Platform: PC, PS4, Xbox One
Publisher: Bandai Namco
Developer: ARC System Works
Διάθεση: Bandai Namco Greece
Κυκλοφορία: 26/01/2018

 Ossu! Ora Goku!

Με αυτή την Ιαπωνική φράση πάντοτε ξεκινούσε κάποιο επεισόδιο Dragon Ball όπου στους λάτρεις των anime και κυρίως του συγκεκριμένου franchise, αφήνει πάντοτε μια δόση ανατριχίλας όταν ακούνε το κεντρικό ήρωα της σειράς Goku aka Kakarot να τους καλωσορίζει στο επεισόδιο που θα προβληθεί την στιγμή που το παρακολουθούν. Ο Akira Toriyama (δημιουργός της σειράς) από το 1989 μέχρι και σήμερα (με μερικά διαλείμματα) δεν μας έχει αφήσει παραπονεμένους, καθώς η σειρά δεν έχει σταματήσει να προβάλετε τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες οθόνες. Καθώς η πιο πρόσφατη περιπέτεια του Goku και της παρέας του που ακούει στο όνομα Dragon Ball Super, θα ρίξει αυλαία τον Μάρτιο, εμείς θα πάρουμε μια γεύση για το νέο τίτλο που κυκλοφορεί ήδη στα καταστήματα και φέρει το όνομα Dragon Ball FighterZ.

Na nanda to?

Η Bandai Namco, φέτος έδωσε τα ηνία και την ανάπτυξη του νέου τίτλου στην Arc System Works, μια εταιρεία πολύ γνωστή για τους 2D fighting τίτλους της και συγκεκριμένα για τα Guilty Gear και BlazBlue. Όσοι δεν έχετε ασχοληθεί με παλαιότερους τίτλους anime και θέλετε να ξεκινήσετε με τον FighterZ να ξέρετε πως την παλιά ιστορία δεν θα την βρείτε σε αυτό το παιχνίδι αλλά σε αντίθεση με αυτό θα βρείτε μια εξ ολοκλήρου νέα ιστορία, γραμμένη από τον ίδιο τον Akira Toriyama που γίνεται για πρώτη φορά σε video gameΗ ιστορία ξεκινάει με το Android 21 και για τη σωστή διατύπωση »την» όπου είναι η βασική »κακός» του παιχνιδιού και φέρει την μορφή του Buu όπου η κύρια ιδιότητα της είναι να κάνει γλυκά τους ήρωες, να τους τρώει και να παίρνει τις δυνάμεις τους. Για κάποιο παράξενο λόγο, η γη, έχει γεμίσει κλώνους από τους Goku, Vegeta, Gohan, Trunks, Piccolo κ.α. και οι ήρωές μας έχουν χάσει για κάποιον ανεξήγητο λόγο τις δυνάμεις τους. Έτσι λοιπόν, εσείς σαν μια οντότητα, εισέρχεστε μέσω ενός link system στα σώματα των ηρώων και πολεμάτε γι αυτούς με σκοπό να κατατροπώσετε τους κλώνους, να βρείτε τους ήρωες του anime, με σκοπό να φτάσετε στην αρχηγό της όλης αυτής σπείρας. Φυσικά, επειδή αναφέραμε νέο Arc, δεν σημαίνει ότι είναι και κάτι το πολύ φοβερό καθώς εκτός από τις νέες πληροφορίες για την ιστορία του Dragon Ball που ακούγονται για πρώτη φορά η συνέχεια ίσως να σας φανεί βαρετή. Το λέμε αυτό γιατί για να φτάσετε μέχρι ένα cutscene του παιχνιδιού θα πρέπει να παίξετε αρκετές μάχες και αυτό το καταντάει κουραστικό.

