Platform: PS4, PSVita
Publisher: Dino Dini
Developer: Dino Dini
Κυκλοφορία: 23/06/2015

Αρκετά χρόνια πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 80 οι ποδοσφαιρικοί τίτλοι χαρακτηρίζονταν από το απλοϊκό arcade gameplay της εποχής, που ταυτόχρονα ήταν και άκρως εθιστικό. Kick Off εναντίον Sensible Soccer ήταν το derby της εποχής και για μια πενταετία περίπου ήταν ότι καλύτερο υπήρχε στο είδος. Μετά κυκλοφόρησαν τα μεγαθήρια Pro Evolution Soccer (ISS τότε) και FIFA και είκοσι χρόνια μετά οι ποδοσφαιρικοί εξομοιωτές έχουν εξελιχθεί σε τεράστιο βαθμό. Ο Dino Dini, δημιουργός της σειράς Kick Off, με την υποστήριξη της Sony θεώρησε καλή ιδέα να μας επαναφέρει το franchise σε πιο εξελιγμένη μορφή, αλλά με το κλασικό arcade gameplay. Υπάρχει άραγε χώρος για μια τέτοια απόπειρα 25 χρόνια μετά; Για να δούμε παρακάτω….

Dino Dini's Kick Off_20160624181749

Έχοντας λοιπόν προλάβει την εποχή της Amiga και παίζοντας το παιχνίδι μέχρι και στο Gameboy για να πω του στραβού το δίκιο ποτέ δε μπόρεσα να προσαρμοστώ με το gameplay του παιχνιδιού, αν και ο ειδικός τύπος της εποχής το επαινούσε. Θεωρούσα λίγο πιο εύκολο να ευχαριστηθεί κάποιος το Sensible Soccer, αν και το Kick Off για πολλούς ήταν καλύτερο. Το να προσπαθείς να οδηγήσεις τη μπάλα και αυτή να μη κολλάει στα πόδια του παίκτη είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και θα πρέπει να προειδοποιήσω τους νεότερους gamers θα τα βρούνε σκούρα και το πιθανότερο είναι να τα παρατήσουν, αν τελικά αποφασίσουν να ασχοληθούν.

Dino Dini's Kick Off_20160624182048

Για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή το παιχνίδι κυκλοφόρησε μισοτελειωμένο και με πολλά προβλήματα για να προλάβει το EURO 2016. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι ελάχιστες και περιορίζονται σε ένα practice που απλά έχουμε μια ενδεκάδα μέσα στο γήπεδο και δε υπάρχουν περαιτέρω εξηγήσεις για το χειρισμό όπως θα έπρεπε, ένα exhibition match, το European Cup ή αλλιώς η διοργάνωση του EURO 2016 και το online. Δεν υπάρχει καμία διαβάθμιση δυσκολίας, δε μπορούμε να αλλάξουμε το χρόνο που διαρκεί το κάθε ημίχρονο (5 λεπτά fix), δεν υπάρχει offside, ούτε κάρτες, ενώ δεν ελέγχουμε και τον τερματοφύλακα. Επιπλέον δε μπορούμε να αλλάξουμε σύστημα, ούτε να κάνουμε αλλαγές, ενώ τα περισσότερα τάκλιν καταλήγουν σε φάουλ ή πέναλτι. Εντάξει είπαμε αναβίωση, αλλά ακόμα και τα αρχικά Kick Off είχαν πολύ περισσότερες επιλογές. Εν έτη 2016 να κυκλοφορεί σε τέτοια κατάσταση παιχνίδι είναι ανεπίτρεπτο… Ο ίδιος ο Dino Dini παραδέχτηκε ότι βιάστηκε να κυκλοφορήσει το παιχνίδι και θα προσπαθήσει να διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα με patches, αλλά αμφιβάλω αν ποτέ το Kick Off γίνει τίτλος άξιος αναφοράς. Πραγματικά κρίμα για το ιστορικό όνομα που κουβαλάει και τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής…

Dino Dini's Kick Off_20160624181720

Μιλώντας για το gameplay το παιχνίδι είναι παρόμοιο με αυτό που είχαμε παίξει 25 χρόνια πριν. Η top down προοπτική της κάμερας έχει διατηρηθεί και το μόνο πλήκτρο που χρησιμοποιείται είναι το Χ και ο αναλογικός μοχλός. Το παιχνίδι είναι γρήγορο και arcade, ενώ όπως είπαμε και παραπάνω η μπάλα δε κολλάει στα πόδια του παίκτη παρά μόνο όταν κρατάμε πατημένο το Χ και η κίνηση του παίκτη γίνεται εμφανώς πιο αργή. Σουτ, πάσες, τάκλιν και κεφαλιά όλα εκτελούνται με ένα πλήκτρο και πολλές φορές θα μπερδεύεστε και άλλο θα θέλετε να κάνετε και άλλο θα γίνεται στο τέλος. Οι αρχάριοι του Kick Off θα χρειαστείτε μεγάλα αποθέματα υπομονής και προσπάθεια για να μπορέσετε να φτάσετε σε ένα κάποιο επίπεδο και νομίζω ότι ελάχιστοι ποδοσφαιρόφιλοι θα αφήσουν τη ενασχόληση με PES ή FIFA για παίξουν ένα απαρχαιωμένο παιχνίδι με old school χειρισμό. Από την άλλη οι βετεράνοι της σειράς, στους οποίους και προφανώς στοχεύει αυτή η κυκλοφορία, θα νιώσουν σα στο σπίτι τους, αν και το πιθανότερο είναι μέχρι και αυτοί να απογοητευτούν με τις ελλείψεις που περιγράψαμε παραπάνω.

Dino Dini's Kick Off_20160623183503

Ο τεχνικός τομέας επίσης απογοητεύει με τα γραφικά να προσπαθούν να παραμείνουν πιστά στα αρχικά παιχνίδια, αλλά βλέποντας και μόνο τη κερκίδα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια μετριότητα. Ο ήχος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και αδιάφορος και θα λέγαμε ότι περιμέναμε περισσότερα έστω και αν πρόκειται για indie παιχνίδι. Κανείς δεν είχε απαιτήσεις για ένα FIFA από ένα παιχνίδι των 10Ε, αλλά δυστυχώς πρόκειται για μια μετριότητα στη καλύτερη. Ίσως η έκδοση του PS Vita που καθυστέρησε και ευτυχώς θα είναι cross buy να ταιριάξει καλύτερα στο φορητό, αλλά αυτό θα το δούμε στο κοντινό μέλλον.

Κλείνοντας, αν και σίγουρα θα θέλαμε η αναβίωση ενός θρυλικού franchise να στεφθεί με επιτυχία, το Kick Off Revival είναι στη καλύτερη μέτριο. Ίσως οι βετεράνοι της σειράς για λόγους νοσταλγίας και για να θυμηθούν τα παλιά να θελήσουν να το δοκιμάσουν, αλλά οι υπόλοιποι καλά θα κάνουν να ασχοληθούν με κάποιον από τους ποδοσφαιρικούς εξομοιωτές που κυκλοφορούν και να το παραβλέψουν. Κρίμα και πάλι κρίμα…