Platform: PS4, PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC (tested)
Publisher: Codemasters
Developer: Codemasters
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Κυκλοφορία: 28/06/2019

To φετινό πρωτάθλημα της Formula 1, σίγουρα δεν είναι και από τα καλύτερα μέχρι στιγμής καθώς δεν έχει το απαραίτητο ενδιαφέρον με ελάχιστες εξαιρέσεις. Φυσικά, το μονοπώλιο και φέτος, έχει πέσει πάνω από την Mercedes-AMG Petronas, με όλες τις υπόλοιπες ομάδες απλά να προσπαθούν να την πλησιάσουν. Βέβαια, αυτή που περιμέναμε σαν ανταγωνίστρια ομάδα, είναι αυτή με το κίτρινο σύμβολο και το μαύρο άλογο. Ferrari δεν την λένε ή κάνουμε κάποιο λάθος; Να σου οι αλλαγές, να σου καινούργιος τεχνικός διευθυντής που ακούει στο όνομα Mattia Binotto, να ένας Charles Leclerc από την άλλη αλλά τελικά μόνο αρκετό δεν είναι αυτό. Τελικά, πιο ενδιαφέρον έχουν οι αλλαγές και οι οδηγοί στις άλλες ομάδες όπως ο Gasly στην Red Bull ή αν θέλετε ακόμα και τις 2 McLaren, όπου βλέπουμε την ιστορική ομάδα να βρίσκει επιτέλους τα σωστά πατήματα προς την σωστή κατεύθυνση ή να πούμε για τον πιο συμπαθητικό απ’ όλες τις απόψεις Kimi Raikkonen aka Iceman, που ακόμα και με το Zastava που έχει (Alfa Romeo Racing), καταφέρνει να είναι εντός βαθμών; Το Σαββατοκύριακο 12 – 14 Ιουλίου, οι πόρτες ανοίγουν στην Βρετανία, με τον 10ο αγώνα της χρονιάς για φέτος. Θα μπορέσει ο Vettel να καταφέρει να αποτρέψει τον Hamilton και να κόψει την ταχύτητα του ή ο Bρετανός θα πάρει κεφάλι και θα αυξήσει κι άλλο την διαφορά; Μένει να μάθουμε σε λίγες μέρες από σήμερα, καθώς θέλουμε το Πρωτάθλημα για φέτος να έχει λίγο ενδιαφέρον.

Φυσικά, μιας και μιλάμε για Formula 1, δεν θα μπορούσε να λείπει και από τα video games ο τίτλος της Βρετανικής εταιρείας Codemasters η οποία ασχολείται με τους racing τίτλους εδώ και πολλά χρόνια. Το μηχανοκίνητο αυτό σπορ, αλλάζει συνεχώς (σχεδόν κάθε χρόνο) με πολλές αλλαγές που επηρεάζουν τόσο τους φιλάθλους όσο και τους ανθρώπους σε εργοστάσια και πίστα. Το ίδιο συμβαίνει και με το F1 2019, όπου οι αλλαγές αφομοιώθηκαν με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο μπορούσαν.

