Με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του NBA Playgrounds, το PSaddict θα επιχειρήσει μια βουτιά στο παρελθόν σε ένα είδος παιχνιδιών που μπορεί τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται στο περιθώριο, αλλά στο παρελθόν μας έχει χαρίσει ατελείωτες στιγμές διασκέδασης και μιλάμε για τους arcade μπασκετικούς τίτλους. Οι κανόνες απλοί, δεν υπάρχουν φάουλ, τα άλματα φτάνουν στο θεό τα καρφώματα είναι εντυπωσιακά και τα buzzer beater από τη μέση του γηπέδου και πίσω το κερασάκι στη τούρτα. Το multiplayer είναι εύκολο και συναρπαστικό και μακρυά από το ρεαλισμό που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια με τη σειρά NBA 2K. Στο μυαλό των περισσότερων και μικρότερων σε ηλικία σίγουρα έρχεται η σειρά NBA Street της EA Sports, ενώ οι 30+ θα θυμούνται τη μεγάλη επιτυχία του NBA JAM. Θα τα πάρουμε με βάση τη χρονολογική τους σειρά και θα ξεκινήσουμε από τα τέλη της δεκαετίας του 80, όπου και έγιναν τα πρώτα βήματα, ενώ φυσικά υπήρχαν και άλλοι τίτλοι όπως τα NBA Hangtime, NBA Hoopz, NBA Ballers που μου έρχονται πρόχειρα στη μνήμη. Στα σχόλια παρακάτω περιμένουμε τις αναμνήσεις σας, ενώ ευχόμαστε το νέο NBA Playgrounds να σταθεί αντάξιο των προσδοκιών και να μας χαρίσει ατελείωτες ώρες arcade gameplay.

 

Arch Rivals

qfo1yn2ljdvftswuhjpn

Το NBA Jam πριν το NBA Jam ήταν το Arch Rivals της Midway. 2 εναντίον 2 με άφθονο ξύλο και πρωτότυπη ιδέα για την εποχή. Μας έφαγε αρκετά λεφτά στα arcades, ενώ αργότερα κυκλοφόρησε και σε Megadrive, Game Gear και NES.

 

 

NBA Jam

nba-jam

Τι να πει κανείς για το NBA Jam. Κυκλοφόρησε το 1993 στα arcades και κυριολεκτικά έγινε ο χαμός και στις αρχές του 1994 έγινε το παιχνίδια με τα περισσότερα έσοδα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η ιδέα του Arch Rivals εμπλουτίστηκε και με επιπλέον όπλο τους αληθινούς παίκτες του NBA της εποχής (μέχρι κ ο πλανητάρχης Bill Clinton έκανε την εμφάνιση του) το arcade μπασκετάκι της Midway ήταν ένα παιχνίδι σταθμός για την εποχή. Μεταφέρθηκε σε όλες τις κονσόλες της εποχής με την καλύτερη έκδοση να είναι του Super NES σε μια μεταφορά που πλησίαζε τη ποιότητα του arcade. Boom Shakalakaa!!!!!

 

NBA Jam Tournament Edition

maxresdefault

Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το NBA Jam TE και περιλάμβανε ανανεωμένα roster και τη δυνατότητα για αλλαγές στη διάρκεια του ημιχρόνου. Η συνταγή ήταν πετυχημένη και δεν υπήρχαν λόγοι για πειράματα και αλλαγές. Κυκλοφόρησε επίσης σε όλες τις κονσόλες και ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς για το PS One.

 

 

NBA Showtime: NBA on NBC

5563_front

To 1996 η Midway κυκλοφόρησε το NBA Hangtime, που δεν είχε τεράστιες διαφορές από τους προκατόχους του και πέρασαν άλλα τρία χρόνια για να κυκλοφορήσει το NBA Showtime. To εθιστικό gameplay παρέμεινε και οι ώρες που σπαταλήσαμε στο PS One ατελείωτες.

 

NBA Street V3

maxresdefault (1)

H EA Sports το 2001 κυκλοφορεί και αυτή με τη σειρά της arcade μπασκετικό τίτλο, το NBA Street. Κυκλοφορούν 4 τίτλοι(+1 για το PSP) με το τελευταίο να είναι το NBA Street Homecourt για PS3 και Xbox 360. Εξαιρετικό gameplay, αλλά για να πω την αμαρτία μου πάντα προτιμούσα το 2 εναντίον 2 από το 1 εναντίον 1 και το 3 εναντίον 3.

 

 

NBA Jam: On Fire Edition

maxresdefault (2)

Η EA Sports αφήνει στην άκρη τη σειρά NBA Street και αναβιώνει το 2010 με μεγάλη επιτυχία το κλασικό franchise στην αρχή ως αποκλειστικό τίτλο του Wii (θα ήταν αμαρτία να μείνει μόνο εκεί) και μετά σε PS3 και Xbox 360. Το On Fire Edition κυκλοφορεί το 2011 με αρκετές βελτιώσεις, αλλά δυστυχώς μετά από αυτό δεν είχαμε συνέχεια. Μακάρι η EA Sports να ξανασχοληθεί με κάποιο arcade τίτλο basket, καθώς ούτως ή άλλως το NBA Live δείχνει να μη μπορεί να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια.