Platform: PS4,PSVita
Publisher: Bandai Namco
Developer: Media Vision
Διάθεση: Bandai Namco Greece
Κυκλοφορία: 19/01/2017

Το Franchise των Digimon φαίνεται να έχει πάρει τα πάνω του τα τελευταία χρόνια, καθώς πέρα από τα anime, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που κυκλοφορεί video game. Μιλάμε φυσικά για το sequel του Cyber Sleuth, με τίτλο Digimon Story: Cyber Sleuth Hacker’s Memory. Λέμε μεν sequel, δεν είναι όμως 100% κυριολεκτικό, αφού το Hacker’s Memory δεν ξεκινά από εκεί που μας άφησε το Cyber Sleuth, αλλά διαδραματίζεται ταυτόχρονα με τον προκάτοχο του και μας αφηγείται μια ιστορία παράλληλη και εξίσου σημαντική. Παρ’ όλο που το παιχνίδι λαμβάνει μέρος ταυτόχρονα με το Cyber Sleuth, σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις transfer το save σου και να κρατήσεις το field guide και κάποια από τα abilities που απέκτησες στο προηγούμενο παιχνίδι ενώ παίρνεις και κάποια bonus αντικείμενα.

Φυσικά αφού μιλάμε για την ίδια χρονική στιγμή έχουμε και άλλον πρωταγωνιστή. Ο νέος μας πρωταγωνιστής είναι ένας νεαρός hacker. Ο Keisuke, όπως είναι το default όνομα του, μπήκε στη ζωή των hackers όταν κλάπηκε ο λογαριασμός του και προκειμένου να τον ανακτήσει αποφάσισε να γίνει hacker και να βρει τον κλέφτη. Έτσι γίνεται μέλος μιας μικρής ομάδας, του Hudie, και ξεκινά η περιπέτεια μας.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά αυτά που μας δίνει το παιχνίδι για να καταλάβουν και όσοι δεν είχαν ασχοληθεί με το προηγούμενο παιχνίδι. Ξεκινάμε το παιχνίδι με ένα companion digimon, ενώ στην πορεία φυσικά το party μας μεγαλώνει και μπορούμε να χρησιμοποιούμε 3 digimon μέσα στη μάχη και να έχουμε μαζί μας 11, αρκεί να μην ξεπερνάμε το memory μας, το οποίο ανεβαίνει με κάποια αντικείμενα. Το παιχνίδι μας βοηθά αρκετά αφού πολλές φορές μας δίνει κάποια σύμμαχο, πράγμα που σημαίνει ένα έξτρα digimon στη μάχη, αν και το AI δεν είναι και ότι καλύτερο, πέρα όμως από αυτό το επίπεδο δυσκολίας θα κρατήσει ευχαριστημένους όλους τους παίκτες, αφού παρέχει αρκετή πρόκληση για όσους το επιθυμούν, ενώ οι πιο casual μπορούν να παίξουν πιο χαλαρά στο normal mode.

Ίσως η σημαντικότερη τοποθεσία του παιχνιδιού είναι το DigiLab. Εκεί μπορούμε να διαλέξουμε ποια digimon θα έχουμε μαζί μας και να τοποθετήσουμε τα υπόλοιπα στη digibank, καθώς και να κάνουμε digivolve ή devolve όποιο digimon θέλουμε. Πολύ βασικό είναι και το digifarm, όπου αφήνουμε digimon για εκπαίδευση, τα οποία μπορούν να κάνουν και διάφορες δουλειές που βοηθάνε στο παιχνίδι.

Το story του παιχνιδιού προχωρά άλλες φορές αυτόματα, ενώ άλλες πρέπει να αναλάβουμε κάποια cases απαραίτητα για τη πρόοδο. Αυτά τα cases είναι τα Important στο BBS, όπου βρίσκονται όλες οι υποθέσεις που μπορούμε να λύσουμε σημαντικές και μη. Πέρα από τις important cases, υπάρχουν τα side quests που πολλές φορές δίνουν χρήσιμα αντικείμενα ή βοηθούν να ξεκλειδώσουμε κάποια digivolutions, ενώ υπάρχει και μια ειδική κατηγορία στην οποία οι υποθέσεις ξεκλειδώνονται από το digifarm.

