Platform: PC, Xbox One, PS4 (tested)
Publisher: Capcom
Developer: Capcom
Διάθεση: CDMedia
Κυκλοφορία: 13/03/2018

Το Devil May Cry έκανε έκδηλη την παρουσία το μακρινό 2001 για το τότε Playstation 2. Ο τίτλος πρόκειται για ένα hack and slash βιντεοπαιχνίδι, το οποίο σταδιακά μετατράπηκε σε ένα τεράστιο franchise με αμέτρητους υποστηρικτές. Η Capcom, λοιπόν, μετά την τελευταία μεγάλη επιτυχία της (Monster Hunter World) επιχειρεί να χτυπήσει την gaming αυλαία με ένα HD Collection των Devil May Cry τίτλων. Το πακέτο περιλαμβάνει χαρακτηριστικά τα Devil May Cry, Devil May Cry 2 και Devil May Cry 3 σε μια αναβαθμισμένη έκδοση και γραφική επένδυση. Το ίδιο πακέτο είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 2012 για το PS3.

Σχετικά με το Devil May Cry 1, το οποίο είναι και η αφετηρία του μεγάλου αυτού franchise, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα hack and slash βιντεοπαιχνίδια. Έχοντας έντονα old school χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τη νέα γραφική επένδυση και κάποιες λοιπές τροποποιήσεις δίνει ρεσιτάλ ακόμη και το 2018. Το σύστημα μάχης διακατέχεται από έναν fast-paced ρυθμό, ενώ παράλληλα ακολουθεί το κλασικό μοτίβο της τότε εποχής με τα puzzles και τους γρίφους να χαλαρώνουν την ατμόσφαιρα από το ακατάπαυστο fighting. Στο τελευταίο, να σημειώσουμε ότι οι γρίφοι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι τόσοι απλοϊκοί, καθώς μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερη προσήλωση για την επίλυσή τους. Από την άλλη, το επίπεδο δυσκολίας συμβαδίζει με το περασμένο hard-try εκείνης της εποχής, που σπάνια πλέον συναντάτε σε σύγχρονο τίτλο. Σε γενικές γραμμές και τα 3 παιχνίδια του πακέτου θα σας προσφέρουν “δύσκολες” ώρες, ενώ θα χρειαστείτε αρκετή εξοικείωση με τον τίτλο πριν έρθετε σε επαφή.

Το Devil May Cry 2 κυκλοφόρησε το 2003 ενώ το Devil May Cry 3 το 2005. Το πρώτο χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μια προχειροδουλειά και ένα φθηνό sequel μπροστά στο μεγαλείο του Devil May Cry 1. Σε αυτήν την εικόνα ώθηση έδωσε η προβληματική κάμερα του τίτλου, κάποια bugs, καθώς και ο κακός και απλοϊκός σχεδιασμός των chapters. Η μόνη νέα πατέντα που έδωσε μια φρεσκάδα στην τότε συνταγή ήταν η εναλλαγή των ηρώων. Από την άλλη, το Devil May Cry 3 απογείωσε το franchise θυμίζοντας τις καλές παλιές εποχές. Έχοντας εξελιχθεί τόσο τεχνολογικά, όσο και σε επίπεδο νέου concept και ιδεών η Capcom έδωσε στο community έναν τίτλο που θα εμβαθύνει σε plot holes στο background της ιστορίας, αλλά και σε ένα ανανεωμένο gameplay.

Φτάνοντας στο 2012 οι 3 τίτλοι αγγίζουν τις κονσόλες της τότε γενιάς και κάνουν αισθητή την παρουσία τους με ένα HD Collection. Άμα κρίνουμε το πακέτο πίσω στο 2012 σίγουρα μπορούμε να εντοπίσουμε αμέτρητα θετικά, από την τιμή του πακέτου (3 σε 1), τη νοσταλγία ενός μεγάλου ποσοστού του community, αλλά και την επιθυμία της Capcom για περισσότερα κέρδη. Εντούτοις, στο 2018 το Devil May Cry HD Collection αποτελεί μια ανούσια κίνηση της εταιρίας, που έχει καθαρά κερδοφόρες βλέψεις. Στην πραγματικότητα, το collection πρόκειται για τη μεταφορά ενός ήδη υπάρχων port σε μια άλλη κονσόλα. Το πακέτο δεν έχει να προσφέρει τίποτα καινοτόμο ή έστω κάποια βελτίωση, πέρα από μια βελτιωμένη γραφική επένδυση η οποία κάνει διαφορά στο απειροελάχιστο.

Σε γενικές γραμμές, πολλά bugs στους τίτλους είναι ακόμη ορατά το 2018, ενώ ζητήματα όπως η προβληματική κάμερα ή κάποια κακή ανταπόκριση σε ορισμένα σημεία παραμένουν σταθερά, χωρίς ίχνος υποχώρησης. Η παραπάνω κίνηση της Capcom τονίζει ξεκάθαρα τις επιχειρηματικές προοπτικές της εταιρίας με απώτερο σκοπό το κέρδος –κάτι το οποίο είναι και αρκετά ντροπιαστικό προς το community, αλλά και το όνομα του franchise, καθώς ήδη είχε βγάλει πολλά από το Monster Hunter World.

Η μοναδική ουσιαστική ανάλυση που έχει να προσφέρει το πακέτο είναι η εναλλαγή της ανάλυσης από τα 720p στα 1080p, τα οποία και πάλι δε δικαιολογούν το σκεπτικό της developer. Τροποποιήσεις σε gameplay ή στον ηχητικό τομέα παραμένουν ανύπαρκτες. Εν κατακλείδι, το Devil May Cry HD Collection αποτελεί μια πρόχειρη δουλειά της Capcom, στην οποία κίνητρο για αγορά μπορούμε να εντοπίσουμε καθαρά και μόνο για συλλεκτικούς λόγους, είτε αν δεν έχετε έρθει σε επαφή με τους τίτλους σε αρχικό στάδιο.