Platform: PC, PS4
Publisher: Square Enix
Developer: Omega Force
Διάθεση: CDMEDIA
Κυκλοφορία: 25/04/2017

Η σειρά Dragon Quest μπορεί να μην έχει την απήχηση του Final Fantasy, όμως διαθέτει το ίδιο »βάρος» ως σειρά, εφόσον έχει μεγάλο fanbase και σαν το Final Fantasy μας διασκεδάζει εδώ και 30 χρόνια. Την προηγούμενη φορά δοκιμάστηκε ένα νέο είδος για τη σειρά, ένα spin-off που θυμίζει τα musou όπως τα Dynasty Warriors. Απ’ότι βλέπουμε η συνταγή πέτυχε κι έτσι αποκτήσαμε ένα sequel. Αξίζει το Dragon Quest Heroes II την προσοχή σας; Ας δούμε παρακάτω.

Η ιστορία αφορά τη γη εφτά βασιλείων, στην οποία ζουν ειρηνικά εδώ και πολλά χρόνια. Παρ’όλα αυτά, ο κίνδυνος του πολέμου από μια αρχαία προφητεία παραμονεύει. Οι ήρωες από όλα τα βασίλεια αναλαμβάνουν να φέρουν ξανά την ειρήνη. Γενικά, η ιστορία είναι απλή και κατανοητή, με ίσως αρκετά κλισέ, αλλά δεν καταφέρνει να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Το υπερβολικά κωμικό στοιχείο δε βοηθάει κατά τη γνώμη μου, εφόσον δεν μπορούσα να το πάρω στα σοβαρά. Οι κωμικές στιγμές μερικές φορές ήταν καλοδεχούμενες, όμως δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ίσως προσπαθούσε πολύ χωρίς να τα καταφέρει.

DRAGON QUEST HEROES II_20170513133613

Ως προς τον γραφικό τομέα το Dragon Quest Heroes II είναι από τα όμορφα JRPG, με σχέδια Akira Toriyama (Dragon Ball), όπως όλα τα Dragon Quest άλλωστε και έναν κόσμο γεμάτο με άγρια ζωή και εχθρούς. Τα character models επίσης είναι καλοσχεδιασμένα. Όμως το πρόβλημα είναι ότι γενικά δεν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των περισσότερων χαρακτήρων και όπως θα πω και παρακάτω, αρκετές φορές οι σκηνές και οι συναντήσεις με εχθρούς δεν έχουν καλή εκτέλεση.

DRAGON QUEST HEROES II_20170514131103

Το παιχνίδι έχει τη δομή open world και ως κόσμος είναι όμορφος με ωραία περιβάλλοντα, όμως δυστυχώς δεν έχει. Κατά τη γνώμη μου λείπουν objectives από τον κόσμο, όπως κρυφά σεντούκια, τα οποία είναι ελάχιστα ή άλλες ανακαλύψεις που θα προκαλούσαν κάποια έκπληξη μέσα στην εξερεύνηση. Φαίνεται ότι η ομάδα ανάπτυξης εστίασε κυρίως στη μάχη, στα όπλα και στις ικανότητες παρά στα υπόλοιπα. Από τη μία δεκτό, αλλά από την άλλη κάποια στιγμή νιώθεις ότι το παιχνίδι δε σου δίνει τη δυνατότητα ελευθερίας και εξερεύνησης.

DRAGON QUEST HEROES II_20170514235655

Εδώ έρχεται το πιο δυνατό σημείο του παιχνιδιού που είναι το σύστημα μάχης του. Αν και σχετικά απλοϊκό καθαρά ως μάχη, με δύο κουμπιά για combos, ο εξοπλισμός και οι ικανότητες έχουν μεγάλη ποικιλία. Κάθε είδος όπλου έχει άλλες κινήσεις, ενώ ο καθένας από το party, τουλάχιστον στις αρχές, έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Η μάχη και τα combos είναι αρκετά εθιστικά για να σας κρατήσουν στο παιχνίδι μέχρι τέλους, όπως όλα τα musou-style, αν και από κάποια στιγμή και μετά παύει να είναι απολαυστικό. Η ποικιλία δεν είναι από τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, αφού οι προσχεδιασμένες στιγμές είναι πολλές φορές προβλέψιμες, όπως για παράδειγμα η συνάντηση με mini bosses.

DRAGON QUEST HEROES II_20170522174133

Η αλλαγή χαρακτήρα μέσα στη μάχη την καθιστά δυναμική και ποικιλόμορφη, ενώ στη συνέχεια του παιχνιδιού μπορείτε να αλλάξετε vocation (στυλ μάχης) στους βασικούς χαρακτήρες, όπως και στα κλασικά Dragon Quest. Η δυσκολία στην αρχή είναι μικρή, όμως στη συνέχεια το παιχνίδι γίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό και πρέπει να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τα spell customization στον κάθε χαρακτήρα ώστε να ανταποκρίνεστε καλά στην κάθε μάχη. Δυστυχώς, η AI του Dragon Quest Heroes II δεν ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε και για αυτό το λόγο χρειάζεται πολλές φορές να αλλάζετε χαρακτήρα ώστε να χρησιμοποιήσει την ικανότητα που επιθυμείτε, ειδάλλως θα τα βρείτε σκούρα. Τέλος, υπάρχει και multiplayer mode στο οποίο μπορείτε να παίξετε αποστολές με φίλους σας, είτε story missions είτε έξτρα dungeons. Δυστυχώς, υπήρχαν αρκετές φορές προβλήματα σύνδεσης που ελπίζουμε να διορθωθούν.

DRAGON QUEST HEROES II_20170522180019

Για να κλείσουμε, το Dragon Quest Heroes II είναι μία ανάμιξη musou και RPG που προσφέρει αρκετές ώρες διασκεδαστικού gameplay (περίπου 20 ώρες main + τα side), όμως σε άλλους τομείς όπως η ιστορία και η εξερεύνηση δεν καταφέρνει να πετύχει το σκοπό του. Οι φανς του Dragon Quest και του στυλ Dynasty Warriors πιθανότατα θα το χαρούν, όμως δε νομίζω ότι το παιχνίδι καταφέρνει να ξεφύγει από την »άλλο ένα κλασικό JRPG» λίστα. Αν σας αρέσουν αυτά τα παιχνίδια, δε χάνετε κάτι να το δοκιμάσετε, ειδάλλως δε θα σας το πρότεινα.