Platform: PS4, PlayStation VR (tested)
Publisher: Outerloop Games
Developer: Outerloop Games
Διάθεση: Sony Hellas
Κυκλοφορία: 9/4/2019

Το παιχνίδι σε φέρνει σε συνεργασία με το γεράκι σου να μαζεύεις πόρους και να μάχεσαι πλάι του για να πάρεις πίσω τη γη που σου ανήκει. Ο τίτλος που μας έρχεται από τη Outerloop Games είναι μικρός αλλά έχει αρκετή δύναμη. Μπορείς να παίξεις είτε στη κανονική TV σου ή στο PlayStation VR.

Ξεκινάς σε μία φυλακή σαν μία γυναίκα που κάνει τις καθημερινές αγγαρείες ενός φυλακισμένου έχοντας μία μερίδα φαγητό και φροντίζοντας ένα μικρό πουλάκι που η φωλιά του βρίσκεται στο παράθυρο του κελιού σου. Όλα αυτά πριν βρεις την ευκαιρία να ξεφύγεις από τη φυλακή αυτή και να ενώσεις τις δυνάμεις σου με τη θεία σου και άλλα μέλη της αντίστασης που μάχονται εναντίων των ρομπότ αποίκων.

Falcon_Age_1

Το concept του ασήμαντου που γίνεται σωτήρας δεν είναι κάτι καινούριο και στο Falcon Age φαίνεται περιεκτικό. Δε πολεμάς μόνο για τη περιοχή σου. Πολεμάς για τη κουλτούρα, τη ταυτότητα και τις παραδώσεις που σου επιτρέπουν να γίνεις εκπαιδευτής γερακιών. Στους διαλόγους του παιχνιδιού θα βρεις διάφορες επιλογές ώστε να εκφράσεις την προσωπική σου αντίδραση σε διάφορους χαρακτήρες. Ορισμένες φορές αυτές οι επιλογές είναι αρκετά καλές και σε κάνουν να ακολουθήσεις εκείνο το μονοπάτι που θα ήθελες στη κάθε περίσταση. Οι χαρακτήρες που θα συναντήσεις όμως δεν έχουν καθόλου βάθος και το να μιλάς μαζί τους σου είναι το αναγκαίο κακό για να συνεχίσει η ιστορία.

Στο κέντρο όλου αυτού βρίσκεται η σχέση με το γεράκι σου. Από την αρχή του παιχνιδιού το μικρό γεράκι μεγαλώνει. Υπάρχουν όμως κάποια αντικείμενα που μπορούν να το κρατήσουν μικρό αν το προτιμάς, χωρίς αυτό να επηρεάζει την ιστορία καθόλου. Τα animation και οι διάδραση σου με αυτό δίνει την αίσθηση ότι παίζεις με ένα ζωντανό ζωάκι. Όταν του επιτίθενται τα ρομπότ μπορείς να αφαιρέσεις τα βέλη από τα φτερά του ή να παίξεις μαζί του ώστε να γιατρευτεί. Ειδικά στο VR το να απλώνεις το χέρι και να το βλέπεις να προσγειώνεται σε αυτό είναι κάτι το φανταστικό.

falcon-age-2

Ο χειρισμός του είναι σχεδιασμένος να δουλεύει με το DualShock όταν βλέπεις το παιχνίδι στη τηλεόραση ή τα Move controllers όταν παίζεις σε VR. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιείς το αριστερό χέρι  για τις λειτουργίες και κινήσεις που θα γίνουν με το γεράκι και το δεξί για το high-tech ρόπαλο σου. Με το αριστερό χέρι μπορείς να δείξεις αντικείμενα που θέλεις να πάρει το γεράκι όπως φρούτα και ζώα που κυνηγάς. Ενώ με το δεξί χτυπάς με το ρόπαλο, ανοίγεις διάφορα σεντούκια και ανεβοκατεβάζεις διακόπτες.

Ενώ μπορεί να φανεί λίγο δύσκολο μηχανικά, το να δίνεις οδηγίες στο γεράκι, σου προκαλεί μία υπέροχη αίσθηση. Μπορείς να το βάλεις να σου φέρει αντικείμενα που δε φτάνεις, να το βάλεις να μαζεύει λαγούς που κυνηγάτε μαζί ή να συνεργάζεστε για να καταστρέψετε ρομπότ και να ελευθερώνετε Οutposts. Κάποιο εχθροί σκοτώνονται πιο εύκολα, βάζοντας το γεράκι να τους χτυπήσει στον αέρα κατεβάζοντας τους στο έδαφος ώστε να τελειώσεις εσύ τη δουλειά. Κάποιοι άλλοι είναι πιο πολύπλοκοι και χρειάζονται καλύτερο συντονισμό των δύο σας.

Falcon_Age_3

Είτε λόγο των περιορισμών του VR είτε λόγο της μικρής ομάδας ανάπτυξης του τίτλου, το παιχνίδι έχει και αρκετά μειονεκτήματα. Τα περιβάλλοντα είναι απλά και τα αισθάνεσαι άδεια. Επιφάνειες και στοιχεία που βρίσκονται στο παρασκήνιο αλλάζουν ή εμφανίζονται και εξαφανίζονται από το πουθενά. Η θεία σου είναι ο μόνος χαρακτήρας που μιλάει αλλά και αυτά που λέει ακούγονται «random» σε σχέση με αυτά που απεικονίζονται σε κείμενο.

Είναι αλήθεια πως το παιχνίδι έχει πολλά μικροπροβλήματα που το κάνουν ορισμένες φορές ενοχλητικό, αλλά πολλά από αυτά τα παρακάμπτει ή πολύ καλή σχέση που έχεις με το γεράκι σου. Έτσι στο τέλος σου αφήνει την αίσθηση της ομαδικότητας και της φιλίας που μπορεί να έχεις με αυτό. Αν και μόνο από αυτό δε μπορεί να κρατηθεί ένας γενικά μέτριος τίτλος.