Platform: PC,Xbox One, PS4
Publisher: Codemasters
Developer: Codemasters
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Κυκλοφορία: 5/4/2016

Αν είστε από αυτούς που νομίζουν ότι υπάρχει ένα «κενό» στις hardcore racing κυκλοφορίες σε αυτήν τη γενιά, ήρθατε στο σωστό μέρος. Δεν εννοώ φυσικά ότι δεν υπάρχουν racing κυκλοφορίες αυτές κάθε αυτές , αλλά οι rally εμπειρίες εκεί έξω προσέφεραν μια μέτρια επίδοση και βαθμολογήθηκαν εξίσου μέτρια, μη κατορθώνοντας να φτάσουν αυτό που ποθούσαν οι απανταχού φίλοι gamers της αδρεναλίνης και του γκαζιού. Μέσα σε αυτή τη θολή μετριότητα της κατηγορίας, το DiRT Rally έσκασε σαν μια δυνατή αχτίδα φωτός, ξεκινώντας ως early access στα PC κερδίζοντας τις εντυπώσεις άμεσα και κατέφθασε επιτέλους στις κονσόλες μέσα από ένα άριστο port, από τους μάστορες του είδους, Codemasters. Δεν είναι τυχαίο πως η κυκλοφορία του DiRT Rally ήταν αυτή που έφερε ξανά κερδοφορία στο στούντιο ύστερα από μια 5ετία, ενώ ταυτόχρονα προχώρησαν σε επέκταση του ανθρωπίνου δυναμικού τους ενσωματώνοντας τους απολυμένους της Evolution Studios (Motorstorm, Driveclub).

Οφείλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στους αναγνώστες και να πω από την αρχή πως το review του DiRT Rally ήταν μια αρκετά επίπονη διαδικασία για έναν casual στα Driving games σαν και του λόγου μου. Η πρώτη μου επαφή μαζί του έμοιαζε με αυτή του Dark Souls, παταγώδης αποτυχία στους χρόνους μου και εκνευρισμένο κλείσιμο της κονσόλας… Αφού κατάφερα να ξεπεράσω το αρχικό μου σοκ της αποτυχίας, την επόμενη μέρα ξανανοιξα το PS4 αποφασισμένος να δαμάσω το θηρίου του DiRT Rally. Κακά τα ψέμματα, το DiRT Rally δεν είναι ένα εύκολο παιχνίδι για όλους τους gamers που απολαμβάνουν απλά ένα racing game, δεν είναι εξομοιωτής μεν αλλά πλησιάζει κατά πολύ και όσοι επενδύσουν πάνω του θα πρέπει να ξέρουν πως θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οδηγική πρόκληση που αυτό προσφέρει και όχι απλώς με ένα «γκάζι-φρένο» και φύγαμε με 200 σε κάθε στροφή.

