Platform: PS4 (tested), PS4 Pro, Χbox One, Xbox One X, PC
Publisher: Ubisoft
Developer: Ubisoft
Διάθεση: CD Media
Κυκλοφορία: 15/02/2019

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, η σειρά της Ubisoft που ακούει στο όνομα Far Cry δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για ένα κολοσσό της μαμάς Ubisoft, καθώς πάντοτε ξεχωρίζει για τις μαγευτικές τοποθεσίες της, τους εχθρούς με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι αλλά και για το χαοτικό gameplay που μας προσφέρει. Έτσι λοιπόν, χωρίς να έχει κλείσει ούτε χρόνο το τελευταίο μέρος της σειράς, (φυσικά και μιλάμε για το Far Cry 5), το νέο κεφάλαιο της first person shooter σειράς της γαλλικής εταιρίας καταφθάνει έντεκα μήνες μετά. Μάλιστα, μιλάμε για το πρώτο FC, που είναι ένα απευθείας sequel, συνεχίζοντας αμέσως μετά τα γεγονότα του τελευταίου. Όσοι είχατε ασχοληθεί με το Far Cry 5, θα θυμάστε καλά τον ψυχοπαθή Joseph Seed ή αλλιώς «Father» καθώς ήταν ο αρχηγός της παραθρησκευτικής οργάνωσης Eden’s Gate με τα 3 του αδέρφια να τον στηρίζουν με το να επιβλέπουν τρεις περιοχές.

Ερχόμαστε τώρα στο νέο κεφάλαιο της σειράς και μετά από 17 χρόνια και την καταστροφή της Hope County στη Montana στην Αμερική, εκεί που όλα έχουν χαθεί, η εν λόγω πολιτεία, αρχίζει και πάλι και παίρνει τα πάνω της, καθώς η φύση αρχίζει να ανθίζει, τα ζώα να επιστρέφουν πίσω στον συγκεκριμένο τόπο αλλά νέοι και παλιοί κάτοικοι να γυρνάνε για μια νέα αρχή. Εκεί όμως είναι που στραβώνει και το όλο πράγμα. Ομάδες κακοποιών με αυτή την φορά τις δίδυμες επικεφαλείςMickey και Lou, κάνουν την εμφάνισή τους, με σκοπό να μαζέψουν όλες τις προμήθειες των κατοίκων, να λεηλατήσουν τα σπίτια τους και ότι άλλο τους ανήκει καθώς και να τους πάρουν ομήρους. Εκεί, ξεκινάμε και εμείς την ιστορία μας με την επιλογή ανάμεσα ανδρικό και θηλυκό φύλο χαρακτήρα. Η Carmina Rye από το Far Cry 5 (κόρη του Nick και Kim Rye), είναι η οδηγός μας σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού και μας ενημερώνει σχετικά με το πως πρέπει να κινηθούμε.

Σχετικά με ότι αφορά το gameplay, είμαστε σίγουροι πως το μυαλό σας πάει στο ότι πρέπει να σταματήσουμε τις δίδυμες αδερφές και να βάλουμε τέλος σε όλα αυτά. Δίκιο έχετε! Όσοι έχετε παίξει το προηγούμενο παιχνίδι θα εκτιμήσετε το πως έχουν αλλάξει οι χαρακτήρες μετά το καταστροφικό τέλος του και γενικά το πως έχει επηρεαστεί ο κόσμος του. Οι γνωστές φάτσες των χαρακτήρων που επιστρέφουν είναι πολλές. Από την άλλη, αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί με το Far Cry 5 μπορεί να ακολουθήσει το New Dawn, αλλά δεν θα καταλάβει αρκετές αναφορές, χάνοντας ένα κομμάτι της εμπειρίας. Οπότε καλό θα ήταν να δοκιμάσετε το πέμπτο κεφάλαιο της σειράς. Το Far Cry New Dawn δανείζεται του μηχανισμούς του προκατόχου του με αποτέλεσμα το shooting να είναι καλό φτιαγμένο, με εξαιρετική την αίσθηση των όπλων. Επιπλέον, τα Guns for Hire έχουν επιστρέψει. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για A.I. companions, που σας βοηθούν σε όλη την διάρκεια των αποστολών σας και απαρτίζονται από τους λεγόμενους specialists. Κάπου εδώ, να αναφέρουμε ότι ο γλυκός σκύλος Boomer, δεν υπάρχει στο New Dawn καθώς δεν τα κατάφερε να επιζήσει. Όμως σε αντίθεση με τον Boomer, έχουμε 2 νέα companions, τον Timber, ένα νέο σκύλο και τον Horatio, έναν αγριόχοιρο. Η μία από τις 3 νέες προσθήκες που θα φέρει το New Dawn, είναι το light στοιχείο RPG. Δηλαδή, τα όπλα σας πλέον θα έχουν ranks και θα είναι χρήσιμα ενάντια σε αντιπάλους οι οποίοι θα έχουν και αυτοί αντίστοιχο rank. Όσο πιο δυνατό το δικό σας, τόσο το καλύτερο για εσάς ενάντια στους εχθρούς σας. Δεύτερη προσθήκη, θα είναι το upgrade στο home base σας και όχι μόνο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είτε στο βασική σας βάση είτε σε άλλες που απλά μπορείτε να τις κατακτήσετε μόλις εξολοθρεύσετε τους εχθρούς, θα μπορείτε να τις αναβαθμίσετε για δικό σας καλό είτε γιατί θα σας δίνουν καλύτερα resources τα οποία τα χρειάζεστε για το πέρας των αποστολών σας είτε γιατί οι ομάδες των διδύμων κοριτσιών, θα κάνουν ότι μπορούν για να καταλάβουν την βάση και να κλέψουν τα πάντα από εσάς. Στην άλλη περίπτωση που αναφέραμε πιο πάνω για δεύτερη βάση και όχι την βασική σας, μπορείτε αν δεν θέλετε να την έχετε υπό την κατοχή σας, απλά να πάρετε ότι resources θέλετε και απλά να φύγετε. Τελευταία προσθήκη και ίσως και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι η ονομαζόμενη Expeditions. Σε αυτήν, θα πρέπει να φέρετε εις πέρας αποστολέςέξω από την Hope County, όπως σε έναν βάλτο στην Λουιζιάνα ή σε ένα Λούνα Παρκ ακόμα και σε μια γέφυρα πάνω από ένα φαράγγι στην Αριζόναπαρέα με κάποιο άλλο μέλος από την Gun for Hire ομάδα σας και να συγκεντρώσετε σπάνια αντικείμενα για την αναβάθμισή σας. Σε όλα αυτά βέβαια πρέπει να σας ενημερώσουμε για κάτι που δεν μας άρεσε. Όσο πιο πολύ κάνετε craft, upgrade και update βάσεις και όπλα τόσο πιο εύκολα θα ρίχνετε τους εχθρούς σας. Αποτέλεσμα; Το παιχνίδι αρχίζει και γίνεται παιδαριωδώς εύκολο όπου θα νομίζετε πως βγήκατε μια βόλτα στο πάρκο.

Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχει co-op, το οποίο δουλεύει ακριβώς όπως στο Far Cry 5. Μπορείτε να καλέσετε οποιοδήποτε φίλο σας για να σας βοηθήσει στο κεντρικό campaign, ο οποίος θα διατηρεί οτιδήποτε αφορά τον χαρακτήρα του, αλλά δυστυχώς το progression για τις αποστολές αλλά και τα τρόπαια μετράει μόνο για τον host. Βέβαια, η συνολική εμπειρία το να έχετε τον φίλο σας μαζί είναι κάτι το μοναδικό σε έναν τόσο ανοιχτό κόσμο. Όσον αφορά τις μάχες τώρα, η A.I. των αντιπάλων σας κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα αυτή την φορά. Μπορεί δηλαδή να κρυφτείτε σε πίσω από ένα αντικείμενο στο οποίο ναι μεν να μην είστε ορατός αλλά οι αντίπαλοι σας υπάρχει περίπτωση να σας καταλάβουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Αισθητικά επίσης, οι εχθροί όπως θα παρατηρήσετε και εσείς, εμφανισιακά δεν αλλάζουν καθόλου. Υπάρχουν 3-4 μοντέλα τα οποία συναντάτε συνεχώς.

Στα του τεχνικού τομέα τώρα, το review βασίστηκε στην απλή έκδοση του PS4 και θα λέγαμε ότι είμαστε τρομερά ικανοποιημένοι. Το παιχνίδι είναι πανέμορφο, με την πολύ καλή HDR υλοποίηση να κάνει τον πολύχρωμο κόσμο του να ξεχωρίζει. Η ποιότητα των γραφικών συνολικά είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, με καθαρή ανάλυση και χωρίς πτώσεις στα καρέ. Έτσι κι αλλιώς ή βάση όλων αυτών είναι το Far Cry 5 όπου είναι πραγματικά άρτιο και καλοφτιαγμένο τεχνικά. Επιπλέον, άλλη ευχάριστη έκπληξη (ίσως και τύχη;) ήταν η μη ύπαρξη των bugs και glitches. Στην μουσική υπόκρουση του τίτλου, τα ηνία έχουν αναλάβει οι Tyler Bates και John Swihart, έχουν παραδώσει με την σειρά τους ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας, το Far Cry New Dawn ναι μεν είναι ένα νέο κεφάλαιο αλλά τελικά μοιάζει σαν ένα expansion παρά ένας ολοκαίνουργιος τίτλος. Απευθύνεται σίγουρα σε όσους από εσάς είχατε δοκιμάσει το Far Cry 5 και θέλετε να ταξιδέψετε ξανά στην Hope County για να δείτε την κατάληξη της ιστορίας και των χαρακτήρων. Από την άλλη όσοι θέλετε να το δοκιμάσετε, ναι μεν μπορείτε και σίγουρα θα σας ικανοποιήσει έως ένα βαθμό αλλά από την άλλη θα έχετε κενά όπως προαναφέραμε καθώς η ιστορία συνδέεται με τον προκάτοχό του. Τα νέα στοιχεία gameplay που προσθέτει το παιχνίδι, δυστυχώς ναι μεν πάνε να βοηθήσουν την εξέλιξη αλλά μετά από ένα σημείο δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν. Όπως και να έχει, όσοι θέλετε να δοκιμάσετε το νέο τίτλο της Ubisoft, σίγουρα θα σας κρατήσει για αρκετές ώρες ειδικά όταν θα υπάρχει και η παρέα σας μαζί αλλά άλλοι ίσως να τους φανεί ότι το New Dawn τελικά, δεν είχε να προσφέρει τίποτα παραπάνω από το πέμπτο κεφάλαιο πέρα από την εξέλιξη της ιστορίας.