Platform: PC, PS4 (tested), Xbox One
Publisher: Ubisoft
Developer: Ubisoft Montreal
Διάθεση: CDMedia
Κυκλοφορία: 27/03/2018

Η σειρά Far Cry δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για ένα κολοσσό της μαμάς Ubisoft, καθώς πάντοτε ξεχωρίζει για τις μαγευτικές τοποθεσίες της, τους εχθρούς με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι αλλά και για το χαοτικό gameplay που μας προσφέρει. Η Γαλλική εταιρεία στο νέο μέλος του franchise, θέλει ακριβώς να συνεχίσει την καλή και πεπατημένη συνταγή που είχε στο Far Cry 3 με τον Vaas (Βας Βας ο Παρασκευάς) καθώς επίσης και τον Βασίλειο Κωστέτσο για εμάς εδώ στην Ελλάδα αλλά για το παιχνίδι Pagan (Far Cry 4). Με το Far Cry 5 πλέον, αλλάζουμε περιοχή και τα σχετικά και μεταφερόμαστε στη Χώρα της Ελευθερίας ή αλλιώς Hope County. Για να δούμε, είναι λοιπόν αντάξιο των προσδοκιών και των προκατόχων του το νέο μέλος της σειράς;

Όπως προείπαμε, βρισκόμαστε στην Hope County της Montana στην Αμερική. Ο τρελός αυτή την φορά ή αν θέλετε ψυχοπαθής που θα πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι, ονομάζεται Joseph Seed ή αλλιώς «Father» καθώς είναι ο αρχηγός της παραθρησκευτικής οργάνωσης Eden’s Gate. Πέρα από τον στρατό του, ο Joseph, έχει αναθέσει στα 3 του αδέρφια να τον στηρίξουν με το να επιβλέπουν τρεις περιοχές. Ο John Seed, ο οποίος είναι ο δικηγόρος της υπόθεσης, ο Jacob Seed, ένας βετεράνος πολέμου και τελευταία η Faith Seed, μια κοπέλα που μπορεί μέσω ενός ναρκωτικού να προκαλεί ψευδαισθήσεις. Ο δικός μας χαρακτήρας τώρα είναι ένας νεαρός βοηθός σερίφη και με επιλογή στο customization, μπορεί να είναι άντρας ή γυναίκα χωρίς να παίζει κανένα ρόλο, καθώς δεν υπάρχουν abilities. Έτσι λοιπόν, καλούμαστε να συνοδεύσουμε την ομάδα μας η οποία απαρτίζεται από άλλους δυο σερίφηδες που πηγαίνουν να συλλάβουν έτσι εύκολα κι απλά τον Joseph Seed. Τα πράγματα εννοείται πως δεν πάνε όπως τα περιμένουμε, οι δυο σερίφηδες αιχμαλωτίζονται και ως γνωστόν, ως τελευταίος επιζών θα πρέπει να βγάλετε εσείς το φίδι απ’ την τρύπα.

Εδώ λοιπόν, ξεκινάει και ο έλεγχος του παίκτη μας, με την δυνατότητα του open world στοιχείου να κυριεύει. Ο χάρτης μας αρχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά του καθώς προχωράει η πρόοδός μας. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε και μεις την δική μας «κοινότητα» ελευθερώνοντας αθώους πολίτες αλλά και συμπολεμιστές μας οι οποίοι θα μας βοηθήσουν στην μάχη. Μέσα σε όλα αυτά οι δραστηριότητες στο παιχνίδι χωρίζονται σε main και side missions, challenges, outposts, τα prepper stashes και τέλος καταστροφή διάφορων αντικειμένων. Στο πρώτο σκέλος, όπως καταλαβαίνεται οι διάφοροι NPCs σας αναθέτουν δοκιμασίες που πρέπει να φέρετε εις πέρας, στα outposts πρέπει να πάρετε μια τοποθεσία που ανήκει στον έλεγχο της ομάδας του Joseph, ενώ στα challenges έρχεστε αντιμέτωποι με μικρές δοκιμασίες. Στα prepper stashes, αν είστε παζλάκιδες θα πρέπει να λύσετε γρίφους οι οποίοι θα σας ανταμείψουν με αντικείμενα, ενώ όσον αφορά την καταστροφή διάφορων αντικειμένων όπως ναοί, αν τους καταστρέψετε θα κερδίσετε resistance points, ώστε να πάρετε πίσω την περιοχή. Ένα αρνητικό σε όλα αυτά, το οποίο δεν μας άρεσε καθόλου, είναι πως τα side quests είναι σχεδόν τα ίδιαεπαναλαμβανόμενα σε σημείο βαρετό και εκνευριστικό.

Μια ωραία και σημαντική προσθήκη τόσο του παιχνιδιού όσο και για την εξέλιξη της ιστορίας, είναι τα Guns for Hire. Πρόκειται για A.I. companions, που σας βοηθούν σε όλη την διάρκεια των αποστολών σας. Απαρτίζονται από specialists, οι οποίοι είναι έξι στρατιώτες και από τρία ζωάκια. Ο γνωστός (απ’ τα trailer) σκύλος Boomer, ένας Ιαγουάρος και η αρκούδα Cheeseburger (όνομα και πράγμα). Αν πάλι, δεν σας καλύπτει, τότε άλλη μια ωραία προσθήκη της Ubisoft, είναι η δυνατότητα να παίξετε όλο το campaign με κάποιον φίλο σας, δίνοντας έτσι έναν άλλο αέρα στην περιπέτειά σας. Να ενημερώσουμε όμως, πως με αυτήν την επιλογή αποθηκεύετε μόνο η εξέλιξη της ιστορίας του παίκτη που έχει προσκαλέσει τον εκάστοτε φίλο του. Αν δηλαδή τερματίσετε με έναν φίλο σας όλη την ιστορία, εκείνος όταν γυρίσει στο δικό του save, θα παίξει ξανά από εκεί που άφησε το progress του.

