Platform: PS4 (tested) PS4 Pro, Switch
Publisher: Square Enix
Developer: Square Enix, Omega Force
Διάθεση: CD Media
Κυκλοφορία: 21/07/2019

Το Dragon Quest ανέκαθεν αποτελούσε μια σειρά με αξιόλογους τίτλους είτε κύριους είτε spin-offs. Ως μία από τις δημοφιλέστερες σειρές στην Ιαπωνία, η συνέχειά της είναι αναπόφευκτη. Την προηγούμενη χρονιά το Dragon Quest XI πήγε πολύ καλά, ενώ θετική αποδοχή είχαν και τα spin-offs Heroes και Builders. Η Square Enix θεώρησε ότι το builders άξιζε να αποκτήσει sequel. Έτσι κι έγινε, στην Ιαπωνία προ λίγων μηνών, ενώ Δύση αυτές τις μέρες. Έπραξε ορθώς η Square Enix; Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Όσον αφορά τον οπτικό τομέα, δεν υπάρχουν και πολλά άξια αναφοράς. Η φύση του παιχνιδιού κατά κάποιο τρόπο το περιορίζει στο τετραγωνισμένο στυλ, το οποίο αν και συμπαθητικό και με το καθιερωμένο artstyle του Dragon Quest, δεν έχει να δείξει κάτι το εντυπωσιακό. Φυσικά, δε νομίζoυμε να έχει κάποιος ιδιαίτερες απαιτήσεις από έναν τέτοιο τίτλο. Πάντως, από άποψη σχεδιασμού, τα levels είναι ποικίλα και τα τετραγωνισμένα τοπία έχουν το γούστο τους.

Το Dragon Quest Builders 2, αν και ένα χαλαρό παιχνίδι με χτίσιμο, έχει μία ιστορία να πει και μάλιστα με πολλούς (άφωνους ως συνήθως) διαλόγους. Λαμβάνοντας χώρα μετά τα γεγονότα του Dragon Quest 2, ο κόσμος έχει ταχθεί σε μια θρησκεία που (για κάποιο λόγο) θεωρεί τους χτίστες ένα από τα χειρότερα πράγματα που θα μπορούσατε να είστε. Στην πορεία η πολύτιμη βοήθειά σας, τους κάνει να αλλάξουν γνώμη, ενώ υπάρχει και μια άλλη απειλή που υποβόσκει. Το σενάριο δεν είναι από τις ιστορίες που θα συναρπάσει, όμως είναι αρκετό για να συνεχίσεις και φυσικά διαθέτει και πολύ χιούμορ. Στον αντίποδα όμως, οι διάλογοι είναι υπερβολικά πολλοί, σε σημείο που κάποια στιγμή θα αρχίσετε να σκιπάρετε πολλές από τις φλυαρίες των χαρακτήρων, εφόσον συχνά δεν αφορούν την πλοκή αλλά quests.

Στο κομμάτι του gameplay όπου αποτελεί ένα υβρίδιο world building και JRPG, με quests που είναι κάπως γραμμικό στη δομή του. Κάθε αντικείμενο στον κόσμο είναι ένα block, το οποίο μπορείτε να μετακινήσετε ή να σπάσετε. Η ελευθερία και η ποικιλία στη δημιουργικότητα είναι μεγάλες, αφού έχετε τη δυνατότητα να σπείρετε χωράφια με ντομάτες, μέχρι να χτίσετε τουαλέτες ή εστιατόρια. Ο χειρισμός σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι είναι βελτιωμένος, ενώ επίσης υπάρχει μια επιλογή co-op multiplayer, αλλά μόνο για το προσωπικό νησί σας. Το μόνο αρνητικό είναι ότι η ελευθερία δε σας δίνεται από την αρχή και πρέπει να προχωρήσετε πολύ στο παιχνίδι μέχρι να έχετε συνταγές για πολλά αντικείμενα και κτήρια.

Ως Dragon Quest, το Builders 2 δεν παύει να είναι και RPG. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνετε πολλές μάχες, μερικές από αυτές και boss fights, ενώ θα δημιουργήσετε και εξοπλισμό. Η μάχη είναι σε γενικές γραμμές βασική, με απλή επίθεση, charged attack και αποφυγή, ενώ αργότερα έχετε λίγες παραπάνω δυνατότητες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η μάχη ενθουσιάζει, αλλά πολλές φορές σπάει τη μονοτονία από την εξερεύνηση και το χτίσιμο. Μεγάλη βοήθεια είναι και ο Malroth, ο οποίος σας συνοδεύει και κάνει περισσότερη ζημιά από ότι ο χαρακτήρας σας. Δυστυχώς, σε μερικές περιπτώσεις, γίνονται επιθέσεις από τέρατα στη βάση σας, ενώ μπορεί να θέλετε να χαλαρώσετε και να χτίσετε με την ησυχία σας. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό μάχης στο παιχνίδι, οπότε αυτό θα μπορούσε να είχε παραβλεφθεί. Το δυνατό χαρτί του Dragon Quest Builders 2 όμως είναι η διασκέδαση από την εξερεύνηση, τη μουσική και την αντίδραση των NPCs όταν χτίζετε κάτι. Οι κάτοικοι σας γεμίζουν με καρδούλες με τις οποίες αναβαθμίζετε τη βάση, εφόσον μαζέψετε τις απαιτούμενες, ενώ είναι πολύ χιουμοριστικό να τους παρακολουθείτε να χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις όπως η τουαλέτα ή το εστιατόριο.

Συνοψίζοντας, το Dragon Quest Builders 2 είναι ένας αξιόλογος world building και RPG τίτλος που είναι κατάλληλος για τον καθένα, ακόμα κι αν αυτά τα παιχνίδια δεν είναι από τα αγαπημένα σας. Η διασκέδαση που προσφέρει θα ικανοποιήσει, αν και κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί ένα διάλειμμα λόγω της μεγάλης διάρκειας. Μερικά προβλήματα όπως οι αναρίθμητοι διάλογοι και οι ενοχλητικές μάχες δεν είναι αρκετά για να σας απωθήσουν. Προτείνεται για όλους αν δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με το είδος.