Είναι λίγα τα χρόνια που αντιλαμβάνομαι τί εστί Ε3. 5-6 στο σύνολο; Δεν έχω δει πολλές εκθέσεις και δεν έχω γνωρίσει τις δόξες του παρελθόντος. Παρακολουθούσα τις προηγούμενες με τεράστιο hype και σχεδόν ποτέ δεν κατέληγα απογοητευμένος. Κάποιες φορές μάλιστα μάλλον το ίδιο το hype και η έξαψη των ημερών δεν μου επέτρεπαν να δω ότι » νταξει μωρέ, δεν είδαμε και τίποτα της προκοπής «.

Αλλά αυτό το φετινό – στα δικά μου μάτια – δεν είχε προηγούμενο. Κρατούσα πολύ χαμηλά το καλάθι, λόγω της απουσίας της αγαπημένης μου Sony, και παρ’ όλα αυτά απογοητεύτηκα πικρά. Και πλέον, δυστυχώς, δεν είναι καθαρά οπαδικό το θέμα. Είτε ως άτομο που » βλέπω τη βιομηχανία από μέσα «, που γράφω και ασχολούμαι με αυτή σε καθημερινό επίπεδο, είτε ως οπαδός εταιρειών, κονσολών και franchises, τη φετινή Ε3 όχι μόνο δεν την ευχαριστήθηκα, αλλά με ενόχλησε κιόλας.

Τι παρουσιάσεις ήταν αυτές; Οκ, δεν είναι απαραίτητο για την κάθε εταιρεία και το κάθε studio να έχουν 50 παιχνίδια υπό αναπτυξη, αλλά αφού ΔΕΝ έχουν, ποιος ο λόγος να μπούνε στη διαδικασία να συμμετάσχουν σε όλο αυτό το πανηγύρι; Ανάθεμα κι αν είδα 7-8 ανακοινώσεις που μου έμειναν από ολόκληρη την έκθεση. Που να μην έγραφα κιόλας τις ειδήσεις που προέκυπταν…

Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Cyberpunk 2077, ανακοίνωση των νέων παιχνιδιών του Shinji Mikami και του Hidetaka Miyazami, το gameplay και η ημερομηνία για τα DOOM Eternal και Watch Dogs Legion, το Star Wars Jedi: Fallen Order, επειδή είμαι φανατικός του franchise, άντε και η παρουσίαση του Avengers, αν και δεν ξέρω αν αυτό θα το θυμάμαι για καλό ή για κακό, όταν αυτό κυκλοφορήσει.

6-7 ανακοινώσεις από μια έκθεση που είχε δεκάδες. Το γούστο μου φυσικά δεν ισχύει για όλους εκεί έξω, αλλά δεν έχω δει και κανέναν ευχαριστημένο με την Ε3, ο καθένας για τους προσωπικούς του λόγους. Παρουσιάσεις που μπορούσαν να έχουν τη διάρκεια ενός » γεμάτου » State of Play, απλώθηκαν για να έχουμε να γράφουμε χωρίς λόγο. Και πάρε τα remasters, και πάρε τις φτηνές αναβιώσεις νεκρών franchises και πάρε το mobile gaming στο επίκεντρο. Όχι οτι αυτά δεν έχουν το κοινό τους, απλώς ας μη γελιόμαστε, δεν είναι αυτοί οι λόγοι που μας κρατάνε ξύπνιους μέχρι τα ξημερώματα, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.

Microsoft σχεδόν ανύπαρκτη όσον αφορά τα first-party, τα ίδια τα multi-platforms που εμφάνισε, όπως το Cyberpunk 2077 και το Elden Ring, την έθαψαν. Η Bethesda τιμιότατη, όλα τα studios της ετοιμάζουν κι από κάτι, αλλά ένα εκ των Starfield ή Elder Scrolls έπρεπε να συμπεριληφθεί στο line-up. Η Ubisoft είχε 2-3 καλές ανακοινώσεις, αλλά είχαν διαρρεύσει ήδη, οπότε πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Square Enix αρκετά καλή, με το ενδιαφέρον να μοιράζεται στα Final Fantasy VII Remake και Marvel’s Avengers, αλλά κι αυτή έφαγε χρόνο για το θεαθήναι. Με Nintendo δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα, καθώς ως είθισται οι ανακοινώσεις αφορούν μόνο τη δική της πλατφόρμα, αλλά θεωρώ οτι ικανοποίησε τη συντριπτική πλειοψηφία με το μεγάλο μπαμ του sequel του Breath of the Wild. Για EA δεν έχω να πω πολλά. Θα δείξει αν το Star Wars θα σώσει την παρτίδα.

Ίσως να είχα καταγράψει περισσότερα παιχνίδια που θα με έπειθαν, αν έμπαιναν στη διαδικασία να δείξουν το πιο ουσιαστικό όλων, το gameplay. Πόσο να ενθουσιαστεί κάποιος με ένα CGI trailer; Μιλάμε για παιχνίδια που κυριολεκτικά κυκλοφορούν σε 3-4 μήνες και δεν είδαμε δείγμα gameplay. Οκ, καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ΑΥΤΑ τα παιχνίδια και φυσικά δεν θα δούμε gameplay από αυτά που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε 1 και 1.5 χρόνο από σήμερα. Αλλά και το Watch Dogs απέχει 10 μήνες από την κυκλοφορία του και είδαμε ουσιαστικά τα πάντα.

Νιώθω πως η Sony ηταν η νικήτρια της E3 2019, χωρίς καν να είναι εκεί. Με ένα Death Stranding και τα specs του PS5 εδώ και κάποιες εβδομάδες, ήταν πιο ουσιαστική από τις περισσότερες εταιρείες της έκθεσης. Έδειξε ότι χωρίς την ίδια, πολύ δύσκολα η Ε3 θα βρει τη χαμένη της αίγλη, δείχνει πιο υγιής από όλους τους ανταγωνιστές της και παρά το streaming μελλον, με έχει πείσει για τη μακρόχρονη βιωσιμότητα της. Τα » γύρω-γυρω » δεν είναι επί της παρούσης, επικεντρώνομαι στα παιχνίδια. Γνωρίζω τα περί Stadia και XCloud. Αλλά αυτά είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο. Η φετινή Ε3 δεν με έκανε ούτε για ένα λεπτό να σκεφτώ να επενδύσω και σε άλλα συστήματα. Και ήταν η πρώτη φορά που ήλπιζα να το κάνει.

Μήπως τελικά δεν θα αντιληφθώ ποτέ τι σήμαινε όντως Ε3;