Platform: PS4
Publisher: Sony Interactive Ent.
Developer: SCEI, Clap Hanz
Διάθεση: Sony Greece
Κυκλοφορία: 29/08/2017

Βλέπουμε κάθε χρόνο πολλά και διάφορα sports games να κυκλοφορούν. Το Everybody’s Golf είναι μία από τις σειρές που δεν έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο επέστρεψε δυναμικά με τον πρώτο της τίτλο για το PS4 έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου παιχνιδιού. Η πρώτη σκέψη κάποιου όταν ακούει για golf και δεν ασχολείται με το άθλημα είναι σίγουρα πως δεν είναι παιχνίδι για αυτόν, ωστόσο το Everybody’s Golf καταφέρνει να τραβήξει το ενδιαφέρον κάθε είδους gamer με τη γοητεία του, τον εύκολο χειρισμό του και τις εξηγήσεις για τους όρους του αθλήματος. Ας τα δούμε όμως πιο λεπτομερώς.  

Το παιχνίδι ξεκινά φυσικά με τη δημιουργία του χαρακτήρα μας όπου μας δίνονται διάφορες επιλογές, όχι πάρα πολλές ωστόσο αρκετές για να ξεκινήσουμε, ενώ στην πορεία μπορούμε να ξεκλειδώσουμε περισσότερες επιλογές για την εμφάνιση του παίκτη μας.

Everybody's Golf™_20170908001809

Το παιχνίδι μας παρουσιάζει διάφορα στάδια, το καθένα από τα οποία έχει συνολικά 18 τρύπες. Οι αγώνες και τα τουρνουά λαμβάνουν μέρος άλλες φορές σε 9 τρύπες και άλλες φορές και στις 18 του σταδίου. Μέσα από τα τουρνουά του παιχνιδιού αποκτάς experience, το οποίο σου επιτρέπει να παίξεις ενάντια σε κάποια NPC. Αν κερδίσεις σε αυτά τα VS Battles η εμφάνιση του αντιπάλου σου προστίθεται στις επιλογές σου, ενώ ανά τρία VS Battles σκαρφαλώνεις και τα ranks.

Σε κάθε rank προστίθεται και κάποιο νέο στάδιο, ενώ φυσικά η δυσκολία ανεβαίνει και οι αντιπάλοι καθώς και οι τρύπες γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί. Πέρα από τις δυσκολίες όμως έρχονται και τα θετικά, αφού κάθε νέο rank σου δίνει και μια νέα ικανότητα ή σου προσφέρει κάποιες νέες ευκολίες.

Everybody's Golf™_20170908003510

Πέρα από τα τουρνουά όμως υπάρχουν και άλλα modes όπου μπορείς να εξασκηθείς και να χαλαρώσεις. Αρχικά το πιο “ελεύθερο” open course σου επιτρέπει να εξασκηθείς σε όλες τις τρύπες κάποιου σταδίου που έχεις ξεκλειδώσει, καθώς και να συμμετέχεις στα daily rankings για διάφορα δωράκια. Δυστυχώς στο open course παρατήρησα αρκετά frame drops, τα οποία χαλάνε την εμπειρία και δε σε αφήνουν να ευχαριστηθείς το ανοιχτό στάδιο.

Επιπρόσθετα υπάρχει το Turf War όπου μπαίνεις σε μια ομάδα και βρίσκεσαι αντίπαλος με άλλους παίκτες με σκοπό να μαζέψετε περισσότερους πόντους σε ένα course. Η ομάδα με τους περισσότερους πόντους στο τέλος του χρόνου κερδίζει. Το ωραία σε αυτό το mode είναι πως σου δίνει την ελευθερία να διαλέξεις τη στρατηγική σου, έτσι εσύ και η ομάδα σου μπορείτε είτε να σκορπιστείτε για να καλύψετε περισσότερες τρύπες, είτε να αναλάβετε κάποια τρύπα ταυτόχρονα προκειμένου να μαζέψετε περισσότερους πόντους και να σιγουρέψετε πως η τρύπα θα μείνει στην κατοχή σας. Δυστυχώς στα Turf Wars το matchmaking μπορεί να φτιάξει άνισες ομάδες και να βάλει στη μια ομάδα 2 παίκτες και στην άλλη 3 με αποτέλεσμα το παιχνίδι να μην είναι δίκαιο.