Οι μάχες στο Hacker’s Memory είναι turn based και θα μπορούσαν να συγκριθούν με τα παιχνίδια Pokemon για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό το όλο σύστημα. Το κάθε digimon έχει τον δικό του τύπο, με τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες απέναντι σε άλλους συγκεκριμένους τύπους. Επίσης κατέχει ένα σετ επιθέσεων, από τις οποίες μπορεί η καθεμία να ανήκει σε διαφορετικό είδος, ενώ δε λείπει φυσικά και το SP (το αντίστοιχο mana).  

Μια πολύ καλή προσθήκη στο Hacker’s Memory είναι τα Dominion Battles. Ένα είδος μάχης όπου σκοπός δεν είναι να πολεμήσεις μέχρι να νικήσεις την ομάδα του αντιπάλου σου, αλλά πολεμάς για την κατοχή μιας περιοχής. Πρόκειται για ένα πεδίο χωρισμένο σε κουτάκια, όπου το κάθε κουτάκι δίνει πόντους και για να νικήσεις πρέπει να φτάσεις τον καθορισμένο αριθμό πόντων πριν τον αντίπαλο. Τα dominion battle μου κίνησαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, αφού είναι κάτι πιο καινοτόμο για τέτοιο είδος παιχνιδιού, ενώ απαιτούν και λίγη στρατηγική παραπάνω. Δυστυχώς όμως εδώ έλειπε το challenge καθώς σπάνια τα dominion battles ήταν συνήθως μικρά και δε χρειάζονταν ιδιαίτερα δύσκολη στρατηγική. Δεν λείπουν βέβαια και τα online battles, τα οποία όμως δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω σε μεγάλο βαθμό καθώς ο κόσμος που πήρε το παιχνίδι από την αρχή ήταν μάλλον περιορισμένος.

To πρώτο Cyber Sleuth έφερε ένα κάποια πιο σκοτεινά σημεία, μαζί με πιο σκοτεινά και βαθιά θα λέγαμε κομμάτια μέσα στην ιστορία, πράγμα που δε γίνεται τόσο συχνά στο σύμπαν των digimon μιας που πρόκειται κυρίως για παιδική σειρά. Το Hacker’s Memory πήρε αυτή τη σκυτάλη και την πήγε ένα βήμα παραπέρα με επιτυχία, αφού βλέπουμε και πάλι σκοτεινές σκηνές στην ιστορία, ενώ το Under Kowloon, η νέα περιοχή δείχνει την φύση των hackers ως πιο εγκληματική και μας δείχνει ανθρώπους που δεν υπολογίζουν τίποτα για να φτάσουν στον σκοπό τους.

Δυστυχώς το Hacker’s Memory φέρνει ελάχιστες νέες περιοχές και τα περισσότερα μέρη που επισκεπτόμαστε είναι αυτά που είχαμε δει στο πρώτο παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει και για τους χαρακτήρες, πέρα από την ομάδα του πρωταγωνιστή οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι αυτοί που ήδη γνωρίζουμε άλλοι βέβαια έχουν μεγαλύτερο ρόλο και άλλοι μικρότερο στην ιστορία του παιχνιδιού. Συγκριτικά μάλιστα με την πλοκή του Cyber Sleuth, ο πρωταγωνιστής μας οδεύει προς έναν σκοπό λιγότερο σημαντικό από τον ντετέκτιβ του πρώτου παιχνιδιού, και μοιάζει λίγο κομπάρσος μπροστά στον τελευταίο.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν το Hacker’s Memory άφησε μια πολύ ευχάριστη νότα τόσο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του. Έφερε όμορφο story, νέα digimon και κάποιες προσθήκες, ωστόσο οι αρκετές ομοιότητες με το προηγούμενο παιχνίδι έκαναν λίγο πιο πικρή την όλη εμπειρία. Τα ίδια περιβάλλοντα και πολλοί ίδιοι χαρακτήρες έδιναν ίσως την εντύπωση πως επαναλαμβάνεις το πρώτο παιχνίδι. Σίγουρα όμως το παιχνίδι αξίζει το χρόνο του και θα το ευχαριστηθούν εξίσου και όσοι δεν έχουν παίξει το προηγούμενο.