Platform: Playstation 4, PSVita
Publisher: Infinite State Games
Developer: Infinite State Games
Κυκλοφορία: 8/3/2016

Μια φορά και έναν καιρό και στα πρώτα βήματα των videogames, το κατά πόσο θα ήταν ένα παιχνίδι καλό και θα τραβούσε το κοινό βασιζόταν περισσότερο στο εθιστικό και απλό gameplay και όχι στα φανταχτερά γραφικά, που ούτως ή άλλως τα μέσα της εποχής δε μπορούσαν να υποστηρίξουν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα παραδείγματα των Pac Man και Tetris, που έμειναν στην ιστορία. Το 2014 η Infinite State Games κυκλοφόρησε ένα παιχνίδι για το PS Vita, που βασιζόταν στη παραπάνω λογική, με την ονομασία Don’t Die, Mr Robot. Η αλήθεια είναι ότι πέρασε σχεδόν απαρατήρητο και οι κατασκευαστές αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη τύχη τους στο σαφώς μεγαλύτερο κοινό του PlayStation 4. Αξίζει τελικά να ασχοληθούμε μαζί του; Για να δούμε παρακάτω.

Στα βάθη της ηλεκτρονικής αβύσσου ζει ένα μικρό ρομπότ που τρέφεται με εκρηκτικά φρούτα και θέλει να παραμείνει ζωντανό. Όπως καταλαβαίνουμε από τον τίτλο σκοπός μας είναι να κρατήσουμε εν ζωή το ρομπότ για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα, αποφεύγοντας τις ορδές αντιπάλων ρομποτικών εχθρών που έχουν σαν στόχο να μας σταματήσουν. Αυτό μπορεί να γίνει είτε κινούμενοι απλά στην οθόνη είτε χρησιμοποιώντας τα φρούτα που εμφανίζονται.

Όπως είπαμε και παραπάνω τα φρούτα δημιουργούν μια έκρηξη και όποιος αντίπαλους βρεθεί μέσα στην εμβέλεια αυτής εξαφανίζεται δίνοντας μας πόντους και κέρματα για να χρησιμοποιήσουμε στο κατάστημα του παιχνιδιού. Μπορούμε να περιποιηθούμε λίγο την εμφάνιση μας ή να αναβαθμίσουμε το χαρακτήρα μας με μαγνήτες που τραβάν τα κέρματα ή αυξάνοντας την εμβέλεια της έκρηξης.

Αυτό πάνω κάτω είναι το concept του Don’t Die, Mr Robot και είναι από τα πιο απλά παιχνίδια που θυμάμαι για κονσόλα της Sony. Πέραν του αναλογικού μοχλού που χρησιμεύει για τη κίνηση του ρομπότ στο χώρο, δε χρησιμοποιείται κανένα άλλο πλήκτρο κάνοντας το παιχνίδι ιδανικό για μικρότερες ηλικίες. Υπάρχουν και άλλες επιλογές στο χειρισμό όπως κίνηση του χαρακτήρα με gyroscope ή και με το rear touch pad στο PS Vita, αλλά τις βρήκα τελείως άβολες για παιχνίδι που βασίζεται στην ακρίβεια των κινήσεων. Προτιμείστε το παλιό καλό analog stick.

Πάντως η Infinite State Games για να δώσει την απαραίτητη μακροβιότητα στον τίτλος της προσπάθησε με διάφορα modes και παραλλαγές να σπάει τη μονοτονία. Συνολικά υπάρχουν τέσσερα modes (Remix Mode, Arcade Mode, Time Attack και Chill Out Mode) με διαφορετική προσέγγιση στο κυνήγι του high score. Πιο ενδιαφέρον είναι το Remix Mode όπου υπάρχουν 50 αποστολές και σε άλλες θα πρέπει να μη χάσετε για όσον το δυνατόν περισσότερο σε άλλες να μαζέψετε το μεγαλύτερο σκορ ή και να καταστρέψετε ότι κινείται στην οθόνη. Η εναλλαγή μεταξύ τους σπάει τη μονοτονία που παρουσιάζεται στο Arcade Mode όπου απλά παίζετε μέχρι να χάσετε κυνηγώντας το high score. Στο Time Attack υπάρχει ο περιορισμός των δυόμιση λεπτών, ενώ το Chill Out Mode είναι μια πιο εύκολη εκδοχή (και βαρετή) του Arcade.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα τα πράγματα είναι εξίσου απλά με το gameplay. Τα sprites είναι σα να βγήκαν απευθείας από τα 80’s, ενώ το electro soundtrack ταιριάζει άριστα με το concept. Εξάλλου το Don’t Die, Mr Robot βασίζεται στο εθιστικό, γρήγορο και χωρίς πολύ σκέψη arcade gameplay του. Είναι ότι πρέπει για ολιγόλεπτη ενασχόληση και από αυτή την άποψη ταιριάζει καλύτερα στο φορητό. Η τιμή του είναι χαμηλή στα 3,5€ και είναι cross buy, όποτε δε χάνεται και πολλά αν ασχοληθείτε μαζί του. Οι παλιότεροι μπορεί να ψάξετε τη σχισμή για το εικοσάρικο…