Όπως σε κάθε παιχνίδι F1, πυρήνας του F1 2019 είναι το career mode καθώς για μια ακόμη χρονιά θεωρείται το highlight του τίτλου. Θα ξεκινήσετε φτιάχνοντας τον δικό σας οδηγό (υπάρχει και επιλογή γυναίκας πλέον) με στόχο να φτάσετε στην κορυφή και να κατακτήσετε το Πρωτάθλημα οδηγών και κατασκευαστών. Φυσικά, αν επιλέξετε κάποια από τις κορυφαίες ομάδες στο grid όπως MercedesFerrariRed Bull, τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στο να στεφτείτε Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Αν όμως επιλέξετε από χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδες, τότε θα παρουσιαστεί το challenge μπροστά στα μάτια σας. Η όλη δομή του career είναι πάνω κάτω ίδια με των προηγούμενων F1, αλλά και εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία. Η πιο σημαντική ίσως νέα προσθήκη είναι οι μικρότερες κατηγορίες αγώνων μονοθεσίων, και συγκεκριμένα η ιδιαίτερα δημοφιλής Formula 2. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, το εν λόγω σκαλοπάτι είναι ένα βήμα πριν μπείτε στα μεγαλύτερα και πιο γρήγορα μονοθέσια. Θα βρεθείτε σε αγώνες όπου τα μονοθέσια θα έχουν παραπλήσια δυναμικότητα, με χαμηλότερες ιπποδυνάμεις και κάθετη δύναμη από την F1 και γενικότερα η τεχνολογία δεν θα καλύπτει τόσο πολύ τις ικανότητες των οδηγών. Η συμπεριφορά των οχημάτων είναι απίστευτα διασκεδαστική αλλά συνάμα και απαιτητική, όπου ο συνδυασμός χαμηλού βάρουςαναρτήσεων, προκαλούν απώλεια πρόσφυσης έτσι ώστε να χρειαστείτε να διορθώσετε αρκετές φορές το τιμόνι. Κάπου εδώ, θα θέλαμε να τονίσουμε, πως παρ’ όλο που είχαμε στα χέρια μας κωδικό review για να δοκιμάσουμε το παιχνίδι σε PS4, προτιμήσαμε την έκδοση για το PC καθώς στην κατοχή μας υπάρχει τιμονιέρα για να αποδώσουμε όσο μπορούμε μέσω των γραμμών που διαβάζετε το καλύτερο feeling. Αφού γίνει ο πρώτος αγώνας, η F1 2019 και η ίδια η F1 σας καλωσορίζουν. Χαμός από πληροφορίες και δεδομένα αλλά ο ομόσταυλός σας, σας κοιτάει με μισό μάτι καθώς δεν είστε τόσο καλοδεχούμενος. Πολύ καλή εκδοχή στην φετινή F1, είναι πως τα διάφορα cut scenes με τους οδηγούς είναι πλέον περισσότερα με αποτέλεσμα να υπάρχει ζωή και νόημα στα paddocks. Επιστροφή έχουμε και κατά την διάρκεια των αγωνιστικών ημερών, όπου δίνετε μίνι συνεντεύξεις, επιλέγοντας από διάφορες πιθανές απαντήσεις για κάθε ερώτηση. Εδώ θα δείτε ότι το παιχνίδι φέρει και στοιχεία RPG καθώς, οι απαντήσεις σας επηρεάζουν το πώς σας βλέπει η ομάδα σας, όσο και το ηθικό των μηχανικών σας. Αν δώσετε μια καλή απάντηση, το ηθικό των μηχανικών σας αυξάνεται, με ευεργετικές συνέπειες στις αναβαθμίσεις του μονοθεσίου. Το αντίστροφο ισχύει αν δώσετε λάθος απάντηση. Βέβαια, αν δεν είστε σίγουροι για κάποια απάντηση ή δεν θέλετε να ρισκάρετε απλά δεν απαντάτε και είστε safe. Όλα αυτά, παίζουν ρόλο και κρίνουν κατά πόσο θα είστε δημοφιλής μέσα στην ομάδα σας ή όχι.

