Platform: PC, PS4 (tested), Xbox One, Switch
Publisher: Bandai Namco
Developer: From Software
Διάθεση: Bandai Namco Greece
Κυκλοφορία: 25/05/2018

Πίσω στο μακρινό 2009 η From Software έφερε στο προσκήνιο έναν τίτλο που στόχευε να δώσει την ώθηση στη gaming αυλαία, να επεξεργαστεί κάποιες ιδιαίτερες πτυχές της τότε φόρμουλας υλοποίησης των βιντεοπαιχνιδιών. Η ομάδα ανάπτυξης έκανε την αρχή με το Demon’s Souls, έναν από τους πιο αξιομνημόνευτους τίτλους που πέρασαν από το gaming προσκήνιο. Εντούτοις, η παραπάνω προσπάθεια για κάτι το πρωτότυπο και λιγότερο μονολιθικό δεν φαίνεται να έπιασε τόπο. Και ενώ φαινόταν πως το concept για κάτι το διαφορετικό είχε χαθεί, η FromSoftware επέστρεψε δυναμικά το 2011 και έδωσε στη δημοσιότητα το δεύτερο τίτλο των “Souls” games –και στην ουσία τον πρώτο από την επερχόμενη τριλογία των Dark Souls. Και κάπως έτσι γεννήθηκε ένα νέο μοτίβο που θα ακολουθήσουν ανάλογα αρκετές developers τα επόμενα χρόνια, με αυτό που αργότερα το gaming community θα ονομάζει “Souls look-alike games”…

Στη νέα remaster έκδοση του τίτλου, οι αλλαγές δεν είναι πολλές. Εντούτοις, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να στερεί από τον gamer τη μαγευτική εμπειρία που έχει να του προσφέρει ο σκοτεινός κόσμος της Lordran. Στο Dark Souls, η ιστορία ξετυλίγεται γύρω από έναν undead χαρακτήρα, που ο ρόλος του θα είναι καταλυτικός για τη μοίρα της Lordran, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Στις επιλογές σας θα βρίσκεται είτε ο πλήρες αφανισμός αυτού, είτε η σωτηρία του. Σε γενικές γραμμές, τα Dark Souls δε φημίζονται για κάποια τρομερή ή μοναδική εξιστόρηση. Παρ’ όλα αυτά, εστιάζουν σε ένα αρκετά βαθύ lore, το οποίο όμως είτε ασχοληθείτε μαζί του, είτε όχι, δε θα χάσετε από την υπόλοιπη εμπειρία του. Αν θέλετε να βιώσετε μια εξωπραγματική ιστορία, γεμάτη ανατροπές και ίντριγκες, σίγουρα το Dark Souls δεν θα είναι η επιλογή σας. Εντούτοις, άμα θέλετε να εμβαθύνετε σε έναν σκοτεινό κόσμο, με πολλά κρυμμένα μυστικά και ένα βαθύ lore, τότε ίσως έχετε κάνει τη σωστή επιλογή.

Στο Dark Souls οι περισσότερες λειτουργίες έχουν παραμείνει ίδιες, καθώς λίγες είναι οι νέες προσθήκες. Ξεκινώντας, θα έρθετε σε επαφή με το customization του χαρακτήρα σας. Από τις ελάχιστες εξωτερικές πινελιές, μέχρι και την επιλογή class του χαρακτήρα. Παρ’ όλα αυτά, η τελευταία ελάχιστα επηρεάζει τις επιλογές σας καθώς κάλλιστα μπορείτε να αλλάξετε τη μοίρα αυτού, μέσω διαφορετικής επένδυσης attributes στα ανάλογα πλαίσια. Εν ολίγοις, με συνοπτικές διαδικασίες μια stealth/critical chance προσέγγιση του ήρωά σας, μπορεί να μετατραπεί σε μια melee fighting προσέγγιση –καθώς έχετε επενδύσει στα σωστά χαρακτηριστικά.

