Με αφορμή την επίσημη παρουσίαση του DualSense, του νέου χειριστηρίου δηλαδή του PS5, που φαίνεται καινοτόμο και εξαιρετικά σχεδιασμένο θα επιχειρήσουμε μια ιστορική αναδρομή σε όλα τα χειριστήρια που κυκλοφόρησε η Sony για τα μοντέλα του PlayStation και φυσικά την εξέλιξη και τις αναβαθμίσεις που είναι ουκ ολίγες τα τελευταία 25 χρόνια… Από το Digital Controller, το αρχικό PS1 χειριστήριο, μέχρι το φρεσκοανακοινωθέν DualSense μεσολάβησαν πολλά και ένα από αυτά βέβαια είναι ότι πλέον δεν υπάρχει η ονομασία DualShock που έχει καθιερωθεί για πάνω από 22 χρόνια.
Digital Controller (ημερομηνία κυκλοφορίας 1994)
Πίσω στο 1994 το χειριστήριο του Super Nes θεωρούνταν και ήταν βέβαια το κορυφαίο της εποχής με τα έξι πλήκτρα να καλύπτουν τις ανάγκες για τίλους όπως το εξαιρετικά δημοφιλές Street Fighter 2. Είχε εισαγάγει τα δύο shoulder buttons ή φτερά όπως τα αποκαλούσαμε και τα τέσσερα πλήκτρα στο μπροστινό μέρος. Η Sony προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και τοποθέτησε άλλα δύο shoulder buttons με αποτέλεσμα να έχουμε συνολικά οχτώ πλήκτρα, τέσσερα face buttons και τέσσερα shoulder σε ένα μοτίβο που δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα. Εκείνο που έκανε τη διαφορά ήταν τα grips που είδαμε για πρώτη φορά και προσέφεραν εργονομία και άνεση. Φυσικά δε θα πρέπει να παραλείψουμε την αναφορά στα κλασικά χρωματιστά γεωμετρικά σχήματα που προτιμήθηκαν για την ονομασία των πλήκτρων και μιλάμε για τα ,
,
,
. Το τρίγωνο αναφέρεται στην οπτική γωνία και απεικονίζει την πορεία ή την κατεύθυνση κάποιου και έχει πράσινο χρώμα. Το τετράγωνο αναφέρεται σε ένα κομμάτι χαρτί και έγινε έτσι ώστε να αντιπροσωπεύει τα μενού ή τα έγγραφα με το ροζ χρώμα. Ο κύκλος και το Χ αντιπροσωπεύουν το ‘ναι’ και ‘όχι’ για την λήψη αποφάσεων και έχουν το κόκκινο και μπλε χρώμα αντίστοιχα. Το χειριστήριο αντικαταστάθηκε στη πορεία, ωστόσο επιλέγει να συνοδεύει τη μίνι κονσόλα, το PlayStation Classic.
Dual Analog Controller (ημερομηνία κυκλοφορίας 1997)
Οι ανάγκες του 3D gaming απαιτούσαν καλύτερο έλεγχο, ειδικά όσον αφορούσε τη κίνηση της κάμερας και έτσι η Sony το 1997 κυκλοφόρησε το Dual Analog Controller, που πρόσθεσε τους απαραίτητους δύο αναλογικούς μοχλούς. Επίσης τα πίσω shoulder buttons έγιναν μεγαλύτερα σε μέγεθος κάτι που συμβαίνει μέχρι και σήμερα, ενώ το πλήκτρο analog ανάμεσα σε Start και Select ενεργοποιούσε το “Flightstick Mode” που στην ουσία προσπαθούσε να μιμηθεί την εμπειρία ενός πιο ακριβού Analog Joystick Controller. Τα παιχνίδια που το αξιοποίησαν ήταν λίγα και εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια. Η ιαπωνική έκδοση είχε και δόνηση σε αντίθεση με Ευρώπη και Αμερική και η διάρκεια ζωής του Dual Analog Controller ήταν πολύ μικρή.
DualShock (ημερομηνία κυκλοφορίας 1997)
Το DualShock, αν και κυκλοφόρησε αργά στον κύκλο ζωής του PS1, έγινε άκρως απαραίτητο και αντικατέστησε τα προηγούμενα μοντέλα. Με δύο αναλογικούς μοχλούς με άνετη λαστιχένια επικάλυψη, δόνηση με haptic feedback και παιχνίδια όπως τα Ape Escape και Metal Gear Solid να εκμεταλλεύονται τις νέες δυνατότητες το DualShock ήρθε για να μείνει. Ήταν η σημαντικότερη αναβάθμιση που έγινε στο χειριστήριο του PlayStation και στην ουσία άλλαξε τον τρόπο χειρισμού για τα νέα παιχνίδια και την επανάσταση που είχε ήδη αρχίσει στη βιομηχανία.
DualShock 2 (ημερομηνία κυκλοφορίας 2000)
Η πιο πετυχημένη από πλευράς πωλήσεων κονσόλα όλων των εποχών, το PlayStation 2, κυκλοφόρησε με το DualShock 2, που ήταν μια μικρή αναβάθμιση του DualShock. Το μαύρο χρώμα που ήταν το χρώμα που επιλεχθεί μέχρι και το PS4 αντικατέστησε το γκρι και το νέο χειριστήριο ήταν ελαφρύτερο και πιο λειτουργικό από τον προκάτοχό του. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν τα pressure-sensitive face και shoulder buttons, που ανάλογα με το πόσο δυνατά πιέζαμε τα πλήκτρα αυτό επηρέαζε το παιχνίδι. Παράδειγμα το Gran Turismo 3: A-Spec, όπου όσο πιο δυνατά πιέζαμε τα πλήκτρα το αυτοκίνητο επιτάχυνε ανάλογα.
