Platform: PS4,PSVita,PC
Publisher: Double Fine Productions
Developer: Double Fine Productions
Κυκλοφορία: 22/03/2016

Γενικά έχω ενθουσιαστεί με τις πρωτοβουλίες της Double Fine να κάνει remaster όλες τις διάσημες κυκλοφορίες της παλαιά ποτέ λαμπρής Lucas Arts. Συγκεκριμένα τα adventure games της παραμένουν διαμάντια στο πέρασμα του χρόνου και όσοι τα προλάβαμε, καταλαβαίνουν γιατί υπάρχει ο ενθουσιασμός όταν τέτοια διαμαντάκια πρόκειται να λάβουν ένα καλό «γυάλισμα» προκειμένου να λάμψουν ανάλογα στις μέρες μας. Μετά τα Monkey Island στο PS3, το Grim Fandango στα PS4/PSVita, μας έρχεται το Day of the Tentacle Remastered, ενώ έχουμε να περιμένουμε το εξίσου θαυμάσιο Full Throttle!

Αυτό που οφείλω να πω πρώτο απόλα, είναι η εμφανής αγάπη της Double Fine για τα συγκεκριμένα παιχνίδια, η οποία φυσικά δεν είναι τυχαία, απλά ο ιδρυτής της Double Fine, ο Tim Schafer, ήταν πρώην μέλος της Lucas Arts και εμπλέκεται στα περισσότερο παιχνίδια ως παραγωγός, συγγραφέας ή προγραμματιστής! Στο Day of the Tentacle του 1993 ήταν συμπαραγωγός με τον Dave Grossman, κάτι που μας δείχνει το πόσο δικό του θεωρεί το παιχνίδι αυτό.

Day-of-the-Tentacle-3

Για τους μη γνώστες, το Day of the Tentacle αποτελεί την συνέχεια του Maniac Mansion, όπου η ιστορία μας ακολουθεί τρεις χαρακτήρες, τον nerdy Bernard, τον μουσικό Hoagie και την φοιτήτρια ιατρικής Laverne, 5 έτη μετά την πρώτη τους επίσκεψη στην Έπαυλη.  Δύο πλοκάμια, ένα μωβ και ένα πράσινο, τα οποία δημιούργησε το τρελοεπιστήμονας Fred Edison, περιπλέκουν τα πράγματα για τους ήρωες μας όταν το μωβ πλοκάμι καταναλώνει απόβλητα γιατί «έτσι» και αφού αποκτά χέρια, υψηλό IQ, αποκτά και την κακή συνήθεια να θέλει να κατακτήσει τον κόσμο! Ο επιστήμονας αποφασίζει να καταστρέψει τα δύο πλοκάμια προκειμένου να αποφύγει την καταστροφή, αλλά ο πράσινο πλοκάμι στέλνει ένα SOS σήμα στον Bernard οποίος έρχεται μαζί με τους συγκάτοικους τους να το σώσει. Το αποτέλεσμα είναι να το σκάσει το μωβ πλοκάμι και η ιδέα που γεννιέται είναι η χρήση χρονομηχανής για να ταξιδέψει τους φίλους μας πίσω στον χρόνο, πριν γίνουν όλα αυτά… και εκεί ξεκινάει στην ουσία το παιχνίδι. Όπως καταλάβατε, το σενάριο είναι τρελό και στρώνει το χαλί για μια σειρά από ξεκαρδιστικά γεγονότα, διαλόγους και αστείρευτο καλόγουστο χιούμορ!

9cfa60e89afa0f98d2398e68032c9de950232d04-1137082

Ξεκινώντας τη «remastered» κριτική μας και επικεντρωνόμαστε στον φρεσκαρισμένο τεχνικό τομέα του παιχνιδιού. Τα γραφικά του τίτλου πατούν πάνω στα αρχικά σκίτσα και κρατούν το καρτουνίστικο στυλ τους, φυσικά σε υψηλή ανάλυση, με έντονη χρωματική παλέτα και μια γοητευτική τεχνοτροπία που τραβάει «γλυκά» το μάτι μας. Φυσικά μαζί με τα ανανεωμένα γραφικά, έρχεται και το ανανεωμένο point and click user interface το οποίο είναι πιο άμεσο και γρήγορο από το «τότε» UI με τις εντολές κάτω αριστερά. Το σετ των χαρακτήρων μας παρέα με το χιούμορ και τα γραφικά στυλ καρτούν του ’90 καταφέρνουν ένα υπέροχο σύνολο που δείχνει ότι έχει περίσσια γοητεία τόσο για τον retro gamer όσο και για τον νεότερο ηλικιακά. Το καλό είναι πως μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ των παλαιών πιξελιασμένων γραφικών ή των νέων, καθώς και μεταξύ του νέου ή παλαιού UI, οπότε υπάρχουν συνδυασμοί επιλογών που μπορούν να προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες.

Day-of-the-Tentacle-2

Remastered είναι και ο ήχος μας, με ένα όμορφο soundtrack να συνοδεύει το play through μας, ενώ αν θέλουμε μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και το developers commentary ώστε να έχουμε σχολιασμό από τον Tim Schafer και λοιπούς, concept art και artwork, κάτι που προτείνεται σίγουρα για όσους παίξουν δεύτερη φορά το παιχνίδι ή το ξέρουν απέξω και ανακατωτά ήδη. Τα voice overs μένουν λίγο πίσω σε πιστότητα βέβαια, ακούγονται κάπως ξεκομμένα και δυνατά ενώ άλλες φορές η ένταση τους είναι χαμηλή, δεν χαλάει την εμπειρία αλλά είναι ένα σκαλί κάτω από τον υπόλοιπο τεχνικό τομέα.

Αυτό που ίσως ενοχλήσει κάποιους και κυρίως του νεότερους gamers είναι η κλασσική συνταγή όλων των παλιών adventure games, η δυσκολία και η αλλοπρόσαλλη λύση ορισμένων γρίφων. Ευτυχώς στο Day of the Tentacle Remastered δεν υπάρχει αυτό σε τόσο μεγάλο βαθμό και οι περισσότεροι γρίφοι είναι ευφάνταστοι και έχουν μια λογική. Το μπρος-πίσω στον χρόνο κρατάει φρέσκο το gameplay, ενώ οι χαρακτήρες μας κινούνται σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους και επηρεάζει ο ένας με τις πράξεις τους στο παρελθόν την μελλοντική χρονική περίοδο του άλλου. Όσο θα προχωράμε βέβαια θα φάμε κάποια σκαλώματα που ίσως οδηγήσουν πολλούς σε online οδηγούς, αλλά ευτυχώς είναι περιορισμένο το φαινόμενο.

0239a1d6831615ede0fd498f1640d2ec9b76b9c4-1134539

Κλείνοντας το κείμενο μου θα ήθελα απλά να προτείνω το παιχνίδι σε όλους τους gamers. Στους γνώστες για να ξαναζήσουν μια πλήρως ανανεωμένη τεχνικά εμπειρία, ενώ για τους νέους, έχουν την ευκαιρία να παίξουν ένα παιχνίδι-σταθμό στην ιστορία των adventures και των videogames γενικότερα. Η δε τιμή του είναι προσιτή στα 14.99€ και είναι cross/buy σε PS4/PSVita. Ελπίζω σε ίδιου επιπέδου δουλειά στο Full Throttle και γιατί όχι και σε άλλα της Lucas Arts όπως τα The Dig, Fate of Atlantis και άλλα διαμαντάκια του παρελθόντος!