Platform: PS4
Publisher: Capcom
Developer: Capcom Vancouver
Διάθεση: CDMedia
Κυκλοφορία: 5/12/2017

Η Capcom έχει πολλά franchises στη φαρέτρα της, άλλα πιο δημοφιλή (Resident Evil, Devil May Cry), άλλα λιγότερο. Ένα από αυτά είναι και το Dead Rising, μια σειρά με zombies, αλλά με κωμικό χαρακτήρα και έμφαση στη διασκέδαση, παρά στον τρόμο ή στο shooting, όπως το Resident Evil. Η σειρά έχει μεγαλύτερη προϊστορία με τις κονσόλες της Microsoft, αφού ο πρώτος και το τρίτος τίτλος αποτελούσαν αποκλειστικότητες (ο πρώτος τίτλος κυκλοφόρησε πρόσφατα στο PS4), ενώ ο τέταρτος ήταν timed exclusive. Μιλάμε λοιπόν για την κυκλοφορία του τέταρτου παιχνιδιού στο PS4 με τίτλο Dead Rising 4: Frank’s Big Package, το οποίο περιέχει όλα τα DLC που έχουν κυκλοφορήσει. Αξίζει να αποκτήσετε αυτό το πακέτο; Ας δούμε παρακάτω πώς έχουν τα πράγματα.

Αρχικά, να αναφέρω ότι έχω ασχοληθεί ελάχιστα με τη σειρά, επομένως θεωρούμαι ένας newcomer. Συνεπώς, αν θέλετε τη γνώμη ενός φαν της σειράς και συγκρίσεις με τα προηγούμενα παιχνίδια, καλό θα ήταν να διαβάσετε μία άλλη άποψη. Όντας νέος στο Dead Rising, θα το κρίνω ως ένα παιχνίδι με ζόμπι και τίποτα παραπάνω. Το σενάριο λοιπόν, είναι μια απλή και χιουμοριστική ιστορία του Frank West, γνωστός από το πρώτο Dead Rising. Ως δημοσιογράφος, στην προσπάθειά του να εξερευνήσει μια στρατιωτική βάση, έρχεται αντιμέτωπος με πειράματα πάνω σε ζόμπι. Κάτι πηγαίνει στραβά και κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνος για το συμβάν. 4 μήνες μετά, προσπαθεί να λύσει την υπόθεση και να αθωωθεί για τις κατηγορίες. Όπως θα καταλάβατε, το σενάριο δεν είναι κάτι ενδιαφέρον, αλλά προσωπικά μου άρεσε που δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά και πιστεύω το χιούμορ του και η σάτιρα σε κρατάει στη διάρκεια του campaign.

Στον οπτικό τομέα το Dead Rising 4 δεν εντυπωσιάζει. Παρόλα αυτά τα γραφικά του είναι ικανοποιητικά για έναν τίτλο της γενιάς, αν και υπάρχουν μερικά bugs, τα οποία είναι γνωστό ότι υπάρχουν και στην έκδοση του Xbox One. Το framerate έχει επίσης κάποια θέματα, οπότε όπως καταλαβαίνετε το παιχνίδι υστερεί στον τεχνικό τομέα. Όμως, δε θεωρώ ότι είναι κάτι τόσο σημαντικό ώστε να μην του δώσετε μια ευκαιρία. Ας δούμε πώς τα πάει και στα υπόλοιπα σημεία.

Το gameplay αποτελείται από συνδυασμό beat’em up και shooting, με σχεδόν open-world επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι έχετε έναν στόχο, αλλά παράλληλα και ελευθερία να εξερευνήσετε και να πειραματιστείτε με όπλα. Τα ζόμπι είναι ατελείωτα και σας περιμένουν να τα σκοτώσετε με δημιουργικούς τρόπους, αλλά πολλές φορές σας εμποδίζουν και κανονικοί άνθρωποι. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπάρχουν δύο σημαντικές αλλαγές: 1) δεν υπάρχει χρονόμετρο και 2) δεν υπάρχει co-op campaign. Δε γνωρίζω κατά πόσο επηρεάζει το παιχνίδι το πρώτο, όμως το δεύτερο κακώς αφαιρέθηκε κατά τη γνώμη μου. Όπως και να έχει, το campaign είναι διασκεδαστικό και μετρίου μεγέθους (περίπου 11 ώρες), αλλά ίσως κάποια στιγμή να καταντάει λίγο μονότονο. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και το πρόσθετο περιεχόμενο όπως το Capcom Heroes mode, στο οποίο μπορείτε να ντυθείτε ως ήρωες από franchises της Capcom (πχ. Megaman, Ryu) και να σκοτώσετε ζόμπι με τις δικές τους ειδικές κινήσεις.

Το παιχνίδι διαθέτει αρκετά όπλα να πειραματιστείτε, από ένα κομμάτι κρέας μέχρι εξωσκελετό με ειδικές αναβαθμίσεις. Υπάρχουν  επίσης σχέδια για να συνδυάσετε όπλα και να φτιάξετε κάτι καλύτερο (ή απλά κάτι αστείο) και συνήθως χρειάζεται εξερεύνηση για να τα βρείτε. Η μάχη σε γενικές γραμμές είναι διασκεδαστική και το campaign ικανοποιητικό, αν και θα ήταν ευπρόσδεκτο το co-op. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Frank δεν είναι και πολύ ακριβής στις κινήσεις του, καθώς και στο shooting. Τέλος, υπάρχει και το Super Ultra Dead Rising 4 Mini Golf DLC, το οποίο ίσως να είναι καλύτερο από το κανονικό multiplayer, το οποίο βρήκα βαρετό. Σε αυτό το mode παίζετε με 4 παίκτες και διαθέτει διάφορα challenges, καθώς και customizable μπαστούνια του γκολφ και μπορείτε εύκολα να το διασκεδάσετε. Δυστυχώς, να αναφέρω ότι το online κομμάτι έχει προβλήματα, αφού δεν είναι καθόλου σταθερό και πολλές φορές »πετάει» παίχτες.

Για να κλείσουμε, το Dead Rising 4: Frank’s Big Package είναι ένας τίτλος που δεν προσφέρει κάτι ξεχωριστό ή καινούριο. Τα τεχνικά του προβλήματα δε βοηθούν σε αυτό, όμως το αρκετό περιεχόμενό του και η διασκέδαση που προσφέρει είναι αρκετά για να σας ωθήσουν να το δοκιμάσετε. Δε θα σας ενθουσιάσει ιδιαίτερα σε κανέναν τομέα, όμως θα περάσετε καλά όσο διαρκέσει. Δεν ξέρω όμως αν μπορώ να πω το ίδιο και για τους φανς της σειράς, που μάλλον θα απογοητευτούν από τις αλλαγές και την όχι και τόσο καλή ποιότητα σε σύγκριση με προηγούμενους τίτλους. Αν θέλετε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με ζόμπι, θα έλεγα να το δοκιμάσετε αναμφίβολα, ειδάλλως να είστε επιφυλακτικοί.