Από εκεί και πέρα, το πως μετακινήστε πάνω στον χάρτη θα σας φανεί ίσως και αυτό κουραστικό καθώς θυμίζει μια μορφή σκακιέρας με περιορισμένα βήματα (όσοι είχαν ασχοληθεί με το Dragon Ball Budokai 2 θα καταλάβουν). Στον χάρτη υπάρχουν τα Rescue, Tutorials, Battle Missions και τέλος το Boss fight. Σε κάθε ένα από αυτά πολεμάτε ήρωες – κλώνους με σκοπό να μαζέψετε zeni καθώς και ειδικά skills που θα σας βοηθήσουν στο πέρας των αποστολών σας. Όσο σώζεται ήρωες οι μάχες μετά γίνονται ανά τριάδες και μπορείτε να καλέσετε όποιον ήρωα έχετε επιλέξει να αντιπροσωπεύει την ομάδα σας στο stage. Τέλος, μετά από κάθε μάχη παίρνετε exp και ανεβάζετε level στους χαρακτήρες σας με σκοπό η ομάδα σας να γίνει δυνατότερη. Το campaign χωρίζεται σε 3 Arcs όπου ουσιαστικά είναι 1 απλά το βλέπετε με διαφορετικές οπτικές. Στο πρώτο θα πρέπει να βοηθήσετε τον Goku και την παρέα του, στο δεύτερο τον Frieza και την ομάδα του Ginyu ενώ στο τελευταίο μέρος που είναι και το πιο αδιάφορο θα ασχοληθείτε με την Android 18. Όπως προείπαμε σκοπός σας είναι να σταματήσετε τα σχέδια της Android 21 αλλά 3 φορές είναι υπέρ αρκετές.

Το σύστημα μάχης σε σχέση με άλλα fighting game όπως π.χ το Street Fighter, είναι πολύ πιο απλό και για τους παίκτες που δεν το έχουν τόσο με την εκτέλεση των combos. Είναι εύκολο, γρήγορο, διασκεδαστικό και σε μεγάλο ποσοστό οι κινήσεις όσον αφορά το πάτημα των κουμπιών για τους πιο πολλούς χαρακτήρες είναι το ίδιο αλλά για αρχή θα πρέπει να κάνετε κάποιο training. Οι κινήσεις που έχει ο κάθε χαρακτήρας του anime, είναι οι light, medium, heavy καθώς και special attacks. Με τον συνδυασμό των κουμπιών και όλων αυτών των επιθέσεων ο αντίπαλος χάνει αρκετό health οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Για να εκτελέσετε όλες αυτές τις κινήσεις βέβαια κάτω αριστερά της οθόνης σας, υπάρχει ένα Super Meter το οποίο γεμίζει μέχρι 7 μπάρες είτε εξαπολύοντας χτυπήματα στον αντίπαλο είτε με το πάτημα 2 κουμπιών κάνετε charge το ki σας. Ο επιθυμητός αριθμός για τις special moves είναι ο αριθμός 3 αλλά καλό θα είναι να είστε πιο ψηλά για να μην χάνετε χρόνο να ξαναγεμίσετε. Επιπλέον, Dragon Ball χωρίς Dragon Balls δεν γίνεται. Εδώ λοιπόν, μια ωραία προσθήκη είναι ότι καθώς εκτελείτε έναν συγκεκριμένο αριθμό χτυπημάτων μαζεύετε Dragon Balls. Αφού συλλέξετε και τις 7 μπάλες, θα πρέπει το Super Meter σας να είναι στο 7 και να εκτελέσετε ακόμα μια φορά το ίδιο combo. Ο δράκος Shenron θα εμφανιστεί και θα έχετε 4 επιλογές την ίδια χρονική στιγμή όπου θα σας βοηθήσει μία απ’ αυτές στην μάχη σας. Είτε να γίνεται »Θεός» για την εν λόγω μάχη, είτε να αναστήσετε κάποιον συμπαίκτη σας, είτε να γεμίσει πλήρως την ζωή του παίκτη σας, είτε να γεμίσει το Super Meter σας.

