάτοχός του, διατήρησε ένα πιο ανάλαφρο ύφος.
Ακολουθώντας από κοντά τα γεγονότα της ταινίας, το παιχνίδι επέτρεπε την εξερεύνηση ολόκληρου του κάστρου και των εγκαταστάσεων του, ενώ έδινε στον παίκτη τη δυνατότητα μετακίνησης ακόμη και με σκουπόξυλο. Ο Harry συμμετείχε σε μαθήματα, έπαιζε Κουίντιτς, σε μία πολύ τίμια για την εποχή, υλοποίηση του αθλήματος των μάγων και φυσικά δεν απουσίαζαν βασικά σκηνικά της ταινίας, όπως η συνάντηση με τον Aragog, η κάθοδος στην τρομακτική Κάμαρα και η αναμέτρηση με τον επιβλητικό Βασιλίσκο. Μπορεί να μην έχει γεράσει ιδανικά, όμως σίγουρα χάρισε ώρες διασκέδασης σε πολλούς εκκολαπτόμενους Potterheads.
Harry Potter: Quidditch World Cup
Έτος κυκλοφορίας: 2003
Πλατφόρμες: PS2, Xbox, Gamecube, Game Boy Advance, Windows
Εδώ έχουμε μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, αφού, εάν μας ρωτάτε, ένα παιχνίδι που βασιζόταν μόνο στο Quidditch ήταν μία ιδέα πολύ φιλόδοξη για να πετύχει. Κι όμως, ο τίτλος δεν θα μπορούσε με τίποτα να απουσιάζει από την πεντάδα μας. Οι παίκτες μπορούσαν να συμμετάσχουν στο σχολικό πρωτάθλημα του Hogwarts, όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με διάφορες εθνικές ομάδες. Όλοι οι ρόλοι μίας κανονικής ομάδας Quidditch ήταν διαθέσιμοι, σε αντίθεση με ό,τι είχε προηγηθεί, που επέτρεπε στον παίκτη να συμμετάσχει μόνο με το ρόλο του ανιχνευτή.
Highlight του τίτλου, εκτός από το πολύ πετυχημένο gameplay του, ήταν η αυθεντικότητα που συναντούσε κανείς, ιδίως όσο ασχολούταν με τις 4 ομάδες του Hogwarts. Οι ομάδες αποτελούταν από τους παίκτες που τις απάρτιζαν και στις ταινίες της εποχής, ο σχολιασμός ήταν spot on, ενώ αρκετά γνώριμα πρόσωπα θα συναντούσε κανείς και στις κερκίδες. Ίσως το μόνο παιχνίδι της πεντάδας που στέκεται τόσο καλά ακόμη και σήμερα και είναι πολύ κρίμα που το μαγικό άθλημα θα εξαιρεθεί από το επερχόμενο Hogwarts Legacy.
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Έτος κυκλοφορίας: 2004
Πλατφόρμες: PS2, Xbox, Gamecube, Game Boy Advance, Windows
Παρότι, κινηματογραφικά μιλώντας, ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν είναι μία από τις πιο σκοτεινές ταινίες του franchise, ο τόνος του αντίστοιχου παιχνιδιού δεν απέχει ιδιαίτερα από όσα προηγήθηκαν, διατηρώντας μίας πιο “παιδική” υφή. Η αλήθεια είναι πως εδώ άρχισε να φαίνεται ξεκάθαρα η αδυναμία των παιχνιδιών να ακολουθήσουν πιστά τα γεγονότα των ταινιών και καθώς η κλίμακα μεγάλωνε, η εποχή δεν επέτρεπε πολλά – πολλά, παρά τη δεδομένη προσπάθεια που κατέβαλλαν οι developers να μην παρεκκλίνουν εντελώς. Το σενάριο βέβαια, αν και ελλιπές, παραμένει το ίδιο.
Στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ελέγξουμε και τους 3 βασικούς χαρακτήρες, Harry, Ron και Hermione, οι οποίοι άλλωστε πήγαιναν παντού μαζί και συνεργαζόταν στους περιβαλλοντικούς γρίφους. Το κάστρο και τα περίχωρα του παραμένουν ολόιδια με ότι γνωρίζαμε μέχρι τότε, αλλά αυτή τη φορά η περιήγηση μπορούσε να γίνει και με τον ιππόγρυπα Ωραιόραμφο, μία πραγματικά ευχάριστη προσθήκη. Δυστυχώς, όπως και στην ταινία, το Κουίντιτς πέρασε σε δεύτερη μοίρα κι έτσι θα πρέπει να αρκεστείτε στα διάφορα μαθήματα που συμμετέχουν τα 3 παιδιά.
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Έτος κυκλοφορίας: 2007
Πλατφόρμες: PS3, PS2, PSP, Xbox 360, Wii, Nintendo DS, Windows, Mac OS X
Μετά την αποτυχία του πιο γραμμικού και πιο action Goblet of Fire, η κλασσική συνταγή των ημί-ανοιχτών κόσμων επέστρεψε στη σειρά. Αυτή τη φορά, σε έναν πολύ πιο ενήλικο τόνο, το Τάγμα του Φοίνικα ήταν αρκετά σύντομο για τα gaming δεδομένα, δεν παρέλειψε όμως να κάνει ένα πέρασμα από κάποια γεγονότα που η αντίστοιχη ταινία σχεδόν αγνοεί. Δίνεται αρκετά περισσότερος χρόνος στη στρατολόγηση του Dumbledore’s Army και στο μποϊκοτάζ των σχεδίων της Umbridge, ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει την τελευταία μοναδική μονομαχία μεταξύ του Διευθυντή και του Voldemort στο Υπουργείο Μαγείας…
Το παιχνίδι φέρνει στο προσκήνιο ένα πολύ πιο εκτεταμένο Hogwarts και παρότι τα μαθήματα απουσιάζουν εξ’ ολοκλήρου, τη θέση τους έχουν πάρει πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως οι μονομαχίες και το εθιστικό σκάκι των μάγων. Ο τίτλος, βασίζεται ιδιαίτερα στο combat, το οποίο πλέον είναι αρκετά πιο ελεύθερο, με περισσότερα ξόρκια στη διάθεση μας. Παρότι, αρκετά πράγματα είναι επαναλαμβανόμενα, δεν χωράει αμφιβολία πως πρόκειται για το πιο πιστό Harry Potter παιχνίδι έως τότε.
Harry Potter and the Half-Blood Prince
Έτος κυκλοφορίας: 2009
Πλατφόρμες: PS3, PS2, PSP, Xbox 360, Wii, Nintendo DS, Windows, Mac OS X
Βασισμένο στο ίσως πιο ενδιαφέρον βιβλίο, το Half-Blood Prince δεν θα μπορούσε να μην είναι και το τελευταίο πραγματικά αξιόλογο παιχνίδι που πήραμε από το franchise. Η ιστορία ακολουθεί αρκετά πιστά τα γεγονότα κυρίως της ταινίας, χάνοντας μία κάποια ευκαιρία να εμβαθύνει σε αυτά, αλλά λίγο μας ένοιαζε τότε. Highlight αποτελούν ίσως οι 2 αποστολές που οι Harry και Ron βρίσκονται υπό την επήρεια των Felix Felicis και Love Potion αντίστοιχα.
Ο Ημίαιμος Πρίγκιψ δεν απέχει ιδιαίτερα από τον προκάτοχό του σε gameplay επίπεδο, φέρει όμως 2 πολύ σημαντικές προσθήκες. Η πρώτη είναι φυσικά το Quidditch, ενώ η δεύτερη είναι η κατασκευή φίλτρων, με τους γνώστες να έχουν πολύ καλή εικόνα για το ρόλο που διαδραματίζει στα τεκταινόμενα της ιστορίας. Το παιχνίδι ήταν η τελευταία καλή στιγμή του Αγοριού που Επέζησε στα videogames, αφού τα 2 μέρη των Κλήρων του Θανάτου ήταν άκρως απογοητευτικά. Άραγε τι επιφυλάσσει το μέλλον στους απανταχού Potterheads;