Platform: PS4, XboxOne
Publisher: Electronic Arts
Developer: EA Sports
Διάθεση: CDMedia
Κυκλοφορία: 15/03/2016

Με το MMA σαν σπορ να κερδίζει το κοινό μέρα με τη μέρα είναι λογικό να πιάσει την ευκαιρία η Εlectronic Arts και να πάρει ένα γενναίο κομμάτι της πίτας από το κέρδος του που συνεχώς ανεβαίνει. Έξυπνα η ΕΑ πήρε το brand από την THQ και ξεκίνησε το development της σειράς. Το πρώτο μέρος της σειράς ήταν ένα οπτικό θαύμα με καταπληκτικά γραφικά που εκμεταλλευόταν πανέξυπνα τα συστήματα μας. Παρ’ολα αυτά το gameplay του τίτλου είχε πολλά προβλήματα με την εξομοίωση των μαχών. Τώρα στο UFC 2 βλέπουμε πως πολλά από τα θέματα έχουν λυθεί και κάποια άλλα να παραμένουν. Βλέπουμε όμως μία αναβάθμιση στο περιεχόμενο κάτι το οποίο θα κρατήσει ικανοποιημένους τους fan του είδους για πολύ καιρό.

Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να δεις τις βελτιώσεις που έχει το παιχνίδι στον οπτικό τομέα σε σχέση με τον προκάτοχο του και μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι φαίνεται υπέροχο. Το παιχνίδι μπορεί πολύ εύκολα να σε ξεγελάσει ορισμένες φορές ότι χειρίζεσαι πραγματικό αγώνα γεμάτο καλούδια όπως τις σκηνές προετοιμασίας πριν το ματς, τα introductions και όλα τα animations μέσα στον αγώνα. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι φοβερή με τα χαρακτηριστικά των προσώπων, τις τριχοφυΐας και τον τατουάζ να είναι απίστευτη. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στο στούντιο EA Canada για τη δουλειά που έκανε.

Ο ρεαλισμός αρχίζει να ξεφτίζει όμως βλέποντας το ίδιο introduction και τα ιδία animation ξανά και ξανά. Η περιγραφή του αγώνα έχει αρκετή ποικιλία αλλά οι επαναλαμβανόμενοι ήχοι και τα scripted animations μας προσγειώνουν στη πραγματικότητα και καταλαβαίνουμε ότι παίζουμε ένα παιχνίδι. Η έλλειψη λεπτομέρειας στο παιχνίδι όπως π.χ. στο κοινό του σταδίου που για κάποιο λόγο κάνει πολλά close ups σε αυτούς μας δείχνει πως η προσοχή των developers έχει πέσει περισσότερο στους αθλητές από τους υπόλοιπους του καστ. Αν δεν επιλέξεις όμως να παίζεις με έναν αθλητή θα έχεις ποικιλία στο παιχνίδι και δεν θα το βαρεθείς εύκολα.

Όλα όμως αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η μάχες. Το UFC 2 είναι πλούσιο σε αυτές. Με το που ξεκινήσεις το παιχνίδι πριν καν μπεις σε κάποιο μενού σε βάζει στο ρόλο του Robbie Lawler απέναντι στον Rory MacDonald στο τελευταίο γύρο για τον τίτλο του UFC. Αυτό το tutorial σε καθοδηγεί στα βασικά χτυπήματα και μπλοκαρίσματα. Είναι αρκετά ωραίο που σε βάζει στο οχτάγωνο σε ματς που θα έχει ένα εντυπωσιακό knock out στο πρώτο γύρο μέσα στο Fight Now mode του τίτλου. Το παιχνίδι σου επιτρέπει να βελτιώσεις τα skills σου μέσα από το practice mode και τα διάφορα skill challenges, αλλά ο πραγματικός δάσκαλος είναι τα κανονικά ματς που πρέπει να συμμετέχεις. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει και αισθάνεσαι τον έλεγχο κάθε μυ του αθλητή σου καθώς σφίγγεις στα χέρια το Dualshock 4.

Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με το παιχνίδι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ένας εξομοιωτής μάχης και όχι arcade. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να καταναλώσεις χρόνο και ενέργεια για να μπορέσει να διαπρέψεις και να γίνεις master σε αυτό. Το να πατάς τα κουμπιά σαν τρελός όπως να ναι θα σε βοηθήσει στο Beginner difficulty. Το να παίξεις με ανθρώπους ή σε μεγαλύτερη δυσκολία θέλει πολύ υπομονή. Είναι παιχνίδι που παίζει στο χιλιοστό. Πρέπει να ξέρεις την απόσταση σου από τον αντίπαλο για να του ρίξεις μια γροθιά ή μια κλοτσιά ή τη στάση που θα πετύχεις τον αντίπαλο για να δοκιμάσεις το takedown ή να προσέχεις μη βρεθείς εσύ σε αυτή τη θέση. Παράλληλα με όλα αυτά το μάτι σου πρέπει να μάθει να κοιτάει τη stamina πάνω αριστερά και να την υπολογίζεις πάντα για τη τακτική που θα ακολουθήσεις. Γενικά πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το timing για να καταφέρεις ένα καλό πλήγμα στον αντίπαλο. Πραγματικά δε μπορείς να ξέρεις από που θα σου έρθει γυριστή κλοτσιά ή κάποιο hook και ποιο σημείο του σώματος πρέπει να προστατέψεις. Είναι καθαρά παιχνίδι μαντεψιάς. Πρέπει να μπορέσεις να διαβάσει πατέντες του αντιπάλου ή να προβλέψεις πως θα κινηθεί. Κάτι τέτοιο θέλει πάρα πολύ εμπειρία. Αλλά και εσύ δε πρέπει να επαναπαυθείς με τα δικά σου κόλπα και συνδυασμούς καθώς η ΑΙ του παιχνιδιού θα μπορέσει μετά από λίγο να τα μάθει και να έχει εντυπωσιακή άμυνα απέναντι σου.

Στο παιχνίδι οι γροθιές και οι κλοτσιές είναι αυτές που κινούνε τη δράση, αλλά μεγάλο κομμάτι του gameplay είναι φτιαγμένο από γαντζώματα, ένας αγώνας στο τερέν, ένας αγώνας να υποτάξεις τον αντίπαλο. Σε μία προσπάθεια να μπορέσει να απευθυνθεί ο developer και σε πιο casual κοινό αποφάσισαν αυτό το κομμάτι του gameplay να το απλοποιήσουν το κατά δύναμιν. Λέω το κατά δύναμιν καθώς και πάλι θέλει πολύ δεξιοτεχνία για να μπορέσεις να βγάλεις τις λαβές ή να ξεφύγεις εσυ από κάποια.

Οι casual προσθήκες δεν σταματούν εδω. Το παιχνίδι προσφέρει το Knockout Mode το οποίο αφαιρεί τα πάντα και αφήνει μόνο τις γροθιές, κλοτσιές και την άμυνα. Έτσι μετατρέπει το ματς σε έναν αγώνα λίγων γύρων και γρήγορων knockouts. Υπάρχουν φυσικά και άλλα modes που αξίζει να αναφέρουμε όπως το Live Events. Σε αυτό παράλληλα με τα κανονικά ματς, έχει ο παίχτης τη δυνατότητα να διαλέξει ποιος θα κερδίσει το event, πόσους γύρους θα του πάρει και με ποιον τρόπο θα έρθει η νίκη. Με αυτό τον τρόπο κερδίζεις in-game rewards για τα skills σου (ή την τύχη) που προέβλεψες το τελικό αποτέλεσμα.

Στο Career Mode μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου μαχητή και να φτάσεις στην κορυφή με αυτόν μέχρι τον τίτλο. Ίσως το καλύτερο mode είναι το Ultimate Team. Σε αυτό μπορείς να δημιουργήσεις ένα γκρουπ από πέντε παίχτες που ποικίλουν σε κατηγορίες και στυλ μάχης και να φτιάξεις μία ομάδα απόλυτης δύναμης. Επίσης μπορείς να παίξεις εναντίον της ΑΙ ή κανονικών ανθρώπων με αντίστοιχες ομάδες online.

Όπως ανέφερα ποιο πάνω το EA Sports UFC 2 είναι ένας εξομοιωτής και αυτό τον κάνει πολύ ανταγωνιστικό. Τα γραφικά του παιχνιδιού και η απόδοση των μαχητών είναι απίστευτη. Το παιχνίδι είναι must για τους φίλους του MMA και ιδανικό για αυτούς που θέλουν τώρα να εισχωρήσουν σε τέτοιους κόσμους.