dirt_rally_

Η στροφή της Codemasters από το WRC και λοιπά licenses, πέρα από την οικονομία χρημάτων προφανώς, δεν έφερε κάποιο πλήγμα στο DiRT Rally, αντιθέτως φαίνεται πως ίσως την βοήθησε να επικεντρωθεί στην ουσία και στο αυθεντικό gameplay που μας προσφέρει. Από την εισαγωγή του παιχνιδιού θα παρατηρήσετε ευθύς αμέσως πως απουσιάζουν οι φαντεζί εισαγωγές και τα εντυπωσιακά μενού, τα πάντα είναι απλά και απέριττα, περιορισμένα στα τελείως βασικά. Τα modes του τίτλου είναι τα Rally, Hill Climb και Rally Cross, τα οποία μας προσφέρουν με τη σειρά μια εμπειρία καριέρας σε Rally, το δεύτερο την ανάβαση του Pikes Peak με στόχο την επίτευξη του καλύτερου χρόνου και το τρίτο είναι multiplayer mode του παιχνιδιού με ταυτόχρονη συνύπαρξη όλων των διαγωνιζομένων στην πίστα. Γενικά, σαν περιεχόμενο το παιχνίδι δεν μπορώ να πω πως εντυπωσιάζει και προσφέρει και εδώ απλά τα βασικά, όχι ότι απογοητεύει βέβαια, αλλά λείπει κάπως όλο αυτό το «glamour» και η εντυπωσιακή παρουσίαση που συναντάμε στους περισσότερους σύγχρονους τίτλους. Εδώ η ουσία είναι μία, να αποδείξουμε την αξία μας στην άσφαλτο/λάσπη/χαλίκι και όχι στα ψιλά γράμματα. Ξεκινώντας την καριέρα μας θα επιλέξουμε κάτι από τα θηρία του παρελθόντος του ’60, καθώς τα υπόλοιπα οχήματα μας είναι κλειδωμένα, με τον συνολικό αριθμό να αγγίζει τα 41. Εδώ είναι και η πρώτη κλειστή ματιά που ρίχνει το DiRT Rally στους παίκτες τους. Ενώ φαντάστηκα πως στόχος μου είναι να ξεκλειδώνω όλο και περισσότερα και καλύτερα αυτοκίνητα ώστε να προχωράω στο παιχνίδι, το DiRT Rally με ωθεί να επενδύσω πάνω σε ένα αυτοκίνητο και να κολλήσω με αυτό, προσφέροντας μια ας πούμε RPG άποψη. Σαν άλλος επαγγελματίας οδηγός, καλούμαστε να μάθουμε το αυτοκίνητο μας σαν την παλάμη μας και να το βελτιώσουμε, έτσι προσφέρεται και μια ομάδα την οποία μπορούμε να διαχειριστούμε, προσλαμβάνοντας ή απολύοντας τα μέλη της ανάλογα με τις ειδικότητές τους και τις απαιτήσεις μας σε κάθε αγώνα. Όσο προχωράμε και κερδίζουμε αγώνες με όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά στο όχημά μας, θα ανταμοιβόμαστε με credits τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επισκευάσουμε το αυτοκίνητό μας, να το αναβαθμίσουμε ή να ξεκλειδώσουμε κάποιο νέο. Όσο τερματίζουμε σε περισσότερους αγώνες, η ομάδα μας μαθαίνει πως να βελτιώσει το όχημα μας και να το κάνει καλύτερο, με ταυτόχρονη βελτίωση των skills της ομάδας μας και την αναβάθμιση διάφορων μερών του αυτοκινήτου. Όλο αυτό μας σπρώχνει στο να παίζουμε ξανά και ξανά μια πίστα προκειμένου να βελτιώσουμε τη θέση μας, παρά να θέλουμε εναγωνίως να πάμε στην επόμενη πίστα των συνολικά 6 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

24631175866_56ff612500_h

Φυσικά το απόλυτο challenge έρχεται όταν «πατάμε ρόδα» σε αυτές τις πίστες. Το θεωρώ αναπόφευκτο, για τους περισσότερους, πως θα ξοδέψετε τις πρώτες ώρες σας απλά προσπαθώντας τουλάχιστον να τερματίσετε με το όχημα σας σε «αποδεκτή» κατάσταση. Εδώ δεν υπάρχει το γνωστό Rewind που σας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία, παρά μόνο το restart από την αρχή, υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να επαναφέρουμε το αυτοκίνητο μας στον δρόμο αν βγούμε πολύ εκτός, αλλά έχουμε time penalty κάτι που όπως θα καταλάβετε, θα πρέπει να αποφεύγετε πάση θυσία. Η επανάληψη μιας πίστας θα μας γίνει συνήθεια μέχρι να καταλάβουμε πλήρως τον τρόπο συμπεριφοράς του οχήματος μας και να δίνουμε βάση στα λεγόμενα του συνοδηγού μας, όταν λέει «don’t cut» απλά τηρήστε το… Μετά το πρώτο σοκ, θα αρχίσετε να του παίρνετε το κολάι σιγά σιγά και το DiRT Rally θα ξεδιπλώνει τις αρετές του. Όταν θα παίρνετε σφιχτές στροφές με υψηλή ταχύτητα, όταν θα δίνεται βάση στο είδος του δρόμου, όταν θα προσπαθείτε να διορθώσετε την κλίση του αυτοκινήτου σας μετά από ένα jump και η καρδιά σας θα χτυπά με αγωνία για να μην χάσετε τον έλεγχο και όταν τελικά τερματίσετε σε μια καλή θέση… ε τότε η χαρά δεν περιγράφετε! Το παιχνίδι δίνει αυτήν την αίσθηση της ολοκλήρωσης, ότι κάτι έχετε πετύχει επιτέλους μετά από πολύ προσπάθεια και ανταμειφθήκαμε για τους κόπους σας, καταφέρατε να δαμάσετε το θηρίο… μέχρι την επόμενη πίστα φυσικά.

