Platform: PS4 (tested), PS4 Pro, Xbox One, Xbox One X, PC
Publisher: Codemasters
Developer: Codemasters
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Κυκλοφορία: 26/02/2019

Με το DiRT 4, το 2017, είχε αφήσει περιθώρια στο franchise η Codemasters. Έχοντας περάσει 2 χρόνια από τότε και εστιάζοντας σε άλλες racing κυκλοφορίες (F1, Onrush) η developer ομάδα επιστρέφει δυναμικά με το DiRT Rally 2.0 για να ανταγωνιστεί και φέτος τις λοιπές racing επιτυχίες της gaming αυλαίας. Βλέποντας το racing genre στη gaming σκηνή να είναι αρκετά ανεβασμένο την τελευταία δεκαετία, είναι αρκετά δύσκολο να αναδειχθεί κάποιο franchise ως η απόλυτη racing εμπειρία. Στους φαν της Codemasters, έρχονται αντιμέτωποι εκείνοι των Milestone S.r.l. (MotoGP, Ride) και Playground Games (Forza Series). Μετά την επιτυχία που σημείωσαν τα DiRT 4 (δείτε το review) και DiRT Rally (δείτε το review), καταφέρνει άραγε η Codemasters –έπειτα από 2 χρόνια απουσίας- να κλέψει τις εντυπώσεις του gaming community και να ανέβει ένα ακόμη σκαλοπάτι για την διεκδίκηση του θρόνου; Για να δούμε…

Ξεκινώντας από το τεχνικό κομμάτι το DiRT Rally 2.0 αφήνει θερμές εντυπώσεις. Έχοντας έρθει σε επαφή με την τελευταία προσθήκη του franchise η πρόοδος από τεχνικής φύσεως είναι έκδηλη σε μεγάλο βαθμό. Ομολογώ πως στο DiRT 4 η γραφική ανάλυση ναι μεν ταίριαζε σε έναν τίτλο της τωρινής γενιάς, εντούτοις δε με είχε εντυπωσιάσει όσο άλλοι racing τίτλοι του τότε έτους. Φτάνοντας στο 2019 και έχοντας το DiRT Rally 2.0 υπάρχει ορατή ανάπτυξη επάνω στο τομέα. Η ομορφιά του τίτλου διακρίνεται μέσω των εκθαμβωτικών backgrounds, του διεξοδικού και εξονυχιστικού σχεδιασμού των μοντέλων -ο οποίος παραμένει προσεγμένος από όλες τις πιθανές πτυχές του-, αλλά και από τις ξεχωριστές, λοιπές, πινελιές της developer ομάδας σε κάθε πλευρά αυτού. Από την άλλη, στο κομμάτι του ήχου παρουσιάζονται ρεαλιστικές ηχητικές αναπαραστάσεις των οχημάτων, ενώ το παραπάνω οφθαλμόλουτρο σμίγει αρμονικά με τα λοιπά sound effects αυτών. Συνοπτικά, η έμφαση της Codemasters στο τεχνικό κομμάτι είναι έκδηλη από τις πρώτες ώρες που θα έρθετε σε επαφή με τον τίτλο, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μια ανοδική εξελικτική πορεία στο συγκεκριμένο κομμάτι του franchise.

Φτάνοντας στο βαρύ χαρτί του τίτλου, δηλαδή το gameplay, το DiRT Rally 2.0 έχει να παρουσιάσει τόσο το κλασικό μοτίβο ενός racing παιχνιδιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει και τις δικές του πινελιές. Ξεκινώντας από το “My Team” η Codemasters σας φέρνει σε οικεία μονοπάτια. Έχοντας πρόσβαση στο Career Mode και σε διάφορα Events (online και μη) η βασική φόρμουλα αυτού παραμένει η ανάδειξή σας μέσα από μια εξελικτική πορεία. Όπως και σε πολλούς άλλους racing τίτλους, έτσι και εδώ ξεκινάτε από τα χαμηλά, με οχήματα κατώτερης class, έχοντας ως στόχο να ανεβείτε βαθμίδα μέσω την ολοκλήρωση διαφόρων Events και Missions. Με μια σταδιακή εκπλήρωση των παραπάνω κριτηρίων και με τη συλλογή Credits θα έρθετε σε επαφή με νέα εξελιγμένα οχήματα, αλλά και περισσότερα αγαθά που θα σας φέρουν όλο και πιο κοντά στην άνοδο για την πρωτιά. Στα αξιοσημείωτα του παιχνιδιού είναι και η πλέον περισσότερο online φύση του τίτλου. Σε αυτό δίνουν ώθηση τα καθημερινά και εβδομαδιαία Events, τα οποία αντικαθιστούν ως ένα βαθμός τα λεγόμενα Challenges που θα συναντάγαμε σε μια πιο κλασική εκδοχή του τίτλου. Επιπροσθέτως, νέα προσθήκη αποτελούν και τα A.l. Events που σας φέρνουν αντιμέτωπους με την σκληροπυρηνική A.l. του DiRT Rally 2.0.