Κάτι όμως που πρέπει να τονίσουμε και μερικούς ίσως χαροποιήσει και άλλους πάλι όχι, είναι πως οποιαδήποτε ομάδα και να διαλέξετε, θα είστε σχεδόν στην ίδια δυναμικότητα. Τι θέλουμε να πούμε; Φέτος και για ακόμα μια χρονιά, η Mercedes κάνει περίπατο. Ακόμα και την Williams να διαλέξετε ως ομάδα που θα εκπροσωπείτε, είναι ικανή να φτάσει ακόμα και να περάσει την Mercedes κάτι που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να συμβεί (τουλάχιστον για φέτος). Φυσικά, δεν είναι κάποιο μείον αυτό καθώς μιλάμε για ένα video game. Tα τελευταία χρόνια η Codemasters έχει βρει την χρυσή τομή και φέρει τον πραγματικό κόσμο του συγκεκριμένου μηχανοκίνητου σπορ στις οθόνες της τηλεόρασής σας. Ο χειρισμός των μονοθεσίων ποικίλει και εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες, όπως τα λάστιχα, την ομάδα σας, τις ζημιές, τον καιρό κ.α. Η κίνησή τους είναι τόσο ρεαλιστική και η απόκρισή τους τόσο άμεση, που κάνουν τον χειρισμό εθιστικό στο παιχνίδι. Ωστόσο, για ακόμα μία χρονιά, η Α.Ι. είναι αυτή που θα υπενθυμίσει στους παίκτες πως τα όσα βιώνουν είναι ψηφιακά. Δεν υπάρχει λόγος να γράψουμε κάτι παραπάνω καθώς ο υπολογιστής που χειρίζεται τους αντιπάλους σας, δεν έχει καμία σχέση με τους πραγματικούς οδηγούς με συνέπεια να σας κάνει την ζωή δύσκολη.

Από την άλλη, είναι προφανές πως η Codemasters έχει ρίξει όλο το βάρος της στο online κομμάτι του F1 2019 και αυτό της βγαίνει σε καλό. Η F1 e-sports, είναι μία ενότητα που υπάρχει από το 2017 και σκοπός είναι οι οδηγοί να καταχωρήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερους χρόνους με τους 22 οδηγούς, να συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι χρόνοι που θα θέσετε είναι μέσω ghost car σαν αντίπαλος και εύκολα θα πλασαριστείτε ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα αλλά δύσκολα θα εισέλθετε στην γενική κατάταξη καθώς εκεί έξω οι pro players καραδοκούν. Από την άλλη, το γνωστό πρόβλημα όπως και κάθε φορά, αν θέλετε να παίξετε με άλλους παίκτες ανά τον κόσμο, κρατήστε την υπομονή σας γιατί οι τράκες από το πρώτο δευτερόλεπτο σας περιμένουν.

Επιπλέον περιεχόμενο και μάλλον το πιο ενδιαφέρον για φέτος για τους πιο παλιούς και νόσταλγους, είναι η Legend Edition (όπου έγινε και η δοκιμή) όπου πέρα από τα 22 οχήματα από το μακρινό παρελθόν, εισάγει δύο από τις πλέον χαρακτηριστικά ονόματα του αθλήματος, τους Ayton Senna και Alain Prost. Ίσως σε μερικούς δεν λένε τίποτα τα εν λόγω ονόματα, αλλά πιστέψτε μας, οι θρύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ! 

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, η μηχανή γραφικών κάνει εξαιρετικά την δουλειά της και θα λέγαμε κιόλας ότι βγάζει μάτι με το πόσο καθαρά και αληθινά είναι τα γραφικά της. Το παιχνίδι τρέχει σε 1080p/60fps σταθερά. Τα πράγματα πάνε το ίδιο καλά και στον ηχητικό τομέα, όπου οι ήχοι των μηχανών των μονοθεσίων είναι εξαιρετικοί, οι Άγγλοι σχολιαστές του Sky κάνουν εξαιρετική δουλειά βάζοντάς σας στο κλίμα του αγώνα, έχοντας πάντα κάτι ενδιαφέρον να πουν για την εκάστοτε πίστα αλλά και το μεγαλύτερο ατού του παιχνιδιού είναι το μουσικό θέμα της Formula 1, που ακούγεται πριν και μετά τον αγώνα, συμβάλλοντας στην αυθεντικότητα του παιχνιδιού. Τέλος, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως το F1 2019 πετυχαίνει ότι πρέπει να έχει ένα γνήσιο racer παιχνίδι. Διασκεδαστικοί αγώνες και χειρισμός, εθιστικότητα, πάθος για το career mode και τον μαγικό κόσμο της F1. H Codemasters έκανε το θαύμα της και παρέδωσε τον καλύτερο τίτλο Formula 1 μέχρι σήμερα. Μπείτε στα cockpit και πατήστε γκάζι!