Ως γνωστό στους περισσότερους, τα Souls games φημίζονται για τον εξαιρετικά μεγάλο βαθμό δυσκολίας τους. Ο παραπάνω τίτλος ακολουθεί ένα ιδιαίτερο μοτίβο, με εχθρούς και boss fights που ακολουθούν συγκεκριμένο αριθμό κινήσεων και τεχνικών –χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι το ταξίδι σας θα είναι εύκολο. Η αλήθεια είναι ότι το Dark Souls είναι ένας τίτλος των άκρων. Το παιχνίδι σας ανταμείβει για την υπομονή σας και τη σωστή στρατηγική σας ενάντια στους εχθρούς σας. Ένας γνώστης του παιχνιδιού μπορεί κάλλιστα να τερματίσει τον τίτλο μέσα σε λίγες ώρες, έχοντας μελετήσει διεξοδικά την κάθε κίνηση του εχθρού, τις τυχόν παγίδες και φυσικά έχοντας και ένα μικρό ποσοστό τύχης με το πλευρό του. Από την άλλη, ένας πρωτάρης στο είδος μπορεί να περιπλανηθεί στον κόσμο του Souls πάνω από 100 ώρες, μαθαίνοντας μέσα από τα λάθη και χτίζοντας εφόδια για το NG+. Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε ότι ο τίτλος περιλαμβάνει μέχρι και NG+6, με κάθε επιστροφή σας στο Lordran όλο και δυσκολότερη –καθώς το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει.

Στα κλασικά, λοιπόν, του τίτλου παραμένουν η επένδυση των level points, καθώς και η όλη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των εχθρών σας. Σε κάθε στάση σας σε κάποιο bonfire, οι εχθροί κάνουν respawn φροντίζοντας να δυσκολέψουν την επιστροφή σας σε ορισμένες τοποθεσίες. Από την άλλη, ίδια παραμένει και η “δεύτερη” ευκαιρία που σας προσφέρει το παιχνίδι σε περίπτωση θανάτου, με τα souls σας να βρίσκονται στο σημείο στο οποίο ηττηθήκατε. Εντούτοις, ένας ακόμη ακαριαίος θάνατος, χωρίς τη συλλογή των πεσμένων σας souls θα σας στοιχίσει στο να τις χάσετε οριστικά.

Στις νέες προσθήκες του remaster αξιοσημείωτη είναι η αναβάθμιση του multiplayer, που πλέον σας επιτρέπει να δεχτείτε περισσότερους players στον κόσμο σας. Από την άλλη, αν δε θέλετε να έρθετε αντιμέτωποι με πιθανούς invaders και σε γενικές γραμμές με άκυρους παίχτες, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο σε μια private online εμπειρία με τους φίλους σας.

Άλλη μια προσθήκη του Dark Souls Remastered αποτελεί το μοναδικό Artorias of the Abyss DLC. Έχοντας ήδη αρκετά μεγάλο περιεχόμενο, με την παραπάνω προσθήκη μπορείτε να έρθετε σε επαφή με μία από τις καλύτερες dlc επενδύσεις, αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό και ταξιδεύοντας σε νέα μαγευτικά τοπία με πολλά κρυμμένα μυστικά και εξωπραγματικά bosses.

Φτάνοντας στη γραφική επένδυση, η developer φαίνεται να έχε φροντίσει για τυχόν αναβαθμίσεις. Ο τίτλος έχει προσαρμοστεί σε 1080p ανάλυση, καθώς και σε 4K για τις αντίστοιχες κονσόλες, με σταθερά στα 60fps. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα τα διάφορα backgrounds παραμένουν φαντασμαγορικά και μαγευτικά, συναντώντας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας μέρη προσεγμένα στην λεπτομέρεια. Τέλος, τα διάφορα effects φαίνεται να έχουν βελτιωθεί ή καλύτερα ανακυκλωθεί με μια καλύτερη επένδυση από την εταιρία.

Το Dark Souls Remastered φαίνεται να παραμένει μια top επιλογή ακόμη και στο 2018. Όσοι δεν είχατε έρθει σε επαφή με τον τίτλο, είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθείτε στα μονοπάτια της Lordran και να εξερευνήσετε αυτόν τον μαγευτικό κόσμο. Το Dark Souls είναι προσιτό σε κάθε λάτρη του gaming, καθώς δεν κρύβει μια δυσκολία απαραίτητα για τους σκληροπυρηνικούς του είδους. Το παιχνίδι προσπαθεί να σας εντάξει στο concept του και την ιδεολογία του, ενώ όταν δεν ξεχνά να σας ανταμείψει όταν καταφέρετε και εκπληρώσετε τους στόχους σας.