Dragon Ball! Το γνωστό anime με το οποίο μεγάλωσαν πολλοί από εμάς. Όσοι το έχουν δει σίγουρα έχουν αποπειραθεί να κάνουν ένα kamehameha(μπορεί και όχι). Αρκετά όμως με το anime. Να δούμε τι γίνεται με το παιχνίδι. Η Bandai Namco προσπάθησε να κάνει κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά και να ξεφύγει λίγο από τα άλλα παιχνίδια Dragon Ball. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια ανάμιξη Destiny με μάχη και σύμπαν Dragon Ball. Όντας μεγάλος φαν του Dragon Ball και έχοντας παίξει αρκετά παιχνίδια(κυρίως στο PS2) δεν μπορώ να πω ότι έμεινα ικανοποιημένος. Για την ακρίβεια θα έλεγα ότι απογοητεύτηκα, κυρίως στον τομέα της μάχης, που πιστεύω ότι είναι και ο πιο σημαντικός, αλλά και σε κάποιους άλλους τομείς που κατά τη γνώμη μου ήταν καλές ιδέες, όμως φτωχές στην εκτέλεση. Το story νομίζω ότι ήταν ο μόνος τομέας που δεν είχα παράπονο, αν και όχι τέλειος.

Dragon-Ball-Xenoverse1

Μια και το ανέφερα ας ξεκινήσουμε με το story, το οποίο είναι αυτό που θα περίμενε κάποιος για ιστορία Dragon Ball. Ο Trunks και κάποιοι άλλοι είναι ας το πούμε προστάτες του χρόνου και προσπαθούν να διορθώσουν διάφορες διαστρεβλώσεις. Εσύ γίνεσαι ένας από αυτούς και αναλαμβάνεις να διορθώσεις όλα τα λάθη. Αν και ενδιαφέρον που βλέπουμε κάτι διαφορετικό από την original ιστορία του anime όπως σε προηγούμενους τίτλους της σειράς, κάποια στιγμή καταντάει λίγο προβλέψιμη. Επίσης, το voice acting δεν ήταν τόσο καλό και σε κάποιες περιπτώσεις πρόσεξα ότι δεν υπήρχε καλός συγχρονισμός στους διαλόγους.

Dragon-Ball-Xenoverse-0719-04

Όσον αφορά το gameplay, αρχικά θα πρέπει να δημιουργήσεις έναν χαρακτήρα της αρεσκείας σου. Έχεις την ικανότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε γήινο άντρα ή γυναίκα, άντρα ή γυναίκα saiyan, άντρα ή γυναίκα Majin, Namekian ή φυλή Frieza. Καθεμία από αυτές τις κατηγορίες έχει και ξεχωριστές ιδιότητες(π.χ. αυξημένη άμυνα). Κατά τη γνώμη μου η δημιουργία χαρακτήρα είναι το πιο ωραίο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού, καθώς έχει πολλές επιλογές(τύπος χαρακτήρα, χρώματα στις στολές κ.τ.λ.).

1403541544-dragon-ball-xenoverse-1

Στη συνέχεια, βγαίνεις σε μία πολιτεία η οποία ονομάζεται Toki-Toki City, στην οποία διαλέγεις αποστολές, story ή όχι, offline ή online, βρίσκεις μαγαζιά με items, εξοπλισμό και άλλα πολλά. Υπάρχει δυνατότητα free roaming σε πολλά μέρη του σύμπαντος, και μάχη στο νερό, κάτι που ομολογώ πως δεν το περίμενα. Το level system, επίσης καινούριο χαρακτηριστικό, έχει μεγάλη σημασία για το παιχνίδι, όπως και ο εξοπλισμός. Πολλές αποστολές είναι αδύνατο να τις περάσεις χωρίς levelling up ή χωρίς καλό εξοπλισμό, πράγμα που προσωπικά δε μου άρεσε και το βρήκα αχρείαστο και αταίριαστο σε ένα fighting παιχνίδι όπως το Dragon Ball.

xenoversee3_9-e1404893134958

Και πάμε στη μάχη, με την οποία απογοητεύτηκα σε μεγάλο βαθμό. Αν και αρκετά επεξηγηματική και κατανοητή, υστερεί σε πολλά σημεία. Τα combos και οι κινήσεις είναι μια χαρά. Όταν όμως το lock system σου βγάζει λίγο την πίστη και όταν ο αντίπαλος είναι πεσμένος στο έδαφος και δεν μπορείς να τον χτυπήσεις ούτε με ki blast, νομίζω ότι δεν είναι και τόσο καλή εμπειρία. Για να μην προσθέσω το ότι σε πολλά επίπεδα υπάρχουν εμπόδια όπως λόφοι και πέτρες και αποπροσανατολίζεσαι ή δεν μπορείς να χτυπήσεις τον αντίπαλο με super κόλπο. Από όσο θυμάμαι, το Budokai Tenkaichi 3 ήταν κλάσης ανώτερο, τουλάχιστον στη μάχη και τις κινήσεις.

1280x720-KaR

Τα γραφικά δεν είναι αυτό που θα έπρεπε για PS4 και PS3, αν και κάποια background σκηνικά είναι αρκετά όμορφα, όπως ο πλανήτης Namek πριν καταστραφεί στη μάχη με τον Frieza. Γενικά δεν είναι άσχημα, όμως περίμενα κάτι παραπάνω. Ο χειρισμός δεν ήταν τόσο καλός και σε κάποιες περιπτώσεις με δυσκόλεψε, για παράδειγμα όταν πετάς, για να ανέβεις πατάς X, ενώ για να κατέβεις πατάς L3. Από άποψη διάρκειας, το παιχνίδι έχει πολύ υλικό για να σε κρατήσει πολλές ώρες με το campaign, τα side missions, το local multiplayer και το online multiplayer.

Dragon-Ball-XenoVerse-3

Με λίγα λόγια, το Dragon Ball Xenoverse μου έφερε πολύ ανάμεικτα συναισθήματα, ο κόσμος είναι όμορφος και τα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι πολλά, όμως σε πολλούς τομείς είναι ελλιπές και κυρίως στη μάχη. Το παιχνίδι αυτό απευθύνεται μόνο στους φανς του anime, που φαντάζομαι είναι αρκετοί. Αλλά ακόμα και για ένα φαν μπορεί να μην είναι αυτό που περίμενε. Έχει καλές ιδέες και πήρε μια άλλη κατεύθυνση, όμως στην εκτέλεση τα χάλασε λίγο. Κατά τη γνώμη μου, αν και συμπαθητικό, δεν αξίζει την αγορά. Ίσως σε χαμηλή τιμή να το σκεφτόμουν. Για full price από μένα είναι όχι. Α και κάτι τελευταίο. Η εισαγωγή τα σπάει.