“The Boomerang” Controller (Δε κυκλοφόρησε)
Κατά τη διάρκεια της Ε3 του 2005 η Sony παρουσιάζει το PS3 σαν έναν all-in-one home entertainment system με ατού φυσικά το Blu-ray Player (θυμάστε βέβαια την τιμή εκκίνησης) και για να εκμεταλλευτεί τις νέες δυνατότητες παρουσιάζει ένα νέο χειριστήριο με πλήκτρο που μπορούσε να μας μεταφέρει απευθείας στη Home Screen. Θα ήταν και το πρώτο ασύρματο χειριστήριο της εταιρείας με φόρτιση μέσω USB και όλα αυτά βέβαια ήταν εντυπωσιακά για την εποχή, αλλά ο σχεδιασμός δεν άρεσε και η Sony δε το κυκλοφόρησε ποτέ…
Sixaxis Controller (ημερομηνία κυκλοφορίας 2006)
Μετά το φιάσκο του Boomerang, η Sony αποφάσισε να κυκλοφορήσει τελικά το PS3 με ένα controller, που θα ήταν ο διάδοχος του DualShock 2. Ωστόσο είχε ένα μεγάλο μειονέκτημα και μία ακατανόητη απόφαση, καθώς δεν είχε δόνηση. Επικεντρώθηκε περισσότερα στα motion-controls, που οι εταιρείες ήθελαν να προωθήσουν χωρίς επιτυχία τελικά και ήταν αρκετά ελαφρύτερο, ενώ και η Bluetooth συνδεσιμότητα ήταν κάτι εξαιρετικό.
DualShock 3 (ημερομηνία κυκλοφορίας 2007)
Η Sony γρήγορα κατάλαβε το λάθος που έγινε με το Sixaxis Controller και το 2007 κυκλοφόρησε το DualShock 3. Το χειριστήριο είχε όλες τις λειτουργίες του προκατόχου του και προσέθετε την πολυπόθητη λειτουργία δόνησης. Τα παιχνίδια που είχαν ήδη κυκλοφορήσει μέσω update υποστήριξαν δόνηση και την επίδειξη των δυνατοτήτων έκανε και πάλι ο Hideo Kojima με το Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, σε μια επανάληψη της ιστορίας του αρχικού τίτλου και του DualShock 1. Το Sixaxis αποσύρθηκε το 2008 και το DualShock 3 είχε τα πάντα. Δόνηση, motion controls, Bluetooth συνδεσιμότητα και τη Sony να διορθώνει ένα από τα πολλά λάθη που έκανε στα πρώτα χρόνια του PS3…
DualShock 4 (ημερομηνία κυκλοφορίας 2013)
Μία απόδειξη ότι η Sony τα έκανε όλα σχεδόν σωστά με το PS4 είναι και το DualShock 4. Κράτησε όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά του Dualshock 3 (Δόνηση, motion controls, Bluetooth συνδεσιμότητα) και ταυτόχρονα προσχώρησε σε σημαντικές αλλαγές. Τα πλήκτρα start και select μετά από 20 σχεδόν χρόνια αντικαταστάθηκαν με το πλήκτρο Options και Share. Το Share επιτρέπει να τραβήξουμε εύκολα screenshots και video και να τα μοιραστούμε στα social media, ενώ και τα L2 και R2 σχεδιάστηκαν να είναι triggers που βοηθάει σε αρκετά παιχνίδια. Αυτό που έχει περάσει σχεδόν ανεκμετάλλευτο είναι το μπροστινό touchpad που ελάχιστα έχει χρησιμοποιηθεί. Στη δεύτερη έκδοση το lightbar τοποθετήθηκε στο πάνω μέρος του touchpad και συνολικά μιλάμε για το καλύτερο και πιο άνετο controller της Sony.
DualSense (ημερομηνία κυκλοφορίας 2020)
Η παρουσίαση του νέου Dualsense είναι πολύ πρόσφατη και η αλήθεια είναι ότι ο φουτουριστικός σχεδιασμός του εντυπωσίασε. Κρατώντας τον βασικό σχεδιασμό του DualShock 4, άλλαξε όνομα αφήνοντας το Dualshock που είχε κυριαρχήσει για πολλά χρόνια, ενώ και η διχρωμία με άσπρο και μαύρο είναι κάτι που δε περιμέναμε. Haptic feedback και Adaptive triggers αναμένεται να απογειώσουν την εμπειρία, ενώ το light bar έχει αλλάξει θέση σε σχέση με το DualShock 4 και είναι τοποθετημένο στις άκρες του touchpad. To DualSense είναι λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος, πιο εργονομικό, έχει ενσωματωμένο μικρόφωνο, USB TYPE C υποστήριξη και το νέο Create Button που αντικαθιστά το Share. Αν το χειριστήριο είναι μια ένδειξη της ποιότητας του PS5, τότε είμαστε σε καλό δρόμο. Ανυπομονούμε να το πιάσουμε στα χέρια μας στο τέλος της χρονιάς….
Πολύ ωραίο άρθρο παίδες!!
Πολυ δυνατο αρθρο να μαθαινουν οι νεοι