Ένα αρνητικό καθώς θα προχωράτε στο progress του παιχνιδιού είναι το ίδιο το roster και οι μεταμορφώσεις. Ναι μεν θα έχετε ξεκλειδώσει τους πιο γνωστούς καλούς και τους πιο κακούς αλλά ο αριθμός δεν ξεπερνάει για την ώρα το νούμερο 24 (22 διαθέσιμοι και 2 μπορείτε να τους ξεκλειδώσετε). Σίγουρα αυτό είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην επιλογή παίκτη αλλά δεν σταματάει εκεί. Για πρώτη φορά και έπειτα από αρκετά χρόνια δεν μπορείτε να κάνετε κάποιο transformation μέσα στην μάχη παρά μερικά δευτερόλεπτα αν ο ήρωας το διαθέτει και αυτό με την εκτέλεση κάποιας super κίνησης. Τι εννοούμε; Δεν μπορείτε να πάρετε για παράδειγμα, κάποια αρχική μορφή από τους Goku, Vegeta και να τους μεταμορφώσετε σε Saiyans. Αυτό, γίνεται στην αρχή της κάθε μάχης με ένα μικρό cutscene όπου κάθε ήρωας που διαθέτει μεταμόρφωση, εξελίσσεται πριν την μάχη. Ίσως είναι το μεγαλύτερο φάουλ που έκανε η εταιρεία ανάπτυξης καθώς οι fans της σειράς λατρεύουν να πέφτουν επίπεδο και να ξανά ανεβαίνουν όπως ακριβώς γίνεται και στο anime.

Όπως κάθε Dragon Ball game έτσι και με το FighterZ θα ήταν αδύνατο να λείπει το online στοιχείο. Εδώ λοιπόν παίζει και το μεγαλύτερο ρόλο το hub του παιχνιδιού όπου θυμίζει έντονα την αρένα που γίνονται τα πρωταθλήματα όπως ακριβώς και στην σειρά. Πριν μεταφερθείτε φυσικά μέσα στο hub θα πρέπει να διαλέξετε το lobby που επιθυμείτε όπου κάθε region χωράει 64 συνολικά άτομα με κατηγορίες. Αφού επιλέξετε το τι θέλετε και είστε με το chibi avatar σας μέσα στο hub, δεξιά και αριστερά υπάρχουν διάφορα »περίπτερα» όπου χωρίζονται σε κατηγορίες τόσο για το online κομμάτι όπως τα arena και ranked matches. Κερδίζοντας μάχες το παιχνίδι σας ανταμείβει με zeni (χρήματα) τα οποία μπορείτε να τα ξοδέψετε για να αγοράσετε capsules που θα κοσμούν καλύτερα έναν τίτλο στο avatar σας ή και ακόμα να αλλάξετε εμφάνιση στο ίδιο το avatar σας. Από εκεί και πέρα στα ranked matches κερδίζετε bp points όπου ουσιαστικά πέρα από την απόκτηση ενός τροπαίου (που θα σας βγάλει την πίστη) χρησιμεύουν μόνο για τον πίνακα των leaderboards. Ευτυχώς τα μέχρι πρότινος προβλήματα που είχε η beta στο θέμα του online κομματιού δεν τα έχει το παιχνίδι οπότε δεν θα βρείτε λογικά κάποιο πρόβλημα με lag ή αποσυνδέσεις.

Ιδού το main hub σας!

Στα του τεχνικού τομέα τώρα, η μηχανή γραφικών που φέρει ο νέος τίτλος Dragon Ball είναι η Unreal Engine 4 όπου περιβάλλοντα, ήρωες και κινήσεις, θυμίζουν επακριβώς το anime μέχρι και την τελευταία πινελιά. Στο θέμα κάμερας εννοείται δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μιας και μιλάμε για ένα 2.5D fighting τίτλο. Στα του ηχητικού τομέα χρειάζεται να σημειωθεί ότι και αυτός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι φωνές των ηθοποιών τόσο της ιαπωνικής όσο και της αγγλικής version δίνουν το παρόν και φαίνεται ότι έχουν βάλει την ψυχή τους πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Συνοψίζοντας, μας κάνει εντύπωση, ότι δόθηκε όντως ένα πολύ καλό Dragon Ball παιχνίδι μετά από πολύ καιρό (όχι ότι τα Xenoverse δεν ήταν) το οποίο αγγίζει τα όρια της τελειότητας και της πλήρης αποτύπωσης του ότι αν βλέπω τώρα κάποιο επεισόδιο ή όχι. Η δουλειά που έχει γίνει σε όλους τους τομείς με απειροελάχιστες εξαιρέσεις είναι εκθαμβωτική και σε καμία περίπτωση οι φίλοι τόσο των anime όσο και μη, δεν θα πρέπει να παραλείψουν. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο training και από εκεί και πέρα ριχτείτε για τα καλά στις μάχες. Το παιχνίδι θα σας κρατήσει σίγουρα για πολύ καιρό ειδικά αν υπάρχει και καλή παρέα.