Everybody's Golf™_20170909135904

Μετά από αυτά έχουμε και το πιο χαλαρό και “παρεΐστικο” multiplayer mode, που πρόκειται για ένα couch vs mode. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα να παίξουμε με κάποιον φίλο μας ακόμα και με ένα χειριστήριο, με γύρους. Ένα χαλαρό και ευχάριστο mode για την παρέα.

Το παιχνίδι προσφέρει διάφορους κανόνες και επιλογές σε κάθε course, ώστε να μην γίνεται βαρετό και μονότονο το κάθε στάδιο με τις ίδιες τρύπες. Αρχικά μπορεί κάθε φορά να διαφέρει η ώρα της ημέρας και ο καιρός, πράγματα που επηρεάζουν την ορατότητα και το πως θα κινηθεί η μπάλα μας ανάλογα με τον αέρα. Έπειτα υπάρχουν επιλογές όσον αφορά στις τρύπες, μπορεί δηλαδή να διαφέρει το μέγεθος της τρύπας από τουρνουά σε τουρνουά, κάτι που επηρεάζει το πόσο εύκολα μπορούμε να “σκοράρουμε”, ενώ υπάρχουν και φορές που το παιχνίδι μας δίνει τα tornado, ανεμοστρόβιλους οι οποίοι τραβάνε τη μπάλα μέσα στην τρύπα και κάνουν τη νίκη ευκολότερη.

Everybody's Golf™_20170911202304

Το Everybody’s Golf είναι εύκολο να το ξεκινήσει οποιοσδήποτε, ακόμα και κάποιος άσχετος με το golf, ωστόσο όσο προχωρά και ανεβαίνει η δυσκολία φαίνεται πως να το μάθει κανείς καλά δεν είναι όσο εύκολο φαίνεται. Στην πορεία καταλαβαίνεις πως ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει, όλα παίζουν ρόλο και πρέπει να μάθεις ποιο μπαστούνι θα χρειαστείς κάθε φορά, πόση δύναμη να βάλεις ανάλογα με τον αέρα και πολλά ακόμη.

Όσο και να ανεβαίνει η δυσκολία όμως και όσα και να σου προσφέρει σε κάθε νέο rank το παιχνίδι είναι αρκετά επαναλαμβανόμενο και δεν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του παίκτη, ειδικότερα αν δεν είναι μεγάλος φαν του αθλήματος. Τα όμορφα τοπία και τα ωραία γραφικά είναι ένα καλό οφθαλμόλουτρο, ωστόσο το μοτίβο των τουρνουά και των VS Battles καταντά ρουτίνα. Προσωπικά η βαρεμάρα ξεκίνησε μετά από κάποιες ώρες, ωστόσο δεν μπορώ να πω πως θα ήταν βαρετό να επιστρέψω στο παιχνίδι μετά από λίγο για κάποιο turf war ή για να χαλαρώσω στο open course.

Everybody's Golf™_20170906211428

Η επιστροφή του Everybody’s Golf λοιπόν είναι δυναμική αλλά όχι χωρίς τα μειονεκτήματα της. Το παιχνίδι προσφέρει όμορφα περιβάλλοντα, ωραίο ranking system και gameplay, ωστόσο μπορεί να γίνει επαναλαμβανόμενο ενώ η πρόοδος στο single player μπορεί να επηρεάσει τις ικανότητες σου στο online, αφού στα χαμηλότερα ranks δεν έχει τα ίδια power ups με τους ψηλότερους.