Ένας χρόνος πέρασε από όταν κυκλοφόρησε -επιτέλους- το PS5. Η αναμονή ήταν μεγάλη, καθώς οι ανακοινώσεις τότε ερχόντουσαν με το σταγονόμετρο, τόσο για την κονσόλα της Sony, όσο και για αυτήν της Microsoft. Δυστυχώς, η δυσκολία στο να βρεις κονσόλα είναι ακόμα παρούσα, παρόλο που το PS5 κατάφερε να γίνει το καλύτερο λανσάρισμα κονσόλας για την εταιρεία του, συνοδευόμενο επίσης από μια ποικιλία επιτυχημένων τίτλων. Επί της ουσίας, το PS5 προσφέρει μια ταχύτατη και άμεση εμπειρία χρήστη, δίχως αυτό να σημαίνει ότι είναι όλα ρόδινα. Καθίστε μαζί μας, για να αναλύσουμε τις όμορφες στιγμές που περάσαμε με την κονσόλα μας, σε επίπεδο εμπειρίας χρήστη πάντα, αλλά και να ασκήσουμε κριτική σε ότι μας κάνει ακόμα τη ζωή μαρτύριο. Απολαύστε!
Διαβάστε επίσης: Ένας χρόνος με το PlayStation 5
ΥΠΕΡ: Το UI (User Interface) του PS5 καταφέρνει και είναι λιτό, ταχύτατο και άμεσο, όσον αφορά την χρήση του. Κρύβει τις πιο πολύπλοκες λειτουργίες του μέσα από shortcut και η εμφάνιση του στο παιχνίδι καταφέρνει και γίνεται αδιάκοπα, δίχως καθυστέρηση ή/και κολλήματα. Συνάμα, χωρίζει πλέον τις gaming λειτουργίες τις κονσόλας, από τις media, δημιουργώντας ένα καθαρό περιβάλλον για όποιον επιθυμεί να κάτσει στον καναπέ του και να απολαύσει την αγαπημένη του σειρά, ταινία, ή streamer. Οι συνδρομητικές υπηρεσίες είναι εκεί, χωρίς να μπλέκουν με το κομμάτι των βιντεοπαιχνιδιών. Ως αποτέλεσμα, οι διακριτές αυτές χρήσεις της κονσόλας δεν μπερδεύουν τον χρήστη, ελαχιστοποιούν τους τρόπους μετάβασης του στη λειτουργία της επιθυμίας του και μετατρέπουν το PS5 σε ένα πιο ολοκληρωμένο media center, που δεν έχει αποκλειστικά ως κέντρο τον παίχτη.
KATA: Παρόλα αυτά, η Sony δείχνει να ξεχνά πόσο σημαντικό είναι για τον χρήστη, να μπορεί να δώσει τη δική του νότα προσωπικότητας στο μηχάνημα του και παράλληλα, να επιλέξει τις δικές του διευκολύνσεις, βάσει αντίστοιχα των δικών του αναγκών. Ένα μεγάλο βήμα πίσω σε σχέση με το PS4, όπου η δυνατότητα αλλαγής θεμάτων και δημιουργίας φακέλων έκανε κάθε μια κονσόλα μοναδική στον κάτοχο της. Αυτά στο PS5 δεν υπάρχουν, όπως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει και κάποιο πλάνο να ενσωματωθούν. Η αισθητική που δημιουργείται στο UI, αν και μινιμαλιστική, είναι άτακτη με την πρώτη θέση να κατέχει πάντα ο τελευταίος τίτλος που παίξαμε. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα μια σωρεία εικονιδίων που αλλάζουν θέση και σε συνδυασμό με τον πεπερασμένο αριθμών αυτών που προβάλλονται στην οθόνη μας (9), να ψάχνουμε παλαιότερα παιχνίδια που έχουμε κάνει εγκατάσταση στο Game Library. Όσον αφορά τα θέματα, αυτά ακολουθούν καθαρά την επιλογή της προσωπικής αισθητικής του καθένα, καθότι το default θέμα μπορεί να καταντήσει μουντό μετά από καιρό. Τέλος, ενώ το UI έχει τη λογική της 4k ανάλυσης στον σχεδιασμό του, θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε να επιλέξουμε το μέγεθος των εικονιδίων.