24029244234_57b5fc3182_h

Τα physics του παιχνιδιού είναι εκπληκτικά και πραγματικά δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από την Codemasters, μένει να το νιώσετε στο πετσί σας το πως επηρεάζεται η οδήγηση σας από το μέγεθος του χαλικιού ή από το πως θα προσγειωθείτε μετά από ένα σαμαράκι. Στο οπτικό τομέα τα πράγματα είναι απλά, η Codemasters παρέδωσε έναν εντυπωσιακό οπτικά τίτλο σε όλους τους τομείς. Στις διάφορες πίστες που θα κληθείτε να αγωνιστείτε τα τοπία είναι πανέμορφα και θα καταφέρουν να τραβήξουν το βλέμμα σας όσο εσείς θα επιταχύνεται σε ένα στενό δρόμο ανάμεσα σε δέντρα με τον ήλιο να ξεχωρίζει μεταξύ των κλαδιών ή θα θαυμάσετε το μεγάλο draw distance του ορίζοντα όσο το αυτοκίνητο σας κατρακυλά ανεξέλεγκτο σε μια πλαγιά.. Το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκίνητα φυσικά, με τα μοντέλα να είναι πανέμορφα και να τσαλακώνονται το ίδιο όμορφα με λαμαρίνες να διπλώνουν, λάστιχα να σκάνε και προφυλακτήρες να κρέμονται, ενώ η ζημιά μας είναι ανάλογη της ταχύτητας που είχαμε και της κλίσης του αυτοκινήτου. Φυσικά για τους λάτρεις, υπάρχει και η εσωτερική κάμερα που προσφέρει μια πιο ρεαλιστική εμπειρία για τους υποψήφιους οδηγούς, ενώ το εσωτερικό των αυτοκινήτων είναι διαφορετικά ανάλογα το μοντέλο που έχετε. Δύσκολα θα μείνετε απογοητευμένοι από τα γραφικά του DiRT Rally στις κονσόλες, ειδικά αν έχετε δει αντίστοιχα τα γραφικά που προσφέρει ο ανταγωνισμός. Στα του ήχου τώρα, τα ηχητικά εφέ συνοδεύουν επίσης άριστα τον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού με τα τούρμπο να μουγκρίζουν, οι εξατμίσεις να σκάνε, τα λάστιχα να πατινάρουν στα χαλίκια και τον συνοδηγό σας να σας δίνει κοφτές οδηγίες με το σύνολο να απογειώνει τον ρεαλισμό του τίτλου ένα σκαλί ακόμα παραπάνω.

24631174316_cdec5cde57_h

Το DiRT Rally αποτελεί εύκολα ότι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω στο είδος του και η Codemasters παραδίδει για άλλη μια φορά μαθήματα, μη φοβούμενη τον οποιοδήποτε ανταγωνισμό. Δυστυχώς δεν είχαμε κάποια τιμονέρια στη διάθεση μας για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία με το παιχνίδι, αλλά είναι σίγουρο πως το Dualshock 4 δε θα σας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Το DiRT Rally δεν είναι για τους λιγόψυχους racers ανάμεσα μας, είναι μια hardcore εμπειρία που αποτελεί, ας μου επιτραπεί η παρομοίωση, το Dark Souls των racing παιχνιδιών. Το παραπάνω σίγουρα είναι αρκετό για να αποθαρρύνει πολλούς gamers, όσοι όμως το τολμήσετε και επενδύσετε το χρόνο σας πάνω του, ετοιμαστείτε για την απόλυτη οδηγική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη, όσο αξέχαστος μας έμεινε και ο προπάππους του, το Colin McRae Rally 2…