Στα κλασικά του τίτλου παραμένει και η διαχείριση του Staff, το οποίο δείχνει τα δόντια του κυρίως στις περισσότερο απαιτητικές στιγμές του τίτλου, καθιστώντας όμως απαραίτητη την αναβάθμιση αυτού για την άνοδο στην κορυφή. Σε όλα αυτά όπως προαναφέρθηκε, ύψιστης σημασίας είναι η συλλογή των Credits. Τα τελευταία θα τα συλλέξετε μέσω την ολοκλήρωση κάποιου πρωταθλήματος, είτε διαφόρων Events. Εντούτοις, η χρησιμότητα αυτών δεν απαντά μόνο στην κάλυψη προσωπικού, αλλά και στην αγορά οχημάτων. Με μια συλλογή από 51 οχήματα, καλείστε να επιλέξετε το αρμόδιο ανάλογα την κούρσα και την απαιτητικότητα αυτής.

Σε γενικές γραμμές, η όλη χρησιμότητα της παραπάνω αναβάθμισης βρίσκει την αποτελεσματικότητά της ανάλογα των προτιμήσεών σας. Ορισμένοι μπορεί να βρουν απαιτητικό το online κομμάτι του τίτλου, ενώ άλλοι το κλασικό RallyCross. Η αλήθεια είναι ότι το DiRT ανέκαθεν ήταν από τα πιο δύσκολα racing βιντεοπαιχνίδια, έχοντας μια από τις πιο δυνατές A.l. που έχει συναντήσει ένας racing λάτρης. Στην προκείμενη περίπτωση το DiRT Rally 2.0 ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με τους προκατόχους του. Τα μικρά λάθη εδώ κοστίζουν και σίγουρα θα χρειαστεί από εσάς μεγάλη εξοικείωση και πρακτική για τη σωστή αντιμετώπιση του παιχνιδιού.

Στο παραπάνω έρχεται να βοηθήσει το FreePlay. Αν και η νέα προσθήκη της Codemasters δεν παρουσιάζει το “ DiRT Academy” που συναντήσαμε στο DiRT 4 ως βοηθητικό παράγοντα, το παραπάνω έρχεται να το αναπληρώσει σε ένα βαθμό. Η ουσιαστική φύση του FreePlay έρχεται στην εκπλήρωση ορισμένων events, όπως τα Classic Rally, Back to the 80s, Modern Classics και Present Day events. Εντούτοις, αυτό που του δίνει τη βοηθητική φύση του, είναι η αυξομείωση του επιπέδου δυσκολίας. Το τελευταίο πρόκειται για την μέγιστη βοήθεια που μπορεί να σας προσφέρει ο τίτλος, στην προσπάθειά του να σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά με τις απαιτήσεις της A.l.

Ένα ακόμη θετικό του τίτλου πρόκειται η μεγάλη γκάμα από χώρες που έχει να παρουσιάσει στο community. Οι διάφορες πίστες στις οποίες θα έρθετε αντιμέτωποι με την A.l. ή με το online community, θα σας ταξιδέψουν σε χώρες όπως η Ιταλία, η Αργεντινή, η Πολωνία και πολλές ακόμη. Όπως προαναφέρθηκε και στο τεχνικό κομμάτι επρόκειτο να δείτε μαγευτικά backgrounds και αξιοθέατα, ενώ κάθε πίστα διακατέχεται από τη δική της γοητεία και έρχεται αν δώσει μια ξεχωριστή πινελιά στον αγώνα. Αυτό όμως που κλέβει τις εντυπώσεις είναι η λεπτομέρεια της Codemasters στη διαμόρφωση της κάθε πίστας, ανάλογα τις συνθήκες. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε κατά τη διάρκεια της κούρσας προς τις τελευταίες θέσεις, ενδέχεται να δυσκολευτείτε παραπάνω καθώς το οδόστρωμα θα έχει αλλοιωθεί λόγω των οχημάτων που πέρασαν από αυτό σε πρώτο στάδιο. Μια τέτοια πινελιά προδίδει την έμφαση στην οποία έδωσε η developer ομάδα. Τέλος, σε μελλοντικό στάδιο επρόκειτο να προστεθούν ακόμη περισσότερα DLC με νέες πίστες.

Άλλη αξιοσημείωτη πατέντα της Codemasters έρχεται στην υλοποίηση δικού σας πρωταθλήματος. Το παραπάνω έρχεται ως απάντηση στο FIA World RallyCross, που απλά αναλαμβάνετε το ρόλο ενός οδηγού με απώτερο σκοπό να κατακτήσετε το πρωτάθλημα.

Εν κατακλείδι, το DiRT Rally 2.0 έρχεται δυναμικά, έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και βγάζει ασπροπρόσωπη την Codemasters, ενώ παράλληλα δίνει μια μοναδική racing εμπειρία για τους λάτρεις του είδους. Αν και το υψηλό επίπεδο δυσκολίας μπορεί να απωθήσει ένα ποσοστό από gamers, σίγουρα αποτελεί μια must αγορά για τους φανατικούς της σειρά. Εάν από την άλλη, είστε νέοι στο franchise και θέλετε να μπείτε στα βαθιά, τότε το DiRT Rally 2.0 είναι το παιχνίδι σας.