Από το Far Cry 5 δεν θα μπορούσε να λείπει και το crafting. Όπως και με τους προκατόχους της σειράς, έτσι και εδώ, το συγκεκριμένο στοιχείο δεν λείπει αλλά διαφοροποιείτε σε σχέση με ότι ξέραμε πρότινος. Πλέον, το κυνήγι των ζώων μας δίνει μόνο χρήματα και δεν υπάρχει κάποια επιλογή να φτιάξουμε το gear πάνω μας. Αποτέλεσμα, το crafting στοιχείο να χρησιμεύσει ελάχιστα έως και καθόλου. Επίσης, κατά την διάρκεια εξερεύνησης σας, θα συναντήσετε γκαράζ, όπου μπορείτε να αγοράζετε αυτοκίνητα. Εδώ, λοιπόν υπάρχει ένα πρόβλημα μετάβασης για το παιχνίδι. Το Fast Travel είναι ένα κύριο «μεταφορικό» μέσο στην σειρά. Είναι προτιμότερο και συντομότερο να το επιλέγετε και μετά να κλέβετε κάποιο όχημα παρά να κάνετε δέκα ώρες μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας εκτός, αν θέλετε να απολαύσετε την διαδρομή και τα τοπία.

Όσον αφορά τις μάχες τώρα, η A.I. των αντιπάλων σας κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Μπορεί δηλαδή να κρυφτείτε σε πίσω από ένα αντικείμενο στο οποίο ναι μεν να είστε ορατός αλλά οι αντίπαλοι σας δεν θα σας καταλάβουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Αισθητικά επίσης, οι εχθροί όπως θα παρατηρήσετε και εσείς, εμφανισιακά δεν αλλάζουν καθόλου. Υπάρχουν 3-4 μοντέλα τα οποία συναντάτε συνεχώς.

Η διάρκεια ζωής του παιχνιδιού αγγίζει περίπου τις 25 ώρες περίπου καθώς και τα side missions προσθέτουν άλλες 8-10. Δύσκολο δεν χαρακτηρίζεται σε καμία περίπτωση γιατί είναι κομματάκι αδύνατο να πεθάνετε όσο υπάρχουν στο πλευρό οι σύντροφοί σας, ειδικά στο normal επίπεδο. Αν πέσετε, μπορείτε να πατήσετε το εκάστοτε κουμπί (ανάλογα την κονσόλα σας) και οι συμπολεμιστές σας θα έρθουν να σας κάνουν revive. Φυσικά, όταν μιλάμε για Ubisoft, όλοι περιμένουμε για bugs και glitches. Δυστυχώς το παιχνίδι δεν ξεφεύγει απ’ αυτά, καθώς μπορείτε να δείτε ενώ περπατάτε, αυτοκίνητα να είναι στον αέρα, ή ακόμα και οι εχθροί σας για άσχετο λόγο να πετάνε στον ουρανό.

Από τον τίτλο δεν θα μπορούσε να λείπει το Multiplayer στοιχείο. Εκτός από αυτό που προαναφέραμε για την είσοδο κάποιου φίλου σας στο campaign του παιχνιδιού, μια ευχάριστη έκπληξη είναι το Arcade mode. Η εν λόγω προσθήκη θυμίζει έντονα το στοιχείο του retro και μπορείτε να παίξετε solo, co-op και multiplayer επιλέγοντας ένα από τα παρακάτω: Deathmatch, Team Deathmatch κ.ο.κ. Επιπλέον, αν είστε και δημιουργικοί, υπάρχει επιλογή, να σχεδιάσετε τον δικό σας χάρτη (map editor), έτσι όπως ακριβώς τον θέλετε.

Στα του τεχνικού τομέα τώρα, η Hope Country, είναι ένα βήμα παραπέρα σε ότι αφορά τον οπτικό τομέα και τα μαγευτικά περιβάλλοντα που βάλλεται να μας χαρίσει. Αν το Far Cry 4 είχε κάνει την διαφορά, τότε το 5 την έχει απογειώσει. Επίσης, τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι αρκετά αληθοφανή σε σχέση με τα μοντέλα εχθρών που είναι επαναλαμβανόμενα. Το voice acting είναι εξαιρετικό και δείχνει ότι οι συγκεκριμένοι επιλαχόντες, έχουν μπει για τα καλά στο ρόλο τους και φαίνεται έντονα καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

Συνοψίζοντας, το Far Cry 5 είναι ένα αξιόλογο παιχνίδι. Δεν θα λέγαμε ότι κάνει σε όλους τους τομείς ένα βήμα παραπέρα αλλά είναι εδώ για να σας κρατήσει αρκετές ώρες, εξερευνώντας όλα αυτά που έχει να σας προσφέρει. Η Ubisoft, δείχνει ότι το προσπαθεί αρκετά, μας συστήνει νέα πρόσωπα και νέα στοιχεία συνεχώς και προσπαθεί σίγουρα με τον τρόπο της να φέρει κι άλλο κόσμο στον εικονικό αυτό του Far Cry ώστε να γίνουν fan. Ένα είναι το μόνο σίγουρο…. η Hope Country σας περιμένει! “Όλα μπορούν να συμβούν. Όλα θα συμβούν.”